Sport

Felix redo för Macau Grand Prix

Felix redo för Macau Grand Prix

Sport För tolv månader sedan skrev Värnamograbben Felix Rosenqvist in sig i historieböckerna på allvar när han vann racingvärldens enskilt största juniorlopp; prestigefyllda Macau Grand Prix för Formel 3.

Idag är han tillbaka i den kinesiska casinometropolen utanför Hong Kong – nu för att försvara sin seger i årets upplaga av det klassiska gatloppet, och nu som regerande Europamästare.

– Det känns bra att vara tillbaka här i Macau. Jag älskar den här tävlingen, och att komma hit som fjolårsvinnare är verkligen speciellt. Det är ett stort fokus från medierna, men samtidigt känner jag mig mer avslappnad än någonsin. Macau är mer än någonting annat en helt unik mental utmaning, men det hjälper faktiskt att redan ha vunnit en gång. Jag vet att jag kan göra det igen, och en stor del av pressen är försvunnen. Det är en känsla jag aldrig haft här tidigare, säger Felix till Värnamo Nu.

Macau Grand Prix betraktas som inofficiella VM för Formel 3, och är en helt fristående tävling där de största talangerna från världens alla hörn samlas och gör upp om segern. Totalt kommer 28 förare till start i år; 22 av dem från det ledande F3-mästerskapet FIA F3 European Championship där Rosenqvist alltså lade beslag på årets titel.

Bland förhandsfavoriterna nämns, förutom Felix, främst de reguljära toppnamnen från Europa. EM-tvåan Antonio Giovinazzi (Italien), bronsmedaljören Jake Dennis (Storbritannien) och monegasken Charles Leclerc (totalfyra) finns alla på plats, liksom nya zeeländaren Nick Cassidy – trea i Macau förra året. Dessutom stärks fältet ytterligare av en återvändande före detta Macau-vinnare, när den ordinarie DTM-föraren Daniel Juncadella (Spanien) gör ett försök att upprepa sin seger från 2011.

– Det är precis som vanligt när det gäller Macau; enormt hög klass på motståndet. Det, i kombination med banans extrema karaktär, har gjort att jag har utvecklats mycket som förare tack vare den här tävlingen genom åren. Det är verkligen sjukt tufft. Samtidigt vet jag att jag har ett bra team bakom mig i år, och målet kan inte vara någonting annat än att vinna, säger Felix.

Felix Rosenqvist kommer till start för SJM Theodore Racing by Prema Powerteam, som mönstrar totalt tre bilar i tävlingen (Rosenqvist/Dennis/Lance Stroll).

Macau Grand Prix sträcker sig över fyra dagar, med start i morgon torsdag. De första två dagarna ägnas uteslutande åt träning och tidskval. Under lördagen körs sedan det så kallade Kvalificeringsracet, som avgör den slutliga startuppställningen till söndagens direkt avgörande final.

Både Kvalificeringsracet och söndagens huvudlopp visas i direktsändning på Viasat Motor tidigt på morgonen svensk tid.
TIDSSCHEMA – MACAU GRAND PRIX
Alla angivelser avser svensk tid

Torsdag 19/11
Fri träning 1: 02.35-03.15
Kval 1: 07.20-08.00

Fredag 20/11
Fri träning 2: 02.35-03.15
Kval 2: 08.55-09.35

Lördag 21/11
Kvalificeringsrace: 06.45 (10 varv) – LIVE Viasat Motor

Söndag 22/11
Suncity Group Formula 3 Macau Grand Prix: 08.30 (15 varv) – LIVE Viasat Motor
STARTLISTA
http://www.felixracing.se/startlista-macau-grand-prix-2015/

Statistik – Felix Rosenqvist
FIA F3 European Championship 2015

Antal segrar: 13 (tangerat säsongsrekord)
Tvåa: Jake Dennis/Antonio Giovinazzi (6)

Antal pallplatser: 24 (nytt säsongsrekord)
Tvåa: Antonio Giovinazzi (20)

Antal pole positions (bästa kvaltider): 17 (nytt säsongsrekord)
Tvåa: Jake Dennis (6)

Antal snabbaste varv: 13 (nytt säsongsrekord)
Tvåa: Charles Leclerc (6)

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *