Debatt

SD-regeringen klarar inte av att skydda kvinnor

Debatt Var tredje vecka dödas en kvinna av en man som hon haft en nära relation med. 2022 anmäldes drygt 24 000 sexualbrott och 38 000 misshandelsbrott mot kvinnor eller flickor, och mörkertalet är stort. Läs Socialdemokraternas debatt här... 

Endast 20 procent av våldet polisanmäls enligt uppskattningar av Brottsförebyggande rådet. Mäns våld mot kvinnor är en ständig pandemi som pågår dygnet runt om, året om. 

När regeringen tillträdde för ett år sedan lovade man att arbetet mot mäns våld mot kvinnor skulle växlas upp. Men arbetet visade sig snarare vara en nedväxling. Vi nås av rapporter om att ärenden om våld mot kvinnor och sexualbrott läggs på hög, och att platserna på skyddade boenden för kvinnor som flyr från våld inte räcker till när platser reserveras för avhoppare från kriminella gäng. Det är helt oacceptabelt. Avhopparverksamhet är viktigt men måste kunna genomföras utan att det går ut över det mest grundläggande arbetet med att skydda våldsutsatta kvinnor och barn.

Regeringen orkar inte hålla det fokus som krävs för att säkerställa att polisen kan prioritera dessa våldsbrott även när andra brott ökar. Idag lägger polisen ner arbetsgrupper som är specialiserade på mäns våld mot kvinnor där man byggt upp kompetens och metoder för att utreda dessa brott, när detta arbete skulle behöva växlas upp och spridas till resten av landet. Från regeringen hörs inte ett pip.

Likaså kommer regeringens och Sverigedemokraternas slakt av välfärden få enorma konsekvenser på kvinnofridsområdet. Sveriges Kommuner och Regioner larmade redan i våras om att pengarna till skyddat boende inte räcker och att kommunerna kommer att få svårt att leva upp till sitt uppdrag att förebygga och motverka våld mot kvinnor när det saknas finansiering. Vad är regeringens svar? Nya stålbad för välfärden.

Regeringen gick till val på att bygga ut rättssystemet och skärpa kriminal­politiken. Men flickorna och kvinnorna syns inte till i styrningen av myndigheter eller regeringens budget.  S-kvinnor efterlyser en kvinnofridspolitik som genomsyrar hela samhället; skolan, socialtjänsten, sjukvården, polisen och rättsväsendet. Och en regering som inte bara pratar om mäns våld mot kvinnor utan också i sin styrning och budget prioriterar kvinnors och flickors trygghet.

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor
Azra Muranovic, distriktsordförande S-kvinnor Jönköpings län
Anna Carlsson, klubbordförande S-kvinnor Jönköping
Desiré Törnqvist, klubbordförande S-kvinnor Värnamo
Carina Hanell, klubbordförande S-kvinnor Tranås-Eksjö

Taggar

3 reaktioner på SD-regeringen klarar inte av att skydda kvinnor

Bra att någon fortsätter kämpa för de utsatta och slagna kvinnorna. Sorgligt att det finns två personer i kommentarfältet här som hellre hejar på SD än att skydda kvinnor i sin omgivning.
Ni behöver väl inte ljuga. Det är ingen regering som lägger upp utbildningen på någon skola i landet. Det gör skolorna själva med sin personal. Fakta efterlyses, tack

Exempel 1 A:
Hur man flyttar fokus från sig själv och ger andra skulden. Mycket användbart när man själv är orsaken till den uppkomna situationen. Lägg då skulden på några andra, som inte är skyldig. Upprepa budskapet flera gånger. Resultatet kommer inte att låta vänta på sig. Snart är budskapet inpräntat i valkretsen.
(Sorgligt är de som köper detta.)

De kvinnor som skrivit under kan de bättre när inte de poliser som S har utbildat inte kan det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *