Debatt

Bevara akutsjukhusen stänger ute Vänsterpartiet

Debatt "Helt ärligt tycker jag det är väldigt märkligt att Bevara akutsjukhusen som säger sig värna personalen aktivt gör valet och stänger ute Vänsterpartiet som faktiskt allra tydligast drivit på för ett mer socialt hållbar personalpolitik." Det menar regionrådet Mikael Ekvall (V) i en debattartikel.

 Vänsterpartiet har förhandlat med det nya styret i Region Jönköpings län, bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Bevara akutsjukhusen, om en så kallad valteknisk samverkan. Det är mycket vanligt i svensk politik och innebär helt enkelt att olika partier slår ihop sina påsar inför val till nämnder och styrelse. En samverkan mellan styret och Vänsterpartiet hade genererat ett extra mandat. Det hade alltså varit gratis att släppa fram oss.

 Socialdemokraterna och Moderaterna har sagt ja till en samverkan med Vänsterpartiet men det lokala partiet Bevara akutsjukhusen säger nej. Dialogen och processen med Socialdemokraterna har varit god och även Moderaterna har varit konstruktiva och villiga att ändra sig.

 Vad får det då för konsekvens att Bevara akutsjukhusen väljer att säga nej till samverkan med Vänsterpartiet? I en intervju med Jönköpings-Posten svarar Martin Nedergaard-Hansen (BA) att ”de inte vill påverka vem som blir oppositionsråd” och att de vill vara ”oberoende i den rollen”. De själva verkar alltså själva tro att en samverkan med Vänsterpartiet skulle påverka valen av oppositionsråd, men så är det inte fallet. Alla partier tilldelas ett regionråd och faktum är att en samverkan med Vänsterpartiet inte hade förändrat något kring det under rådande premisser.

I stället innebär Bevara akutsjukhusens beslut bara i praktiken att ett mandat som kunde flyttats till Vänsterpartiet i stället flyttas till samverkansgruppen som innehåller Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Det får också konsekvensen att Vänsterpartiet blir det enda partiet som hamnar utanför nämnder och styrelse. I stället vill Bevara akutsjukhusen ”diskutera” adjungeringar och dylikt som inte ens ryms inom ramen för kommunallagen, utan egna separata regler behöver då tas i bruk. Ett arbete som kunde besparats den parlamentariska nämnden.

Helt ärligt tycker jag det är väldigt märkligt att Bevara akutsjukhusen som säger sig värna personalen aktivt gör valet och stänger ute Vänsterpartiet som faktiskt allra tydligast drivit på för ett mer socialt hållbar personalpolitik. Att de sedan delvis försöker motivera sitt ställningstagande med att de som politiskt parti är ”politiskt neutrala” blir nästan bara löjligt, ingen är politiskt neutral och i synnerhet inte ett politiskt parti.

Men vi har vi har väl varit för obekväma och kritiska mot deras fortsatta nedskärningar av vårdplatser och deras sätt att hantera exempelvis ambulans- och akutpersonalens situation.

Men vi ger oss inte, vi kommer fortsätta att kämpa för en värdig personalpolitik och Vänsterpartiet i Region Jönköpings län räds inte att vara obekväma.

I Jönköpings-Postens intervju svarar Martin Needergard-Hansen (BA) att de inte vill stänga ute Vänsterpartiet, men det är ju precis det som de gör. Det vore väl klädsamt att stå för det också.

Mikael Ekvall (V)

Regionråd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *