Sport

Felix blev femma i Budapest

Felix blev femma i Budapest

Sport Värnamoföraren Felix Rosenqvist och teamkamraten Tristan Vautier (FRA) körde in på femte plats i säsongens näst sista deltävling för Blancpain GT Series Sprint Cup på Hungaroring i helgen, men lämnade ändå den ungerska Grand Prix-banan med visst missnöje efter att ha startat söndagens huvudlopp från första led.

Duon gick in i helgens tävlingar i Budapest stärkta av den sensationella andraplatsen i 24-timmars på Spa i förra månaden, och fortsatte också på den inslagna vägen genom att omedelbart figurera i toppen av resultatlistan. Vautier anförde den inledande delen av lördagens tidskval (Q1), innan han lämnade över AKKA-ASP-teamets Mercedes-AMG GT3 till Rosenqvist för de avgörande segmenten Q2 och Q3.

Väl där slog 24-årige Felix sedan till med helgens snabbaste varv, och säkrade därmed pole position till lördagens kvallopp (där startuppställningen till söndagens huvudlopp avgörs).

Kvalloppet avverkades också det utan större problem. Rosenqvist tog hand om den inledande stinten och försvarade ledningen fram till det obligatoriska förarbytet, där #88 dock tappade en placering – men Vautier kunde likväl ta målflagg som tvåa och säkra en plats i första startled till söndagens final.

Dessvärre trycktes Vautier av banan i samband med starten, som fransmannen den här gången avverkade, och den realistiska chansen att slåss om segern försvann därmed redan på det första varvet. Rosenqvist tog över bilen under den avslutande halvtimmen och körde i mål som femma bland 35 startande, som näst bästa Mercedes.

– En lite bitterljuv känsla just nu, säger Felix Rosenqvist. Målet idag var att vinna, och även om en femteplats i det här motståndet är helt OK kan vi inte vara nöjda med tanke på utgångsläget. Vår plan var att ta starten och öppna upp en lucka innan depåstoppet, och jag tycker att Tristan gjorde helt rätt som var aggressiv i de första svängarna. Tyvärr bar det inte frukt den här gången och han blev tryckt av banan istället. Överlag är det ändå otroligt kul att vi som team återigen får bevisa att vi hör hemma i toppen, inte minst genom pole position i kvalet. Vi lär oss av det här och kan förhoppningsvis slåss om segern igen nästa gång i Barcelona.

Helgens tävlingar markerar slutet på de mest intensiva tio dagarna i Felix Rosenqvists karriär. Smålänningen debuterade förra helgen i stenhårda DTM i Moskva, Ryssland, och begav sig sedan direkt vidare till Storbritannien för tre dagars tester i elbilsmästerskapet Formel E. Rosenqvist noterades där för testets sammantaget näst snabbaste tid, och fortsatte sedan vidare till Budapest där han anlände på torsdagskvällen inför helgens evenemang.

Nästa tävling för Rosenqvist blir DTM-helgen på tyska Nürburgring den 9-11 september. Blancpain GT Series Sprint Cup-säsongen avslutas i sin tur i Barcelona, Spanien, den 1-2 oktober.

RESULTAT

Blancpain GT Series Sprint Cup | Rd. 4 | Budapest

1: M.Buhk/D.Baumann (Mercedes-AMG GT3)

2: F.Vervisch/L.Vanthoor (Audi R8 LMS)

3: E.Ide/C.Mies (Audi R8 LMS)

4: W.Stevens/R.Rast (Audi R8 LMS)

5: F.Rosenqvist/T.Vautier (Mercedes-AMG GT3)

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *