Sport

Poäng direkt i DTM-debuten för Felix

Poäng direkt  i DTM-debuten för Felix

Sport Felix Rosenqvist från Värnamo körde in på poängplats direkt i sin debut i det stenhårda standardbilsmästerskapet DTM, Deutsche Tourenwagen Masters, vid helgens tävlingar på Moscow Raceway i Moskva.

Feix, som inför deltävlingen i Ryssland befordrades till en racesits av Mercedes-AMG som ersättare för fransmannen Esteban Ocon, visade snabbt att han kunde anpassa sig till sin nya position i ett av världens mest konkurrenskraftiga racingmästerskap. En niondeplats i kvalet till helgens första av två race lovade minst sagt gott i det 24 man starka startfältet, och när Rosenqvist sedan tog målflagg som tia i ett regndrabbat Race 1 kunde han smått sensationellt tillgodoräkna sig en inkörd poäng redan i sitt livs första DTM-start.

På sin väg mot poängen körde Rosenqvist bland annat om den förre F1-föraren Timo Glock (BMW). Mercedes-AMG lade beslag på de fyra första placeringarna, med kanadensaren Robert Wickens som segrare.

– Det känns helt otroligt att ha tagit poäng i mitt första lopp i DTM, säger Felix Rosenqvist. Det är mer än jag hade förväntat mig, och ett kvitto på att förberedelserna inför helgen har varit de rätta. Det var ett extremt tufft race i väldigt svåra förhållanden som var helt nya för mig, och det var en stor utmaning bara att hålla bilen på banan. På något sätt gick det i alla fall vägen, och jag är väldigt nöjd med resultatet – både för min egen del och för hela teamets räkning.

I helgens andra och avslutande race, som kördes på en torr bana på söndagen, startade Rosenqvist på 13:e plats efter ännu en stark kvalinsats på morgonen. Framgångarna under lördagen innebar dock att fältets åtta Mercedes-bilar tilldelades extra straffvikter inför avslutningsdagen, något som påverkade prestandan nämnvärt under loppet där Rosenqvist till slut klassificerades som 21:a. Segern gick till BMW-föraren Marco Wittmann.

– Det andra racet var tungt, bokstavligt talat. Extravikten ökade på däckslitaget ganska rejält, och dessutom blev jag avtryckt i början av loppet och tappade många placeringar. För min del var det dock prioriterat att först och främst lära mig så mycket som möjligt den här helgen, och det har jag verkligen gjort. Vi har kört ett race i hällregn, ett i torrt, och jag har fullföljt båda två och samlat mycket värdefull erfarenhet. Nivån i DTM är verkligen fruktansvärt hög, och man utvecklas mycket som förare bara under en enda helg i den här miljön. På det stora hela är jag definitivt nöjd med min insats, noterar Felix.

Det är ännu inte klart om Felix Rosenqvist kommer att köra även årets resterande tre DTM-deltävlingar. Färnamobon är närmast tillbaka i tävlingssammanhang nästkommande helg, när säsongens näst sista deltävling för Blancpain GT Series Sprint Cup äger rum på Hungaroring i Ungern.

RESULTAT

DTM | Moscow Raceway (Moskva, Ryssland)

Race 1

1: Robert Wickens (CAN), 22 varv

2: Paul Di Resta (GBR), +10.955s

3: Gary Paffett (GBR), +12.293s

4: Maximilian Götz (GER), +25.270s

5: Mattias Ekström (SWE), +25.874s

10: Felix Rosenqvist (SWE), +32.848s

Race 2

1: Marco Wittmann (GER), 40 varv

2: Tom Blomqvist (GBR), +4.123s

3: Bruno Spengler (CAN), +18.119s

4: Augusto Farfus (BRA), +24.650s

5: Robert Wickens (CAN), +38.818s

21: Felix Rosenqvist (SWE), +57.979s

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *