Sport

Avstängd efter tackling av Tedenby

Avstängd efter tackling av Tedenby

Sport Efter match mellan Färjestad BK och HV 71 den 27 november 2015 åläggs Ole Kristian Tollefsen, Färjestad BK, följande straff för tackling mot huvudet av Mattias Tedenby i HV; 1.

Avstängning från och med den 28 november till och med den 18 december 2015. Avstängningen  avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 46 000 kronor.

Avstängningen bedöms motsvara 8 matcher, varav 2 matcher omvandlas till böter.

Disciplinnämnden hade tagit del av anmälan som skett i efterhand, ett yttrande från Ole Kristian Tollefsen samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: HV 71-spelaren nr 21 Tedenby kämpade om pucken med Färjestads spelare nr 16 Ryno och sträckte sig efter pucken. Då kom Färjestads spelare nr 55 Tollefsen in som 3:e man från blind-side och tacklade Tedenby i huvudet.

Ole Kristian Tollefsen har uppgett i huvudsak följande: Jag bedömde situationen fel och kom från sidan/bakifrån med fart och försökte rikta kraften mot hans axel och undvika att kraften gick upp mot huvudet. Jag träffade inte Tedenbys huvud eftersom jag riktade min kraft mot baksidan av hans axel först.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd åt uppgifterna i anmälan. Ole Kristian Tollefsen har utdelat en tackling mot huvudet på en motspelare. Tacklingen utdelas från blindside på en motspelare som redan är upptagen i kamp om pucken med en annan Färjestadspelare. Motspelaren har därför svårt att kunna skydda sig mot tacklingen. Tacklingen är vårdslös och respektlös och bör leda till en kännbar avstängning. Tacklingen omfattas av den praxisskärpning som nämnden infört från och med den här säsongen. Tollefsen stängdes av i januari 2015 för tackling mot huvudet (ärende nr 96-14/15) och det rör sig alltså nu om återfall i samma typ av förseelse. Nämnden beaktar detta i försvårande riktning. Avstängningens bestäms till en tid som motsvarar 8 matcher. 2 matcher omvandlas till böter i enlighet med det kombinationsstraffsystem som tillämpas bl.a. i SHL. Vid bedömningen av hur många matcher avstängningen motsvarar tar nämnden hänsyn till att avstängningen påverkar Tollefsens möjlighet till spel med det norska landslaget den 18 december.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *