Regionen

Regionen: Påfyllnadsdos tidigast efter tre månader

Regionen Region Jönköpings län följer Folkhälsomyndighetens rekommendation att påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 ges när det gått minst tre månader sedan dos 2. Det är ett kortare tidsintervall än tidigare.

Den mycket kraftiga smittspridningen av covid-19 ligger bakom Folkhälsomyndighetens beslut att korta tidsintervallet till påfyllnadsdosen, från fem månader till tre.

– Påfyllnadsdosen ger ett betydligt bättre skydd mot omikron jämfört med bara två doser, säger biträdande smittskyddsläkare David Edenvik. Vi vet att vaccinet skyddar bra mot allvarlig sjukdom och död och påfyllnadsdosen minskar också risken att smittas och föra smittan vidare.

Beslutet innebär att den stora majoriteten av befolkningen från 18 år och uppåt i Jönköpings län nu är berättigad att ta påfyllnadsdosen.

Påfyllnadsdosen ska inte ges till personer yngre än 18 år. Aktuella vacciner för påfyllnadsdos är en halv dos Spikevax (Moderna) eller en hel dos Comirnaty (Pfizer/Biontech). Till personer som ännu inte har fyllt 31 år rekommenderas Comirnaty.

– Du i som fick dos 2 för tre månader sedan eller mer kan vaccinera dig redan nu, säger David Edenvik.

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *