Sport

TV: Cricket – ny sport på Grönelund

TV: Cricket – ny sport på Grönelund

Sport En ny sport har i dag sett dagens ljus i Östbo.

På Grönelund undanför Skillingaryd har en cricketbana anlagts på och intill fotbollsplanen.
Det är de ensamkommande barn som kommit till Skillingaryd som fött idén till cricket. De flesta cricketintresserade kommer från Afghanistan där cricket är en stor sport.
– De flesta vill spela fotboll men vi har också kring 15–20 som vill spela cricket, säger Andreas Palander som är en av dem som jobbar med integration av ungdomarna.

Göran Carlström från Svenarum är en av kommunens gode män för flyktingar och han tycket att det är bra att man nu gör den här satsningen. Även andra än flyktingarna kanske kan bli intresserade.

Ingemar Elgemark från Skillingaryds FK var arbetsledare på plats vid dagens arbete på Grönelund och han tycker att det är bra att man kan får en breddad verksamhet.

Det finns en cricketklubb i Jönköping men även exempelvis i Växjö. Totalt finns det kring 55 cricketklubbar i landet.

Från cricketförbundets hemsida:
Cricket eller kricket är ett bollspel som utövas mellan två lag med vardera elva spelare. Cricket har spelats sedan åtminstone 1500-talet, och utvecklades till nationalsport i England under 1800-talet. Det är i dag en populär sport i många länder i Brittiska samväldet och i Sydafrika och spelas i de flesta europeiska länder.

Cricket spelas på en stor ovalformad gräsplan i vars centrum finns en rektangulär cirka 20 meter lång gräsfri yta. Det ena lagets deltagare skall var och en vara slagman och som sådan försöka åstadkomma så många poäng som möjligt. Poängen räknas som runs, och innebär att slagmannen med ett slagträ skall slå till cricketbollen ut på planen och därefter löpa utefter den gräsfria ytan till den andra ändan utan att brännas. Det andra lagets deltagare skall var och en vara kastare och försöka bränna ut slagmännen och begränsa antalet runs. Under en match turas lagen om att slå eller kasta.

Professionell cricket spelas i endagsmatcher om 20 eller 50 overs om vardera sex godkända kast. VM i cricket spelas som endagsmatcher över 50 overs. I internationella så kallade testcricketmatcher möter lagen varandra i matcher som varar i upp till fem dagar. Regelverket administreras av International Cricket Council (ICC) och Marylebone Cricket Club (MCC).

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *