Styrkesport

Kraftmätning ska ge styrkesport ett lyft

Styrkesport En kraftmätning i Värnamo centrum ger stadens invånare chansen att upptäcka kraftsport på nära håll. 

Karin Ekman, Francis De Vries, Frida Bladh, Jocke Bladh och Isabelle Carlström är taggade för årets kraftmätning. På bilden saknas Sandra Uddeström.

– Det ska bli kul att få vara en del av något som förhoppningsvis kan inspirera nya medlemmar till Värnamo Crossfit och Värnamo Atletklubb. Träning är för mig en livsstil som visar att man är på rätt väg, att man kan kan förbättra sig själv både fysiskt och mentalt. Man får ett bra samband med andra och mycket vänner genom det, så jag hoppas att det här kan vara en inblick i det hela. En bra provsmakning för publiken och jag hoppas att jag kan vara med och bidra till stödet till de uppe på plattformen. Det vet jag själv från fotbollen när man hör ett ”heja heja” från supportrarna att man får lite extra pepp, inleder speakern Francis De Vries. 

Genom historien har kraftmätningar kunnat skymtas på karnevaler, festivaler och övriga arrangemang. När Värnamo Crossfit såg möjligheten att ge Värnamoborna en egen kraftmätning föll pusselbitarna på plats. Tävlingen ”Värnamos starkaste” såg dagens ljus och två år efter den senaste tävlingen stundar den kommande veckan årets upplaga, som i år sker i samarbete med Värnamo Atletklubb. 

– Det är jätteroligt att vi gör det här tillsammans med atletklubben. Båda våra verksamheter använder oss av marklyft så det är jätteroligt att få göra det här ihop med dem hädanefter, berättar Frida Bladh, en av grundarna till Värnamo Crossfit. 

– Vi hoppas att det här ska inspirera människor till att våga närma sig styrketräning i någon form. Det går utmärkt att komma både till Värnamo Crossfit och Värnamo Atletklubb för att få hjälp att lära sig att till exempel utföra ett säkert marklyft. Dessutom är det den bästa helkroppsövningen som finns, får jag välja att göra en övning resten av livet så är det den, säger coachen och personliga tränaren Karin Ekman och skrattar.

Tävlingen korar ”Värnamos starkaste man”, ”Värnamos starkaste kvinna” och ”Värnamos starkaste företag”. Den avgörs i tävlingsgrenen marklyft. 

– Marklyft utförs genom att en skivstång som hålls i båda händerna lyfts från marken och upp till stående position. Knän, höfter och rygg ska rätas ut. Därefter sänks stången med samma väg. Den som lyfter tyngst i förhållande till sin kroppsvikt vinner, säger Karin Ekman. 

– Vi kommer även att ha en lite mindre plattform för barn att testa på. Beroende på tiden och antalet anmälningar får de barn som vill få komma upp på scen och inför publik testa ett marklyft. Jag känner till några barn som gärna hade tyckt det vore roligt att få kliva upp på scen, så vi hoppas att det finns tid för dem. När jag började på atletklubben var det i precis i början av Coronapandemin, vilket gjorde att det var inte jättemycket aktivitet vid den tiden. Vi fick i princip börja om från noll och nu kommer allt fler och fler och det har kommit allt fler barn också, vilket är jätteroligt. Det finns stora utvecklingsmöjligheter. I år har vi gått med i styrkelyftsförbundet igen, vilket gör att det nu finns möjligheter att tävla för klubben även i styrkelyft. Vår första styrkelyftare gör sin första tävling i september men kommer innan dess att vara med i ”Värnamos starkaste” så det ska bli kul, berättar Isabelle Carlström i Värnamo Atletklubb. 

Jocke Bladh ser fram emot att få arrangera tävlingen på nytt och gläds över samarbetet med Värnamo Atletklubb. Han avrundar intervjun med att berätta om träningens betydelse för honom. 

– Träningen har följt mig hela livet och man har så otroligt mycket positivt från träningen. Både kroppsligt men även socialt, fysiskt, psykiskt, vänner och kompisar. Träning är bara positivt och så gäller det att ha en distans till det. En del ser det som blodigt allvar, men det behöver inte vara blodigt allvar, om det inte är en tävling. I marklyft. Typ som ”Värnamos starkaste”, då är det blodigt allvar, inleder Jocke Bladh, en av grundarna till Värnamo Crossfit. 

FotnotCrossfit lär ut en kombination av styrke– och konditionsträning som bygger på funktionella övningar som utförs under hög intensitet och med konstant variation (Wikipedia).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *