Nyheter

Alfred testade pil och båge: ”Det var jättekul”

Nyheter Under eftermiddagen har det varit fullt hus hos Bågskyttarna Vaggeryd i sin inomhusbana ovanför Elbyrån på Fabriksgatan i Skillingaryd. 10-årige Alfred hade länge varit sugen på att testa och fick med sig mamma Lena på prova-på-dagen...

Tioårige Alfred Andersson siktar...   [1/13]

– Det var lite svårt i början men det gick bättre och bättre, säger Alfred efter några pass  [2/13]

Många ville testa  [3/13]

Ingeborg Jonasson är kassör i föreningen och distriktsordförande  [4/13]

Mårten Kursten visar  [5/13]

  [6/13]

Det fanns all hjälp att få  [7/13]

  [8/13]

Jan Adler bistår  [9/13]

Peter Nilsson visar tavlans poäng   [10/13]

Alfreds mamma Lena tyckte också det var roligt  [11/13]

Bågskyttarna hade öppet hus under eftermiddagen  [12/13]

Två killar från Vaggeryd testade. – Det var kul, tyckte de och kanske är dessa två föreningens nya medlemmar nästa år?  [13/13]

När vi parkerar bilen intill föreningslokalen antog vi att det var fullt hus på övervåningen hos bågskyttarna och så var det… 

10-årige Alfred Andersson som bor utanför Vaggeryd var tidigt på plats och ville testa pil och båge efter att mamma Lena sett annons om föreningens prova-på. En anpassad båge till Alfred togs fram och instruktioner gjordes av föreningens medlemmar på plats. 

– Jag har varit sugen på att testa. Det var lite svårt i början. Jag har skjutit tre pilar åt gången och det har gått ganska bra. Det var jätteroligt. 

Det var kö till bågarna och många ville testa. En liten skyttepaus fick göras då vi fick följa med Peter fram till tavlan där han berättade om vilka poäng man fick beroende på vilken ring man träffade. 

Bågskyttarna Vaggeryd är i dag ett 40-tal medlemmar varav ungefär 15 är aktiva. Dagen tillägnades för kanske nya medlemmar, man visade upp sin verksamhet, blev bjuden på kaffe, fick prova på att hålla i bågen och träffa tavlan på bestämda metrar med pilen. Det finns en rad olika bågar och vilken man framöver väljer är såklart den form man tycker är roligast. Föreningens kassör Ingeborg Jonasson berättar: 

– Pandemin har varit tuff för oss, så vi behöver visa upp oss och kanske kan vi locka nya medlemmar i och med den här prova-på-dagen. Vi brukar vara med på andra arrangemang som marknader och liknande också. 

Ingeborg trillade egentligen in på ett bananskal, hon har ”bara” skjutit lite de sista åren, medan mannen Peter tävlar aktivt.

– Under pandemin genomfördes tävlingar men antingen fick man olika starttider eller så arrangerades en cybertävling som gjordes på sin hemmabana och man lägger in resultaten på en livesänd sida på internet. En del av dessa cybertävlingar fortsatte även när restriktionerna hävdes. Vi har många duktiga skyttar i vårt distrikt som är Småland, Blekinge och Gotland, det är bra, då syns vår verksamhet, menar Ingeborg som också, förutom kassör i Bågskyttarna Vaggeryd, är ordförande i distriktet. 

Som inte kunnig i ämnet fick jag under eftermiddagen veta att åldern styr längd mellan tavla och skytt, 12 meter upp till 16 år och 18 meter för de som är äldre än 16. Som tioåring, ungefär, har man den styrka som behövs för att hantera en båge. Olika färger på tavlan anger vilken poäng man får. Träffar man mitt i prick blir det 11 poäng och därefter nedräkning utåt sett på tavlan. Bågtyper som används är Compound, Recurve, Longbow, Ryttarbågar, Traditional och Barebow, där den sistnämnda är utan sikte och användes under dagens prova-på-dag. Med en båge av typen Barebow siktar skytten med pilspetsen där pilen hålls nära ögat. Det är möjligt därför att alla fingrar på strängen är placerade under pilen. Det finns bågar för vänster- och högerskytt där antingen vänster- eller högerhänt avgör eller vilket öga som är dominerande. 

Mårten Kursten är ordförande i föreningen och välkomnar två killar som precis anlände, vill ni ha kaffe? ”Nej, vi vill prova bågarna”. 

Peter Nilsson kommenterar efter en timmas öppet hus; 

– Det här är en bra dag så här långt. Roligt att visa upp vår verksamhet som passar alla ådrar, ung som gammal. 

På Svenska Bågskytteförbundet hittar vi följande information: Bågskytte är en förhållandevis enkel idrott att börja med, utrustning finns att låna på föreningarna där också kunskap och viljan finns för att hjälpa dig. 

Med pilbågen i handen och en pil på strängen flyttas ditt fokus från vardagen till måltavlan. Det ger dig en idrott som gör att du slappnar av, stressar ner och kopplar bort allt runtomkring dig. Det ger också en gemenskap, en rolig sysselsättning och för de flesta också ett bättre fokus även utanför bågskyttet. Bågskyttet har inga eller mycket få begränsningar. Kön, ålder och eventuella funktionsnedsättningar kommer inte att hindra dig att träna eller tävla på den nivå där du önskar vara.

Det finns åldersklasser, och därmed olika svårighetsgrader, som gör att du kan hålla på med bågskytte under hela ditt liv, oavsett fysiska förutsättningar. Grenarna är olika som innefattar både inomhus, utomhus, öppna fält och djupa skogen. Svenska Bågskytteförbundet har i dag cirka 10 000 medlemmar genom 155 föreningar. 

Taggar

Dela


Läs mer

Bågskyttarna vill bli fler

1 reaktion på Alfred testade pil och båge: ”Det var jättekul”

Jag testade på bågskyttet i Vaggeryd i maj 2023 som 32-åring och fastnade direkt. Följde med på första träningstävling i Borås i slutet på juli. Och har inget annat än gott att säga om välkomnandet i klubben! Mycket trevliga och hjälpsamma människor! Kunde tyvär inte själv närvara vid öppet hus.

Var själv skeptisk till om det var något för mig. Men det är verkligen något utöver förväntan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *