Nyheter

Återvinningen flyttar

Nyheter Vid kommunfullmäktiges sammanträde beslutades att bifalla motionen angående flytt av SÅM:s återvinningscentral från Vaggeryd till den nya reserverade platsen mellan tätorterna. 

Arkivfoto. Beslut om att reservera mark för ny återvinningsstation gjordes. Ny plats blir norr om Skillingaryd Metall, mellan Vaggeryd och Skillingaryd

Tre punkter fanns med i motionen från S där två godkändes under kommunfullmäktige. Det var att verka för en omlokalisering samt att reservera lämpligt markområde för ändamålet, men att inleda en process med övriga återvinningsföretag inom Gärahovs industriområde för att på sikt omlokalisera verksamheten ansågs inte vara lämpligt i nuläget i alla fall. 

Anna Karin Slunge (S) var en av fyra som lämnade in motionen till kommunfullmäktige i april förra året.
– Jag tycker att även punkt tre borde vara möjligt. Det här är ett bra friluftsområde för området på Yggen. Jag yrkar bifall till hela motionen, meddelar Anna Karin Slunge (S) i talarstolen.  

Gert Jonsson (M);
– I kommande översiktsplansarbete får man starta en process gällande flytt av övriga återvinningsföretag. Någon idé borde S ha om var man ska lokalisera var övriga återvinningsföretag ska vara någonstans i kommunen. De här företagen är en del i det vi redan diskuterar. I nuläget är vi inte där, men finns det någon idé så är det bara att lämna det i översiktsplanens samråd senare i år. 

Thomas Axelsson (KD);
– Först yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag tycker att det här är otroligt viktigt. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Thortomten kostade 5 eller 6 miljoner att sanera. Se det här lite längre fram. Så gott ställt har vi inte, låt tippen vara kvar där en stund till. Börja inte prata om en oerhört massa miljoner för att sanera en tomt. Låt den vara där den är.

Anna Karin Slunge (S) replikerar; 
– Verksamheten ska flyttas. 

Roger Ödebrink (S); 
– När man täckte den gamla tippen så tätade man den. Ta en tur ner till Göteborg, Lennart, ta en sväng till Stockholm. Man täcker, inte gräver, men det kanske inte fungerar här i Vaggeryd. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Göteborg och Stockholm är långt ifrån Vaggeryd. Det var katastrof när saneringen skulle göras vid Thortomten. 

När debatten var över begärdes votering i om alla punkter i motionen skulle bifallas. 25 röstade för kommunstyrelsens förslag som innebar ja till att reservera mark samt att flytta SÅM:s anläggning men inte övriga återvinningsföretag. 11 röstade för att samtliga punkter i motionen skulle bifallas. Ulf Abrahamsson (C) avstod röstning.

Här finns motionen att läsa i sin helhet

Taggar

Dela


8 reaktioner på Återvinningen flyttar

Se till och bygga en ordentlig återvinningscentral, oavsett placering. Bra om den hamnar så att både Skillingaryds- och Vaggerydsbona får den inom rimligt avstånd.
Förläng öppettiderna, krävs ingen bemanning utöver vanliga arbetstider, ordentlig kameraövervakning över hela området och skapa specialkort för kommuninvånarna så att man kan komma dit, blippa sitt kort, åka in och slänga mellan exempelvis 08.00-20.00 veckans alla sju dagar.

Idiotiskt förslag. Vad händer om en storbrand bryter ut som förra gången. Det lär bli minst sagt rökigt i Skillingaryd om vindriktningen ”är den rätta”. En återvinningsanläggning skall ligga en bra bit utanför tätorten för att inte åstakomma olägenheter för folk.

Blir nära fabriker hur går det då om det börjar brinna (inte ovanligt i sådana verksamhet)
Har skett i Vaggeryd röken var farlig att andas in
Det är också en mack ganska nära
Dåligt beslut

Hoppas verkligen att man gör en återvinningsstation liknande Jönköping.
Till exempel möjlighet att lämna däck och fälg.
i dag vägrar Såm ta emot detta för att en lag säger att säljarna ska ta emot dem.
Dessa dumheter leder till att allt slängs i skogen i stället

Är ju intressant att se planerna på att flytta hela återvinningen och dess företag alltså även punkt 3 till norr om Skillingaryds Metall.
Råttor, fåglar, lukt bland annat i ett nybyggt fint företags- och industriområde! Vad säger företagen och industrierna? Vilka som är för och emot punkt 3 har tydligt framgått! Varför har inga alternativ kommit upp?

Vem har kommit på en sådan idiotisk idé? Flytta återvinningen dit så smalt mellan järnvägen och lokalvägen. Sedan förstöra ett så fint område vid infarten till Skillingaryd. Hoppas grannarna protesterar. För inte vill de ha in stora råttor i sina lokaler.

Håller med Ingvar.
Varför är det så många kommunpolitiker som verkar ha otur när de tänker?
Till exempel vad det gäller placering av olika fastigheter?
För mycket okvalificerat tyckande och för lite kompetens, kunskap och sunt förnuft?

Vi i Vaggeryd har vi två stora tippar eller vad är vid avfarten till Jönköping släpper den inte ut något i marken men miljönämnden kollar väl inte den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *