Debatt

Carina Ödebrink om ledighet

Debatt Socialdemokraterna vill införa en extra veckas ledighet för föräldrar och Carina Ödebrink debatterar.

Carina Ödebrink (S). Arkivbild

Inför valet den 9 september har vi Socialdemokrater presenterat det största trygghetsprogrammet i modern tid. Vi vill ge mer resurser till sjukvård och skola, höja pensionerna och föra en kompromisslös kamp mot brotten och brottens orsaker. Mot detta står Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag på sänkta löner, försämrad anställningstrygghet och stora skattesänkningar för de allra rikaste.

Vi Socialdemokrater har alltid prioriterat bygget av det starka samhället framför skattesänkningar för de som har mest. När tiderna förändras behöver välfärden hänga med. Därför har vi socialdemokrater genom åren infört längre semester, pappamånader, maxtaxa i förskolan och höjda barnbidrag. Nu tar vi nästa steg genom att ytterligare underlätta för föräldrar som jobbar.

Vi kommer under nästa mandatperiod införa en extra veckas ledighet för föräldrar – en familjevecka. Föräldrar med barn mellan 4 och 16 år ska få ytterligare fem lediga dagar var varje år som de kan ta ut när barnen inte kan vara i förskolan eller skolan på grund av lov eller planeringsdagar.

I Värnamo kommun innebär detta att 2 984 barnfamiljer kan få mer tid varandra och i Vaggeryds kommun 1 236. Så underlättar vi vardagen för föräldrar som jobbar och ser till att fler kan arbeta heltid.

För yrkesgrupper som till exempel undersköterskor eller poliser, som inte har möjlighet att jobba hemifrån eller ta med barnet till jobbet, kan det upplevas som en stress att inte kunna vara tillsammans med barnen på lovet eller att lämna tonåringen ensam hemma på planeringsdagen. Många, inte minst kvinnor, känner sig tvungna att gå ned i arbetstid. Så kan vi inte ha det. I vårt starka samhälle ska man både kunna vara förälder och arbeta heltid.

Valet den nionde september är en folkomröstning om välfärden. Moderaterna och Sverigedemokraternas politik skulle innebära en nedmontering av den svenska modellen. Mot det står våra investeringar i ökad trygghet och välfärd, och satsningar på en extra veckas ledighet för föräldrar. En röst på socialdemokraterna är en röst för ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Carina Ödebrink, Vaggeryd
Riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Jönköpings län

Taggar

Dela


2 reaktioner på Carina Ödebrink om ledighet

Det går bra att fläska på med denna vecka av ledighet. Tanken är god men mycket kostsam för företag, kommun och landsting. Bara andra betalar då är det bra. Typisk vänsterpolitik.

Det vore väl tjänstefel om Ödebrink inte försvarar sitt partis åsikter.Men litet ödmjukhet bör väl visas mot andra partier om man skall avskaffa blockpolitiken. Egna partier har väl inte monopol på att veta bäst i alla frågor. Extra vecka för föräldrar kan inte vara helt genomtänkt? En 15-16 åring bör väl vara mogen nog att klara sig själv?Varför inte fläska på med 17-18 åringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *