Sport

Keith åkte ut i skogen

Sport Sydsvenska Rallycupens grundserie av tävlingar fick en nyklassisk avslutning i och med Rally Blekinge.

Med Ekrötterna i de klassiska sträckorna i nordvästra Blekinge hade de två klubbarna Asarums MS och Olofströms MK fått ihop en omväxlande och uppskattad bana för de 150 startande. Hela arrangemanget fick högsta lovord av alla inblandade, från de tävlande till distriktens domare och kontrollanter.

Slutstriden i Sydsvenska Rallycupens grundserie blev högdramatisk. De tre första i prispottslistan skulle uppmärksammas lite extra vid målgång och Tom Kristensson, Hörby kunde ohotad gå i mål som segrare både i klassen och totalt i listan. Stoffe Nilsson, Hässleholm vann totalt och sin klass och fick 150 friska poäng.

Skulle då Hampus Larsson, Kristianstad och Keith Wennberg, Skillingaryd hålla för trycket bakifrån. Ingen av dem gjorde det helt. Värst drabbad blev Keith som körde av och blev kvar i skogen medan Hampus körde av men kom vidare efter fyra minuter och rasade till åttonde plats i klassen inför sista sträckan.

Några till i klassen fick problem och Hampus var uppe på en sjätte plats. Men, det behövdes en femte plats för att inte bli omkörd av Stoffe. Nu kom reglerna för SSRC lämpligt fram och då visar det sig att några av Hampus klasskamrater inte kört med cupens sponsorers reklam och då får man givetvis inte heller några poäng. Så Hampus och Larssons Rallyteam kunde andas ut. Några som faktiskt också var lättad och unnade Hampus framgången var Stoffe Nilssons Subaru Rally Team.

Förutom denna kamp var det många både roliga och överraskande resultat. När Hampus och Keith hade en olycklig dag så steg Connye Erlandsson, Oskarshamn fram och tog årets andra seger.

Robin Adolfsson, Växjö visade att han är en av de som prenumererar på platserna bakom Stoffe Nilsson i 4WD och Viktor Karlsson, Nybro fortsatte sin fina svit från Rally Småland och vann B-förare 2WD.

I B-förare R1B tog Sebastian Skoog, Växjö sin första klasseger efter att ha varit som bäst trea flera gånger under året.

I A-förare 2WD fortsätter Pierre Fransson, Vimmerby sitt segertåg från Rally Småland. Mest överraskande i denna klass var Kristoffer Thörjesson, Ryd som med sin  fjärde plats gjorde sitt bästa resultat på många år. I 2WD för C-förare är det två förare som huvudsakligen delat på segrarna efter att Jonathan Johannesson, Gullabo försvann till B-klassen. Denna gång drog Thobias Pettersson, Gränna det längsta strået medan segraren från Rally Småland Rickard Mattisson, Karlskrona blev tvåa.

Fyra förare har tagit poäng i alla tävlingar under året. Tom Kristensson, Hörby är en av dem och det ledde ju till seger totalt. Två av dom tillhör Larssons Rally Team. Hampus är bäste C-förare i R1A klassen medan Jesper som B-förare ändå är bäst i den sammanslagna klassen A- och B-förare R1A. Den fjärde som tagit poäng alla gånger är Filip Svensson, Hästveda och det gav honom andra platsen i C-förare R1B.

Åttio förare är nu kvalificerade till finalen på High Chaparral den 24 oktober. Några kan komma att ge återbud och med det lämna plats för de som kommer närmast efter de första åttio. Bland de som är kvalificerade är det 25 ekipage från R1B VOC, 15 från R1A Grupp E, 9 från R4 4WD och 31 från R2/R3 2WD.

Lite fakta om:

– Prispottslistan från grundserien. Prispengar från 25.000:- till segraren, 20.000:- till tvåan och 15.000:- till trean ner till 1.000:- på fyrtionde plats. Sammanlagt 145.000 kr

– Finalen. Körs den 24 oktober på High Chaparral. Efter tävlingen är det prisutdelning och fest! I finalen samlas alla förarklasser inom samma bilklass och kör mot varandra på lika villkor. Segraren i finalerna vinner 15.000:-, tvåan 10.000:- och trean 5.000:-.