Sport

Felix vann Blancpain-finalen

Felix vann Blancpain-finalen

Sport Felix Rosenqvist från Värnamo avrundade årets säsong i GT-mästerskapet Blancpain GT Series Sprint Cup på bästa tänkbara sätt när han i par med teamkamraten i det franska stallet AKKA-ASP, Tristan Vautier (Frankrike), körde hem en känslosam seger vid helgens finaltävlingar på Circuit de Barcelona-Catalunya.

Segern var kulmen på en konkurrenskraftig helg överlag för Mercedes-duon på den spanska Formel 1-banan, där Rosenqvist avfyrade ett varningsskott mot fältets övriga 63 förare genom att toppa lördagens fria träning och sedan köra in som femma i kvalet till söndagens så kallade kvalrace – där startuppställningen till det stora finalloppet formeras.

Rosenqvist/Vautier tog sig därefter smidigt igenom kvalheatet, där de slutade trea – som bästa Mercedes-ekipage – och därmed etablerade sig som genuina kandidater till huvudsegern.

Väl i finalen, som kördes över en timme, stärktes deras chanser ytterligare när Vautier – som tog hand om den inledande stinten – fick till en kanonstart och via en vågad manöver på yttern om pole position-innehavaren Enzo Ide kunde överta ledningen redan i första kurvan.

Vautier öppnade upp en lucka på ungefär tre sekunder till resten av fältet innan han kom in för det obligatoriska förarbytet halvvägs genom tävlingen, varpå Rosenqvist tog över och sedan kontrollerat kunde föra bilen till seger i säsongens sista Blancpain GT Series-race – 7.2 sekunder före närmaste konkurrent.

Segern är smålänningens första i GT-sammanhang.
– Jag är extremt glad över den här segern, både för min egen och inte minst för teamets skull, säger Felix Rosenqvist.
– De har verkligen jobbat hårt i år och att få belöna dem på det här sättet känns fantastiskt. Jag måste tacka Tristan för en grym förstastint idag; det var den som lade grunden för den här segern, och för min del handlade det mest om att ta hand om däcken och bevaka ledningen in i mål. Vi har uppnått mycket tillsammans på kort tid i år, med andraplatsen i 24-timmars på Spa och nu med den här segern, och jag måste säga att GT-racingen faktiskt har överträffat mina förväntningar. Det är en otroligt rolig kategori och att äntligen ha fått vinna ett GT-lopp, dessutom i det sista racet för säsongen, är häftigt.

Felix Rosenqvist kommer redan om några dagar att resa österut till Hong Kong, där elbilsmästerskapet Formel E drar igång kommande helg, lördag 9 oktober.

RESULTAT
Blancpain GT Series Sprint Cup | Circuit de Barcelona-Catalunya (Spanien)

1) Felix Rosenqvist/Tristan Vautier (Mercedes-AMG GT3), 33 varv
2) Andy Soucek/Maxime Soulet (Bentley Continental GT3), +7.229s
3) Enzo Ide/Robin Frijns (Audi R8 LMS), +7.628s
4) Frederic Vervisch/Laurens Vanthoor (Audi R8 LMS), +8.071s
5) Nicholas Pohler/Mirko Bortolotti (Lamborghini Huracan GT3), +8.587s

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *