Debatt

SSU om massmorden på Utøya

Debatt På lördag är det sju år sedan massakern på Utøya var ett faktum  SSU i Jönköpings län hedrar minnet från händelsen med en debattartikel som vi publicerar i sin helhet här.

Det har gått sju år sedan den dagen. Den 22 juli 2011.

Dagen då den högerextrema terrorn tog livet av 69 unga socialdemokrater på Utøya.
69 personer miste sitt liv i kampen för jämlikhet. Varje år vid den här tiden minns vi våra kamrater, med stor smärta och sorg.
Vid den här tiden påminns vi om det fruktansvärda som hände men också de fasansfulla idéer som låg bakom. Trots att gärningsmannen bakom terrordådet på Utøya sitter fängslad, lever samma högerextrema idéer som han bar på vidare.

I Ludvika, Jönköping, Halmstad, Göteborg, Almedalen marscherar nazister. Med eller utan tillstånd, men alltid under polisens beskydd. De är ett hot mot alla organiserade socialdemokrater. Men också mot alla som inte passar in deras bild av vad Sverige ska vara. Alla dom som bara vill leva fria liv på jämlika villkor.  Demokratin är bland det dyrbaraste men kanske också bland det sköraste vi har. Den har inte kommit gratis på posten, människor har lag livet till för dess skull och vår uppgift måste därför vara att ständigt jobba på att upprätthålla den.

Demokratin får aldrig bli ett medel för odemokratiska krafter att förgöra den samma inifrån. Därför välkomnar vi i SSU regeringens förslag om en utredning som ser över möjligheterna att förbjuda rasistiska och nazistiska organisationer samt deltagande i dessas verksamhet.  Den 22 juli varje år lovar vi därför oss själva att aldrig glömma våra kamrater som föll offer för hatet som en slutlig yttring av en extrem ideologi.

Vi lovar därför att föra deras kamp för jämlikhet vidare. Våra munnar ska tala för de som tystnat. Tystnat för sina drömmars skull.
Deras ord ska vara våra ord och de ska höras på varje arbetsplats, i varje skola och på varje torg. Genom oss lever deras idéer vidare.
Genom oss alla som vägrar ge vika för hatet lever demokratin vidare.

Anna Franzén, ordförande SSU Jönköpings län
Sila Demir, ledarmot i SSU Jönköpings läns distriktsstyrelse
Samrina Gadzo, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse

Debattartikeln är skriven av: Samrina Gadzo, ledamot i SSU:s förbundsstyrelse, Sila Demir, ledarmot i SSU Jönköpings läns distriktsstyrelse och Anna Franzén, ordförande SSU Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *