Nyheter

270 meter höga verk kan byggas väster om Bondstorp

Nyheter Förra veckan bjöd norska vindkraftsbolaget in till samråd i Norra Unnaryd och informerade om att utredning pågår för att möjliggöra etablering av vindkraft i området: 30 verk med en höjd på 270 meter. Utanför Bondstorp är inte invånarna nöjda över vad som sker i närområdet.

Vindparken i Långhult, som planeras i norra delen av Gislaveds kommun och södra delen av Jönköpings kommun samt granne med Vaggeryds kommun, beräknas producera upp till 630 000 000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar årsbehovet av el till 31 000 villor. I informationen till Vaggeryds kommun, där man också är öppen för ett samrådsmöte med grannkommunen, anges att bolaget avser även avsätta vindbygdemedel, vilket innebär att föreningar och organisationer i bygden kommer att kunna söka bidrag för aktiviteter och verksamheter som på olika sätt kan gynna bygden. 

Fotomontage från samrådshandling Norra Unnaryd. Närmaste vindkraftverk är 4 000 meter

Vindparksprojektet består av två delområden: Långhult och Lunnarsbo. Tillsammans kommer det som mest att omfatta 30 vindkraftverk med en högsta totalhöjd om 270 meter. En slutlig utformning av vindparken kan omfatta betydligt lägre eller färre, men inte fler eller högre finns redogjort i informationshandlingen från vindkraftsbolaget.

I Hålabo bor Pelle Philip. Det närmsta planerade verket kommer knappt en kilometer från boningshuset. 

– Vi pratar om verk på 270 meter i höjd precis utanför mitt fönster. Det är inte populärt. Fysiskt sett så sker det i Stengårdshult socken i Gislaveds kommun och Norra Unnaryd som ligger i Jönköping kommuns södra del. Dessa kommuner har aldrig haft något stort intresse av detta område, men de som blir drabbade mest är folket från västra delen av Vaggeryds kommun, det vill säga Bondstorp med omnejd. Från Bondstorps badplats kommer en helt ny horisont skapas. Precis fullt med vindkraftverk. Detta kommer att ha en stor inverkan på Bondstorps utveckling. Värden på fastigheter kommer drastiskt att sjunka och intresset att flytta hit eller bygga nytt kommer att upphöra. Det är ingen utveckling vi vill ha, menar Pelle Philip. 

Fotomontage från samrådshandling

Efter samrådet i Norra Unnaryd förra veckan ska en tillståndsansökan lämnas in till länsstyrelsen som prövningsmyndighet under sista kvartalet nästa år. När länsstyrelsen mottagit och bedömt att ansökan är komplett kommer den att kungöras och Vaggeryds kommun har återigen möjlighet att lämna synpunkter på projektet.

Fotomontage från Tåbo. Avstånd till närmaste vindkraftverk är 3 300 meter

Följande planeringsförutsättningar och avgränsningar har bland annat ingått i analysen:
∗ Tillämpande av minst 1 000 meter hänsyn till bostäder
∗ Överensstämmelse med kommunens fysiska planering
∗ Hänsyn till riksintressen
∗ Undvikande av naturreservat och kulturreservat
∗ Hänsyn till luftfartens intressen (exempelvis flygkontrollzon för Jönköping flygplats)
∗ Undvikande av Försvarsmaktens intressen
∗ Undvikande av lokala bevarandeintressen (exempelvis stora våtmarkskomplex, naturvårdsprogram med flera)

Lokaliseringen av den planerade vindparken är i linje med kommunernas (Gislaved och Jönköping) översiktsplanering. I föreslagen samrådslayout är vindkraftverken fördelade på de två delområdena Lunnarsbo och Långhult. Området för den planerade vindparken består av brukad skogsmark med inslag av myrmarker. Den planerade vindparken är förenlig med nuvarande markanvändning vilken kommer kunna fortsätta att bedrivas i samexistens med en vindpark, även om en liten del av skogen tas i anspråk för vindkraftverk och tillhörande infrastruktur.

Riksintressen inom fem kilometer från projektområdet anges vara Komossen, som är Sydsveriges största myrkomplex och kanske den mest variationsrika. Komossen innehåller de flesta typerna av myrmarkerna och är en av av Europas värdefullaste våtmarker. Nissan uppströms sträcker sig från norr till väster om projektområdet. Området är lek- och uppväxtområde för en genuin öringstam. Det finns även en artrik och skyddsvärd bottenfauna i vattendraget. Angerdshestra är ett representativt och välbevarat odlingslandskap cirka en kilometer nordost om projektområdet med hackslåtter- och naturbetesmarker. Radan-Svanån-Stengårdshultsjön är ungefär en kilometer söder om projektområdet som utgörs av relativt orörda vattendrag, sjöar och myrkomplex. Tranflyet och Hultamossen ligger fem kilometer från projektområdet och utgörs av två större i stort sett sammanhängande våtmarker med högt värderade sluttande mossar och platåformigt välvda mossar. Bevarandet av våtmarkernas värde kräver att området hydrologi skyddas. Gagnaryds mosse ligger fem kilometer nordöst om projektområdet och utgörs av värdefullt våtmarkskomplex som har ett rikt fågelliv. Vallgårda ligger tre kilometer från projektområdet och utgörs av en bytomt med bebyggelselämningar efter den övergivna Vallgårda by. I anslutning till byn finns fossila åkrar, bestående av 35 långsmala åkertegar som till största delen avgränsas av terasskanter och odlingsrösen. Dessutom omfattas en ödekyrkogård efter en kyrkplats som flyttades till Norra Unnaryd på 1500-talet. Norra Unnaryd ligger cirka en kilometer från projektområdet och bevarande av kulturmiljöns värde kräver att områdets öppna landskap upprätthålls så att fornlämningar hålls synliga.  Källenäs ligger 500 meter öster om projektområdet och består av gammalt barrskogsbestånd som ligger strax söder om Källenässjön. Området har mycket höga värden knutna till naturtypen taiga på sandmark, skogen har gott om död ved, hålträd och är av naturskogskaraktär. Jönköpings flygplats ligger fyra kilometer från influensområdet för flyghinder. Området omfattas också av försvarsmaktens påverkansområde för civil flygplats. Hagshults flygbas ligger mer än fem kilometer sydost om projektområdet. 

Projektområdet Långhult är beläget i Jönköpings och Gislaveds kommuner, Jönköpings län. Området består av två delområden, Långhult i norr och Lunnarsbo i söder

Fotomontage från Munkabo, närmsta vindkraftverk 2 300 meter

Taggar

Dela


Läs mer

Kommunen: Nej till tre vindkraft i grannkommun

15 reaktioner på 270 meter höga verk kan byggas väster om Bondstorp

Nej Tack! Vi som bor i vackra Bondstorp vill inte bli störda av blinkande ljus eller störande ljud och absolut inte att vår vackra utsikt över sjön ska förstöras! Bondstorp är vackert och eftertraktat och så vill vi att det ska förbli!

Så de som sätter upp vindkraftverk för miljön måste jag undra hur de tänker
De dels ta bort flera trän som gör mer nytta än de, de förstör marken i flera år, går ett vindkraftverk sönder bli det stora problem, de gör så inga djur kommer vara i området vilket förstör för naturen o det, de gör så ingen vill bo i närheten för oljudet, de gör så fåglar eventuellt kan skada sej/förstör/förstört deras häckningsplatser

Så ja vindkraftverk e väldigt bra för miljön

Det är ledsamt att se hur våra grannskap kämpar mot vindkraftverk. Ingen vill ha dessa stora verk, och det är svårt att förstå varför det är lagligt att övertyga människor att stödja dem och sedan skada grannarnas ekonomi.

Kommentarerna från invånare i Bondstorp påpekar riktigt oroande problem, som förändrad utsikt, buller och bristen på samråd. Det är pinsamt att invånarna inte blivit inkluderade i beslutet.

Politikerna i Vaggeryds kommun måste lyssna på invånarnas oro och agera för att skydda livsmiljön och det värdefulla rekreationsområdet kring Rasjön. Det är viktigt att respektera invånarnas önskan att inte ha dessa stora vindkraftverk i sitt område.

Varje människa i vår kommun som tvingas bo eller gå igenom dessa processer kring vindkraftverken upplever en fruktansvärd tragedi. Det är aldrig försent att att ändra sin uppfattning. Visa empati och förståelse för dessa människor. Det visar på styrka.

Att muta människor runtomkring för att få dem positiva till vindkraftverk, för att sedan utplåna privatekonomin till de som blir grannar med vindkraftverken. Det visar på en otrolig svaghet. Att det ens är lagligt i Sverige är helt otroligt. Vad är det för land vi bygger till kommande generationer?

Vad har Vaggeryds kommun att säga i frågan när alla verken ligger i två andra kommuner? Eller är det andra kommuner som vi i Bondstorp med omnejd ska ta fighten med?

Vi Unnarydsbor med Angerdshestra gör vad vi kan för att stoppa det i vår kommun men vi behöver verka tillsammans.

Det finns ingen hejd på dessa exploatörer. Politikerna jamsar med för det ger nya arbetstillfällen. Det finns säkert ingen politiker som blir granne med med dessa monster. Inga pengar som ersättning för förlorade naturvärden kan gottgöra dessa ingrepp.

Samtliga 16 vindkraftverk i södra vindparken Lunnarsbo kommer att synas från Bondstorp samhälle, där de flesta bor i en sluttning mot väster. Förstörd utsikt är en sak, men mycket värre är det buller som kommer att höras och öka över Rasjöns öppna vatten. Dessutom kommer det högintensiva vita ljuset från 16 verk som blinkar en gång per sekund att synas så fort det mörknar. Om sjön ligger stilla, vilket inte är ovanligt på kvällen, så kommer blinkljuset att skapa reflexer i sjön. Att Bondstorps mer än 200 invånare inte kallats till samråd är en skandal. Nu får vi hoppas att våra politiker i Vaggeryds kommun bryr sig om att trygga livsmiljön för sina invånare och anstränger sig för att skydda det värdefulla rekreationsområde som Rasjön med omnejd utgör.

Etablering av vindkraft är en missvisande benämning, vad det egentligen handlar om är ett regelrätt övergrepp på de människor som skulle tvingas leva i skuggan av dessa miljövidriga skapelser. Fred Olsen framhåller stolt att de arbetar med förnyelsebar energi, men sett till de investeringar och kostnader som är förenat med vindkraft samt den ofrånkomliga miljöpåverkan så är det ren och skär lögn.

Den stora frågan är nu hur statliga Sveaskog – som äger merparten av marken där verken skulle placeras – kommer att förhålla sig till detta, om det är profithungern som får övertaget eller om de faktiskt står för sin egna miljöpolicy som helt förbjuder vindkraft i de områden de själva avsatt som naturvårdsskog. Senast 2020 gick de ut i media med ett pressmeddelande där de förkunnande att inget tillstånd till vindkraft ges i områden med naturvårdsskogar – vilket både Långhult och Lunnarsbo har gott om. När dollarhungern hägrar så verkar miljöpolicys inte vara så viktiga längre.

Nej tack! En av kommunens vackraste promenadstråk är utmed Rasjöns strand. Den kan nu förstöras av 30 starkt blinkande vindkraftverk. Bondstorp är en av de platser som berörs mest. Var rädd om människor, djur och natur.

Tack för Dina påpekande Frida. Vill minnas att vi tidigare varit negativa till dessa etableringar. Numera är jag avpolletterad från den kommunala politiken. Höll väl inte måttet. Så jag har inte riktigt koll över problematiken i ditt område. Upplys mig!

Klart att Centern måste vara med och förhindra denna enorma etablering. Förslaget lägger en död hand över Bondstorp med omnejd. Vem vill bygga eller expandera där? Värdena faller. En konkret landsbygdsfråga som Centern måste ta tag i.

Kämpa du vidare på ditt håll, så försöker jag på min sida.

Pelle Philip: Det var synd att du inte stannade kvar som aktiv 🙂

Jag har fått höra nu att du 2017 röstade emot etableringen av vindkraft i Boarp. Det vågar jag påstå att med dagens kunskap så är det säkert fler sittande som hade önskat att de vågat göra detsamma den gången.

Sedan jag kom in i bilden för 2,5 år sedan när det projekterades för vindkraft vid mig, väster om Bratteborg, har inte Centern varit aktiv att stötta oss. Vi klarade dock tillsist avlysa detta själva.

Jag hoppas (och tror) att Centern kommer ändra sig och visa oss vårt stöd när vi vill få ändrat till 1400m skyddsavstånd till bostad i Vaggeryds kommun.

Jag håller tummarna för er!

Det fins ingen i Bondstorp som vill ha de verken heller. Vi flyttade till Bondstorp för att det är lugnt och skönt. Det lär inte bli något av det med verken där. Detta är en skandal på allt heligt. Ska det byggas verk där får kommunen gärna lösa ut oss från huset. Finns inga jobb i Bondstorp. Så alla måste åka minst 45 minuter till sin arbetsplats. Det går inga bussar. Det fins ingen affär heller. Enda behållningen är att det är lugnt och skönt. Och då ska ni bygga vindkraftverk? Detta är en katastrof för Bondstorp.

Jag ber att få beklaga de boendes bekymmer.
Vi har haft detta demoklessvärd hängande över oss i 10 år nu.
Jag håller med dig Frida att det är bra att Centern nu har ändrat åsikt. För nu har det hänt som vi tidigare varnat för. Nämligen att man valt ett annat ställe och kommunen att bygga dessa monstruösa skapelser på.
Vem vet det kanske kommer till Kohult också.
Då får vi höra annat ljud i skällan.
Med vår erfarenhet i ryggen kan jag säga: ge inte upp, kämpa, och organisera er.
Lasse Olsson
Ekesås

Beklagar till alla berörda!

Då är min fråga till dig Pelle Philip om Centern i Vaggeryd kommer stå på vår sida på landsbygden hädanefter? Nu har du, liksom jag och många andra tidigare, fått känna på hur det är att få hotet så nära inpå sitt hem.

Jag har verkligen saknat centerns stöd i debatten kring vindkraften i kommunen.

Mitt medborgarförslag om att ändra skyddsavståndet till bostad till 1400m stödde ni inte som ett exempel.
Ni är även positiva till vindkraften norr om Pukarp (där kommer de 250meters verken 800-1000m ifrån invånares hem!).

Det är aldrig försent att ändra åsikt och jag ser framemot att se hur Centern i Vaggeryd tar plats i debatten nu när vindbruksplanen ska uppdateras!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *