Sport

Rallyfinal på High Chaparral

Rallyfinal på High Chaparral

Sport På lördag den 24 oktober körs finalen i Sydsvenska Rallycupen med SSMK, Skillingaryds MK,  som arrangör på sträckor i trakterna av Bredaryd.

Start och mål plats är High Chaparral och där kommer också den första och sista specialsträckan att avgöras. Att se alla bilarna där är ett bra och lättillgängligt sätt att få se rally.

SSRC är en förkortning för Sydsvenska Rallycupen med tävlingar i Småland, Skåne och Blekinge. Cupen är en serie med tio deltävlingar där de nio bästa tävlingarna räknas. Den tävlande samlar poäng i sin bil respektive förarklass. Under 2015 har det varit närmare 475 deltagare i cupen, vilket har gjort cupen till Sveriges största rallycup.

Totalcupens segrare 2014 är Tom Kristensson, Hörby följd av Hampus Larsson, Kristianstad och på tredje plats förra årets segrare Stoffe Nilsson, Hässleholm.

Finalen är en avslutning där de 80 bäst placerade i totalcupen är kvalificerade. I tävlingen görs ingen skillnad på förarklasser utan A-B-C-förare tävlar mot varandra. Detta gör att det kommer bli full satsning från första metern. Tävlingsdagen avslutas som vanligt med en prisutdelnings fest på Westernstaden High Chaparral

Skillingaryds MK har med tio förare i finalen och flera av dem har segerchanser. 120 000 kronor i prispengar skall fördelas till de tre första i de fyra bilklasserna 4WD, 2WD, Grupp E och VOC Mekonomen Rally Grupp F.

Klubben har lyckats att få ihop en utslagsgivande bana på nästan 30 km SS – specialsträckor – fördelat på fyra SS varav två körs två gånger. Ekipagen har också möjlighet att rekognosera den 2,5 km långa publiksträckan som inleder och avslutar tävlingen

Från SSMK deltar i klass 4WD Urban Stacke, med bara fem startande i klassen är en bronsplats helt inom räckhåll för honom.

I 2WD finna två som båda har möjlig chans till pallplats och till och med seger. Christopher Zeijlon har inte kört så många tävlingar i år och kommer med i finalen som reserv medan Håkan Ståhl successivt under året har höjt sin nivå och i de två avslutningstävlingarna blivit trea i klassen.

Christer Westerdahl är en av fem tävlande i VOC Mekonomen-klassen för Volvo bilar. Han har flera gånger under året kommit bland de främsta och även på enstaka sträckor slagit årets dominant Tom Kristensson från Hörby. Så en pallplats är inom räckhåll för honom och också för både Alexander Axelsson och Rasmus Thulin Johansson. Trots att de är relativt unga och fortfarande B-förare har de då och då utmanat de främsta i klassen. I samma klass startar också Per-Ola Pettersson och Patrick Tallåker, båda med chans att komma bland de tio främsta.

I standard Grupp E hittar vi så de två sista från SSMK. Jennie och Louise Blansch är det enda kvinnliga ekipaget som är kvalificerat för finalen, en stor framgång som visar att deras tredje plats i Smålands DM inte är en tillfällighet. Keith Wennberg kom på tredje plats i förra årets final efter en stark körning på sista sträckan och har kapacitet att upprepa det.

Utanför finalfältet startar också en klass utom tävlan med särskilt inbjudna. Bland dessa ser vi Markus Theorin i en ännu okänd bil, Erik Bergman i nyinköpt Opel samt Marcus Kjellqvist, Martin Gustafsson och Andreas Johansson.

Mats Bergman

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *