Sport

Felix Rosenqvist tvåa i Spa 24-timmars 

Felix Rosenqvist tvåa i Spa 24-timmars 

Sport Felix Rosenqvist från Värnamo stod för en osannolik comeback när han, tillsammans med teamkamraterna Tristan Vautier (Frankrike) och Renger van der Zande (Nederländerna), slutade på andra plats i årets upplaga av det klassiska långloppet Spa 24-timmars.

Felix – som gjorde sin första start någonsin i den berömda belgiska GT-tävlingen – hann uppleva ett dygn av sällan skådad dramatik på sin väg mot pallen, som säkrades först i loppets absoluta slutskede efter en frenetisk sistastint där den svenske 24-åringen tog teamets Mercedes-AMG GT3 från fjärde till andra plats.

Rosenqvist, Vautier och van der Zande – tävlandes för det franska stallet AKKA-ASP – betvingade en lång rad av betydligt mer etablerade GT-specialister i ett stjärnfyllt startfält. Hela 65 bilar och cirka 200 förare (däribland åtta ordinarie DTM-chaufförer) kom till start i loppet, ett av de mest prestigefyllda på racingkalendern.

– Ett otroligt lopp, säger Felix. Det är så mycket känslor just nu; det här hade vi aldrig kunnat drömma om. Jag har nog aldrig pressat en bil så hårt som jag gjorde i slutet av det här racet. Jag ville verkligen, verkligen ha den här pallplatsen, och teamet förtjänar den så otroligt mycket. Vi hade en perfekt strategi, bra depåstopp, och att stå här efter 24 timmar känns nästan obeskrivligt.

Rosenqvist matchades hårt av AKKA-ASP under tävlingen, och stod själv för körningen under 11 av loppets 24 timmar.

– Jag är helt slut just nu, fortsätter Felix. Jag har sovit kanske tre timmar det senaste dygnet, men samtidigt känner jag en enorm tacksamhet för att jag fått uppleva det här. Det har verkligen varit ett lopp utöver det vanliga, och man går igenom så många faser under 24 timmar. Det är något helt annat än ett sprintrace. Man kommer in i en rytm där allt kretsar kring att hantera trafiken och varvningarna så effektivt som möjligt. Man försöker bara att ta sig framåt, varv för varv, och det är extremt lätt att göra ett misstag som förstör precis allting.

Rosenqvist avfyrade ett varningsskott mot sina rivaler när han toppade ett av träningspassen inför loppet, och slog sedan sensationellt till med en andraplats totalt i det efterföljande tidskvalet. Efter passet ströks dock de sex bästa tiderna under kontroversiella former, och AKKA-ASP-ekipaget tvingades istället att starta loppet på 16:e plats. Dessutom tilldelades man, tillsammans med fem märkeskollegor, ett stop-and-go-straff på fem minuter i inledningen av loppet – men inte heller det kunde alltså hindra Rosenqvist, Vautier och van der Zande från att stånga sig hela vägen fram till pallen.

– Jag tar med mig många intryck från den här helgen, avslutar Rosenqvist. Nattkörningen är ett av dem; jag gjorde en trippelstint i mörkret som nog var bland det bästa jag någonsin har presterat. Vi har upplevt mycket tillsammans under de här dagarna, och gått från glädje till frustration och tillbaka till glädje. En mäktig känsla, måste jag säga – men nu vill jag bara sova!

Loppet vanns av trion Maxime Martin/Alexander Sims/Philipp Eng i en BMW M6 GT3.

Felix Rosenqvist är närmast tillbaka i tävlingssammanhang den 26–28 augusti, när säsongens näst sista deltävling för Blancpain GT Series Sprint Cup avgörs på Hungaroring i Ungern.

RESULTAT (topp fem)

Total 24 Hours of Spa | Spa-Francorchamps (Belgien)

1: M.Martin/A.Sims/P.Eng (BMW M6 GT3)

2: F.Rosenqvist/T.Vautier/R.van der Zande (Mercedes-AMG GT3)

3: L.Vanthoor/R.Rast/N.Müller (Audi R8 LMS)

4: M.Soulet/A.Soucek/W.Reip (Bentley Continental GT3)

5: M.Götz/G.Paffett/T.Jäger (Mercedes-AMG GT3)

MER INFORMATION

Spa 24-timmars

www.24hoursofspa.com 

Blancpain GT Series

Mästerskapet: www.blancpain-gt-series.com | Teamet: www.jerome-policand.com  

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *