Nyheter

Åkerbygdens framtid diskuterades

Nyheter Två år efter kommunens dialogmöte i Åker bjöd Centerpartiet in till en diskussion om Åkerbygdens framtid.

I Åkers församlingshem bjöd Centerpartiet in till dialog om framtiden i Åker

Carina Stridh Bjurhager hälsade välkomna tillsammans med P O Toftgård. En sammanfattning från dialogmötet 2019 gjordes, och det konstaterades att synpunkterna som då kom fram inte tillgodosetts. Främst gäller detta underhållsplanerna i skolan som helt uteblivit trots löften 2019.

Kvällen ägnades åt i huvudsak två ämnen, skolan och boendeutveckling. Carina Stridh Bjurhager höll i diskussionen kring skolans utveckling. Snart är skolan en F-3 skola samt förskola enligt tidigare beslut. Konstaterades att enda sättet att göra skolan attraktiv är genom att ordna ändamålsenliga lokaler och att erbjuda bra pedagogresurser. Skolan måste sälja sig själv genom bra verksamhet. Skolan skall vara värd en omväg, så att de flesta väljer Åker skola för att den är så attraktiv.

Boendeutvecklingen diskuterades med P O Toftgård, tidigare politiker och landsbygdsutvecklare i Vaggeryds kommun. LIS-området (Landsbygdsutveckling i strandnära läge) är ett avgörande område som bör satsas på. Centerpartiet har i kommunstyrelsen föreslagit att mark köps in av två markägare i anslutning till LIS-området. Tanken är att kommunen ordnar vatten och avlopp (redan förberett när Åker byggde eget vatten- och avlopp). Fiber finns redan klart till området. Förslaget är att kommunen planlägger ett antal tomter som kan säljas till hugade spekulanter. En positiv boendeutveckling är en förutsättning för skolans utveckling.

Området kring badplatsen diskuterades ingående. Redan 2019 framkom flera önskemål om badet, men inget har åtgärdats. Nu har ett medborgarförslag lämnats in och frågan skall utredas. Kvällens diskussion utmynnade ut i att bygden själva engagerar sig i alla sina byalag. Föreslogs att man gör ett projekt där bygden kan medverka med viss tid ideellt. Pengar kan sökas i olika fonder, stiftelser, Leader med flera. Vaggeryds kommun kan delfinansiera (vilket ofta är ett krav). Idérikedomen var stor gällande alla förslag kring badplatsen.

Både Åkerborna och medverkande Centerpartister var nöjda med kvällen.

Åkerbygden är värd att satsa på!

Text och foto; Centerpartiet

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *