Nyheter

18 miljoner extra behövs till Rastad

Nyheter Budgeten för vatten- och avloppsprojektet gjordes för tre år sedan och den totala kostnaden skulle uppgå till närmare 41 miljoner. Nu visar det sig att pengarna inte räcker inför tredje, och sista, etappen

Fler miljoner behövs för kommunalt vatten- och avloppsutbyggnad

Vid tekniska nämndens möte tilldelades upphandling av entreprenaden till Gilbert Gustavsson, som är etapp två av tre i Rastad. Kontraktarbetet ska vara färdigställt i november nästa år. 

När nu etapp två strax ska påbörjas ser nämnden att pengarna inte räcker till att slutföra projektet. Nämnden har nu begärt 18 miljoner för att etapp tre, och sista.

Kenth Williamsson (S) ordförande i tekniska nämnden:
– Vi har äskat till budgetberedningen om 18 miljoner kronor för att vi ska klara av att bygga etapp tre. Budgeten gjordes så sent som 2021 så den är inte så gammal. Vi har bett förvaltningen att återkomma med jämförelse budget och kalkyl för att se vad som sticker ut i projektet. Anbuden som inkommit till upphandlingen har sett bra ut så det verkar vara felbudgeterat. Totalt var budgeten på 40,9 miljoner men vi ser att det behövs 18 miljoner till för att färdigställa projektet. 

Taggar

Dela


13 reaktioner på 18 miljoner extra behövs till Rastad

Känns som billigaste anbudet blev det dyraste. Har inte vinnande anbud några förpliktelser till att hålla priset? Känns ju ganska meningslöst med anbud, men vad vet jag, en vanlig knegare och skattebetalare.

Alla kommunens beräkningar verkar bli extremt mycket dyrare än beräknat. Undrar vad de ansvariga skulle säga om de skulle bygga ett nytt hus och få prisuppgift på 4,1 miljoner och en sluträkning på 5,9? Som ett jämförande exempel.
Nu vältras deras inkompetens över på kommunens invånare.

Stoppa detta bygge innan det är försent.
Kommunalt avlopp är bra i samhällena.

Men på landet är miljövinster som inte finns knappast värt priset

Blir väl snarare en värdesäkning för oss som bor här ute.
Innan var det ju nästan gratis.
Nu blir det dyra avgifter varje månad för all framtid

För miljöns skull?
Hur många år måste det gå innan naturen tagit igen detta jättebygge?
Helt vansinnigt ur miljösynpunkt

Felbudgeterat, 18 miljoner? Ojdå, så tokigt det kan bli.

Vem tar konsekvenser av att inte kunna sköta sitt jobb? Missar budgetera 18 miljoner kronor. Utöver vi invånarna eller kommunanställda som kommer känna av det genom att pengarna ska sparas in, vem tar sitt ansvar?
Ni är ett skämt och rent av pinsamma!

Jag håller med ”Irriterad”, vem som nu döljer sig i anonymiteten. Men detta är ett generellt problem med upphandlingsförfarandena. Ett anbud skall hållas, måste tvingas att hållas även om det kostar firmans konkurs.
Vad är det för mening med hela anbuds- och upphandlingsförfarandena om man skall kunna vinna en upphandling genom att lämna in ett felbudgeterat anbud och sedan återkomma och beviljas extrapengar?
—————-
18 miljoner i förhållande till 41 miljoner, det är väl 44 proent eller har jag räknat fel? Inte någon enstaka procent inte, utan det närmar sig ju hälften av anbudssumman! Det är ju en massiv felkalkyl – om det vara oavsiktligt, vilket jag tycker man måste ifrågasätta. Hur klantig kan man tillåta en anbudsgivare vara? Alternativt – kan man tillåta en anbudsgivare att avsiktligt underbudgetera så grovt? Sådant kan man väl inte låta passera opåtalat.
Här måste statueras exempel, om man över huvud taget vill fortsätta att driva detta med anbudsförfarande, som jag personligen uppfattar som ett spel för gallerierna!

Jag hörde att den entreprenören har ”grävt färdigt” för kommunen söder om Vaggeryds kommun.
Inga fler arbeten i den kommunen.

CH. Det borde inte räcka med att ”den entreprenören grävt färdigt för kommunen”. Jag tycker den entreprenören borde tvingas jobba vidare inom givna kostnadsramar så långt pengarna räcker, och under kommunal kontroll av arbetets kvalitet. Konkurs? Näringsförbud?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *