Sport

RF välkomnar proposition mot matchfixning

Sport Riksidrottsförbundet har under lång tid arbetat för att förstärka arbetet mot matchfixning. Nu har frågan tagit ett viktigt steg framåt i form av att regeringen lämnat en proposition på spelmarknadsområdet.

Björn Eriksson. Arkivbild

Regeringen lämnade den 20 december denna proposition. Det handlar till exempel om starkare verktyg för såväl idrotten som andra aktörer, bland annat genom bättre möjligheter att hantera och dela information om misstankar om matchfixning. Däribland ges mer utrymme för samverkan med information mellan idrottsförbund och spelbolag. Regeringen föreslår också krav på spelbolag att lämna information om misstankar till Polismyndigheten och att Spelinspektionen ska ges en tydligare och starkare roll i den operativa samverkan.

− Lagstiftningen i sin nuvarande form är uddlös och vi har länge efterlyst en skärpning. Vi ser nu att våra påtryckningar gett goda resultat. Bättre och mer effektiva verktyg i kampen mot matchfixning är ett måste. Från idrottsrörelsens sida är det därför välkommet att regeringen har lagt denna proposition och att frågan rör sig framåt, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Matchfixning, att på ett otillåtet sätt förändra eller påverka utgången av en idrottstävling i syfte att dra nytta eller vinning för sig själv eller andra, är ett växande hot mot idrotten. De senaste åren har flera fall med manipulerade idrottsresultat, och spel på dessa resultat, uppmärksammats. Ofta iscensätts matchfixning av kriminellt belastade personer som vill tvätta eller tjäna pengar.

− Matchfixning är ett otyg som måste bekämpas. Tävlingsidrott är hårt arbete, spänning, kämpaglöd, skicklighet och inte sällan en dos tur. Att manipulera tävlingsresultat går tvärtemot idrottsrörelsens grundläggande värderingar om rent spel och ärlig kamp. Det är ingenting vi vill veta av i vår rörelse, säger Björn Eriksson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *