Sport

Från 27:a till poäng för Felix

Från 27:a till poäng för Felix

Sport Felix Rosenqvist från Värnamo och förarkollegan Tristan Vautier från Frankrike kunde tillskriva sig en uppkörning av stora mått när de avancerade inte mindre än 17 placeringar på sin väg mot poäng i helgens tävlingar för Blancpain GT Series Sprint Cup på anrika Nürburgring.

Rosenqvist/Vautier, som inför helgens evenemang funnits med i toppen av resultatlistorna i säsongens föregående två deltävlingar, fick initialt en tung start i de tyska Eifelbergen. En korrigering av Blancpain-mästerskapets så kallade BoP (Balance of Performance)-reglemente slog hårt mot nya Mercedes-AMG GT3 – den bil som Rosenqvist/Vautier rattar för det franska teamet AKKA-ASP – och duon fick därmed nöja sig med en 20:e plats i lördagens tidskval.

I det efterföljande kvalracet, där startuppställningen till söndagens huvudlopp avgörs, klassificerades ekipaget sedan först på 27:e plats efter ett tidstillägg på en minut för en sammanstötning under Vautiers stint bakom ratten.

Väl i huvudracet slog dock såväl Vautier som Rosenqvist tillbaka – med full kraft. Fransmannen avancerade från 27:e till 17:e plats under den första halvan av loppet, innan han växlade över till Rosenqvist som i sin tur fullbordade klättringen mot poäng när han tog målflagg som tia efter en furiös avslutning.

– Det här var ett väldigt kul race, säger Felix Rosenqvist. Vi trodde absolut inte att vi skulle kunna ta oss hela vägen till poäng från 27:e plats på gridden, men det lyckades och jag måste tacka teamet för ett kanonjobb. Depåstoppet var klockrent, och dessutom träffade vi helt rätt i de förändringar vi gjorde på bilen under natten inför huvudloppet. Balansen var betydligt bättre och tillät oss att ligga närmare andra bilar utan att tappa fäste i turbulent luft, och det var nyckeln till det här. Man kan aldrig vara nöjd förrän man vinner, men med tanke på omständigheterna är det här nog åtminstone min skönaste tiondeplats i karriären!

Nästa stopp: Spa 24-timmars
Nästa deltävling i Blancpain GT Series Sprint Cup körs på F1-banan Hungaroring i Ungern den 26-28 augusti. Innan dess ska dock Felix Rosenqvist ställa upp i ett av GT-världens mest klassiska lopp; 24-timmarstävlingen på Spa-Francorchamps i Belgien den sista helgen i juli. Rosenqvist kommer även då att tävla för AKKA-ASP med Vautier och holländaren Renger van der Zande som teamkamrater.

RESULTAT

Blancpain GT Series Sprint Cup | Nürburgring (Tyskland)

1: R.Bell/A.Parente (McLaren 650S GT3)

2: W.Stevens/R.Rast (Audi R8 LMS)

3: J.Szymkowiak/B.Schneider (Mercedes-AMG GT3)

4: E.Ide/C.Mies (Audi R8 LMS)

5: N.Siedler/M.Seefried (Ferrari 458 GT3)

10: T.Vautier/F.Rosenqvist (Mercedes-AMG GT3)

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *