Sport

Felix är europamästare i F-3

Felix är europamästare i F-3

Sport Felix Rosenqvist från Värnamo har som förste svensk genom tiderna utropats till europamästare i Formel 3, en av motorsportens främsta och mest konkurrenskraftiga racingkategorier.

23-årige Felix säkrade titeln på tyska Nürburgring på söndagsförmiddagen, då han i det sista av helgens tre EM-race tog målflagg som segrare och därmed avgjorde kampen om guldet redan innan den stundande säsongsfinalen på Hockenheim-banan om tre veckor.

Titeltriumfen i årets upplaga av FIA F3 European Championship innebär att Rosenqvist, uppvuxen och bosatt i Värnamo, skriver internationell historia som den ende föraren någonsin att vinna Formel 3-världens absoluta ”grand slam”: världsfinalen i kinesiska Macau (2014), Masters of F3 i Nederländerna (2011 och 2013), Grand Prix de Pau i Frankrike (2014) och den sammanlagda EM-titeln (2015).

Europamästerskapet för Formel 3 arrangerades för första gången 1975. Listan över tidigare mästare inkluderar en lång rad senare Formel 1-stjärnor, inklusive den fyrfaldige världsmästaren Alain Prost och VM-ledande Lewis Hamilton. Rosenqvist, vars främste rival om EM-titeln under året varit italienaren Antonio Giovinazzi, är den förste svensken att bärga den åtråvärda titeln.

– EM-titeln är det sista jag haft kvar att vinna i Formel 3, och att den äntligen är i hamn känns helt, helt otroligt, jublar Felix Rosenqvist.
– Det här har varit mitt mål i ett par års tid, och det är svårt att beskriva hur mycket jag har velat bocka av det här i min karriär. Jag har nog fortfarande inte riktigt förstått vad det här innebär, men det kommer att sjunka in. Det finns så mycket att säga, men just nu vill jag bara tacka alla på Prema Powerteam – och alla som trott på mig – för fantastisk support. Det här är en dag jag kommer minnas i resten av mitt liv.

Felix Rosenqvist vinner EM-guldet på kraftfullast möjliga sätt efter en dominant helg på Nürburgring, där han vann samtliga tre race från pole position med ett övertag på upp mot en halv sekund på listan över snabbaste varv.

– Det går inte att vinna på ett bättre sätt; det här var en perfekt helg, avslutar Rosenqvist. Vi har jobbat under stor press hela säsongen, men det har faktiskt alltid känts under kontroll och vi har litat på vår potential från första början. Jag ser det här som min bästa säsong i karriären.

Felix Rosenqvist går, med en deltävling kvar att köra, mot ett rekordår i FIA F3 European Championship. På 30 starter så här långt under säsongen har svensken noterats för 16 pole positions, 21 pallplatser och 12 segrar. Redan nu står det klart att Rosenqvist toppar 2015 års vinnarstatistik, oavsett vad som händer i Hockenheim-finalen den 16–18 oktober.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *