Nyheter

Avfallstaxa kan höjas med upp till 577 procent

Nyheter När den nya foldern från kommunalförbundet SÅM damp ner i kommuninvånarnas brevlåda för någon vecka sedan fick Håkan från Vaggeryd sätta sig ned vid köksbordet. ”Hur kan vi som redan är miljömedvetna straffas?”

Det är snart dags att välja

För några år sedan beslutade kommunfullmäktige att invånarna i Vaggeryds kommun ska ingå i kommunalförbundet Såm tillsammans med Värnamo, Gnosjö och Gislaveds kommuner. Vi är sist in av kommunerna att teckna avtal med det nya FNI-systemet.

Håkan bor i dag i en fastighet tillsammans med sin fru i Vaggeryd och paret är väldigt miljömedvetna och försöker minska ”sopberget” samt sortera och återvinna så mycket som möjligt. Men han har också räknat på vad det nya Fni-systemet skulle innebära för familjen.

– Beroende på hur vi räknar så kommer vi att få en kostnadshöjning mellan 92 procent och ända upp till 577 procent när Fni-systemet blir verklighet nästa år. För oss kommer det inte att vara intressant, ur kostnadssynpunkt, att vara miljömedvetna. I dag kan jag påverka min kostnad genom att minska och sortera mitt avfall, nästa år kan jag inte göra det, menar Håkan till redaktionen som berättar att några gånger i månaden går familjen till återvinningen och sorterar sitt avfall.

En del återvinningsavfall går inte lämna på återvinningsstationen utan det sorterar familjen i fyra stora kärl som de har i garaget och när de är ordentligt fulla åker Håkan med dem till återvinningscentralen (det som förr kallades för soptippen).

– Vi gör så för att minimera antalet resor vi behöver köra med vår bil till återvinningscentralen. Det brukar bli cirka 3–4 turer per år, säger Håkan.

• Blir ingen rörlig avgift
Den fastställda taxan i år gäller 646 kronor per år i fast avgift, en tömningsavgift tillkommer med 582 kronor per år samt 2,16 kronor per lämnat kilo. Den fasta avgiften kommer nu att öka med 66 procent samt att den rörliga avgiften inte längre är en rörlig avgift som det står i foldern, då tömningsavgiften samt avgift per lämnat kilo är inbakat i den rörliga avgiften.

– Jag har cirka 122 kilo avfall per år vilket motsvarar, med den fasta avgiften, att jag har en totalkostnad på 1 492 kronor per år med nuvarande system. Om jag väljer det nya Fni-systemet, och samma antal kilo avfall, blir mina 122 kilo avfall en kostnad på 9,89 kronor per kilo, vilket därmed motsvarar en ökning med 357 procent från det nuvarande systemet. Om jag istället väljer att räkna på hela den nya ”rörliga avgiften” 1 789 kronor med min nuvarande rörliga viktavgift hamnar jag på 14,7 kronor per kilo avfall. Det gör en ökning med 577 procent för oss! Ökningen motsvarar mängden sopor från mina 122 kilo per år till 559 kilo per år. Väljer jag Fni abonnemangsavtal nummer ett, vilket förordas med två stycken flerfacks kärl får jag en kostnad på 2 860 kronor, i år har jag en kostnad på 1 492 kronor, och jag får således en ökning av mina kostnader på 92 procent. Vi undrar såklart varför vi ska betala mer när vi redan är miljömedvetna och vad den höjda avgiften grundar sig på, menar Håkan som också är fundersam på varför det kallas abonnemang när man inte kan välja om man inte vill ha det eller inte.

• SÅM svarar i morgon…
Vi kommer imorgon publicera svar från Såm vad gällande det nya Fni-systemet och förklara begreppen. Valet till det nya systemet ska göras senast i slutet av oktober. Kommunfullmäktige beslutar om 2021 års taxor vid sammanträdet den 30 november, där Såm kalkylerat med en viss höjning redan nu, vad säger våra politiker om det här? Varför har hela GGVV-regionen samma avgift och vad betyder den rörliga avgiften egentligen då den inte är ”rörlig” och inte kan väljas bort?

• Thomas Axelsson lyfte frågan
Vid senaste sammanträdet med kommunstyrelsens arbetsutskott lyfte Thomas Axelsson (KD) upp frågan till Gert Jonsson (M) och Kenth Williamsson (S), som är kommunens representanter i kommunalförbundet SÅM, om varför höjningen blev så kraftig då det vid tidigare kommunfullmäktige aviserats om en höjning med strax över 30 procent.

– När vi beslutade att gå med i kommunalförbundet SÅM för cirka två år sedan skulle det bli ungefär 35 procent i taxehöjning. Verkligheten är att den blir mycket högre enligt det underlag som skickats ut. Vi diskuterade taxorna livligt på senaste arbetsutskottsmötet, berättar Thomas Axelsson (KD).

Fotnot 1; Räkneexemplet Håkan har gjort är; Dividerar man den nya rörliga avgiften 1 789 kronor med den faktiska gamla viktavgiften 264 kronor (för 122 kilo avfall) så blir det 1789/264 = 14,7 kronor/kilo och 14,7/2,16 = 6,7 vilket motsvarar 577 procent i höjning.

Fotnot 2: Fni betyder fastighetsnära insamling .

Taggar
Fni

Dela


54 reaktioner på Avfallstaxa kan höjas med upp till 577 procent

Håller med Anne Dolk. Följande svarade jag på Gerts inlaga tidigare.

Förstår fortfarande inte varför det inte går att fortsätta väga avfallet/kärlen vid hämtning av det bara för att man byter till FNI och vad det har med eldning i nuvarande system att göra?

Om man väger det får man det bästa av två världar, dels sortering samt premieras de som dessutom minskar på sitt avfall.

Det är väl bara att väga kärlen innan man tömmer dem. Med dagens teknik kan det inte vara så svårt att lösa.

Avfallet är ju fortfarande, även om man väger det, separerat i de nya bilarna som hämtar det och efterföljande återvinning, biogasproduktion med mera påverkas inte och därmed bibehåller man som du säger ”kvalité, ökad insamling och service”.

Att samla in mer avfall och återvinna är självklart något vi alla behöver göra om vi ska ha en framtid på det här jordklotet men en minst lika viktig del är väl också att minimera onödig konsumtion med tillhörande avfall. Men den tanken verkar inte finnas med på agendan.

Att fastighetsägare känner att flerfackssystemet blir ett tvång och upplever fler nackdelar med det beror nog på att de som beslutat om detta varit dåliga på att presentera fördelarna. Bristande kommunikation, både i informationsmängd och framförande, är helt klart ett utvecklingsområde för våra beslutsfattare. Och inte bara i den här frågan…

Som det ser ut nu lanseras flerfackssystemet med en underton som antyder att hushållen är dåliga på att källsortera, att det fungerar för ”alla andra” och att de som är emot det bara är motsträviga och inte ”förstår” att man inte kan hantera sopor på samma sätt i framtiden som man gör nu. Det är inga bra argument för att det nya systemet ska mottagas annorlunda. Det verkar snarare som att de som beslutat om detta själva har fått en senare aha-upplevelse än alla andra och nu inför åtgärder som många redan genomfört.

Kan förstå att man tycker det är smidigt att ha gemensamt system i Ggvv-regionen, fast tveksamt om detta system är hållbart i ett långsiktigt perspektiv… Förhoppningsvis når vi översta trappsteget på avfallstrappan inom en snar framtid och kan börja nedmontera Såm och liknande verksamheter. För det långsiktiga målet måste väl ändå vara att vi ska minska behovet av återvändande och återvinning. Det vill säga minska mängden icke biologiskt nedbrytbara engångsförpackningar, så att vi sparar på jordens resurser och minskar på vårt klimatavtryck. Här kommer, framför allt, livsmedelsindustrin att behöva förändra både tillverkning och utformning av hur produkter når konsumenter. Även livsmedelsbutiker kan behöva ha en helt annan utformning i framtiden. Men vi är inte där, än.

Under tiden bör våra beslutsfattare försöka bli bättre på att visa att de beslut de tar har fler fördelar än nackdelar för den besluten påverkar.

Enligt Hem och hyra så ligger Vaggeryds kommun redan innan höjningen bland de dyraste sophämtningarna i Sverige – ungefär 50 procent dyrare än Värnamo. Samma sak verkar gälla Vaggeryds Energi! Skulle vara intressant att få en förklaring på varför vi ligger så högt mot framför allt mot våra grannkommuner.

Det kan man ju, det är bara meddela SÅM med vem man vill dela. Läs svaret från dem. Dock tror jag att det blir problem med alla förpackningar som ska få plats i tunnorna. Då blir det nog ändå att man får åka till återvinningsstationen när facken är fulla… Jag skulle inte vilja dela med någon.

Det kan man tydligen! Du kan dela tunna med grannen, men ni får betala avgift båda två för två abonnemang 🙄

Svar från SÅM:

Om jag inte har plats med två kärl på min tomt, vad gör jag då? Jag bor på en liten fastighet.
Det finns möjlighet att dela sopkärl med en granne. Man betalar då den fasta avgiften som vanligt per bostad men den rörliga avgiften delas upp mellan fastigheterna procentuellt beroende av hur mycket man nyttjar kärlen. Det är fastighetsägarna som bestämmer fördelningen. Det går också att anmäla hemkompostering av matavfall till kommunens miljö- och byggförvaltning. När den processen är klar kan man få det minsta kärlet 140-liter med månadstömning till samma pris som FNI

Vi är 2 pensionärer som bor i skogen utmed en ”blindtarmsväg” = vi har lite över 2 km till sophämtningens normala runda och på sommaren brukar vi bli bortglömda av sommarpersonalen..
Men då vi bara har 1 eller max 2 små soppåsar varannan vecka gör det inte något för inte ens under tiden vi inte får tunnan tömd brukar den bli mer än max halvfull…

Påsar med papper, plast, glas och metallburkar tar vi med oss och tömmer när vi åker och handlar = inga onödiga resor…

Vi kommer inte ens upp i 100 kg kastade sopor i tunnan per år

Nu ska vi ha 2 stora tunnor som ska tömmas varannan vecka till det dubbla priset fast vi kommer inte ha mer sopor…

Skulle gärna vilja veta hur denna ekvation är uträknad att vara bättre och billigare för oss fattigpensionärer och miljön
Ska vi importera sopor från någon annan

Inte nog med att vi kommer få halva trädgården förstörd då någon bestämt att vi måste ha fiberkabel indragen även om vi inte har råd eller vill ha den, ska vi nu bli tvungna att flytta till en annan del av landet då det blir för dyrt att bo här i kommunen ?

För tydligen får inte man vara fattigpensionärer i denna kommun…

Detta är inte klokt. Samma situation har vi fast vi bor i samhället. Vi sorterar jättenoga och det blir inte mer än högst 4 påsar i tunnan på 14 dagar och ska behöva betala så mycket mer nu. Hoppas inte detta går igenom.

Vilket sanslöst gnäll på politiker i kommunen.
Till alla er som klagar, om två år är det val – ställ upp då för ett parti, engagera er, och visa sedan hur ni vill ha det med såväl lätta som svåra beslut samtidigt som ni ska erbjuda medborgarna tillräckligt mycket service och omsorg till rätt peng.

En anledning att gå från småskalighet till storskalighet är den synergieffekt man eftersträvar då det brukar innebära ekonomiska fördelar. Detta förutsätter dock att man inte på grund av för stor administration har skapat en alltför irrationell hantering. Det ligger nära till hands att tro att det är vad som skett i Vaggeryd. Om det är miljö, klimat eller något annat som har med livsbetingelse att göra, kan jag bara se det som ett misslyckande. Detta kommer att sätta betydligt större fotavtryck i miljön än det nuvarande systemet.

Politiker ÄR inte för oss medborgare. Har aldrig varit och kommer aldrig vara. Ytterligare ett bevis att man kör över oss likt vindkraftverken, de kommer bli till vilket pris eller motstånd som helst. Finns idag ingen tro att de gör något för medborgarna för vi bestämmer inte, det gör företagen och bankerna. Hur mycket hopp man än har till förbättring så blir det alltid tvärtom.

Äntligen fastighetsnära insamling, jag har längtat sedan 2013!
Då lämnade jag in ett medborgarförslag om att detta skulle införas i Vaggeryds kommun men fick avslag. Rörliga kostnader och procentuell kostnadsökning hit o dit låter värre än vad det är. Min nästan tomma soptunna kostar cirka 1.500 kronor/år. För drygt 100 kronor mer per månad (fastighetsnära insamling årskostnad 2.860 kronor) slipper jag nu att åka till återvinningsstationen med alla mina förpackningar för den nya sopbilen tar med (nästan) allt.

Ja dyrt blir det. Har man dessutom fritidshus också i Vaggeryds kommun så får man betala för två eller egentligen fyra tunnor.
Som om man hade dubbelt så mycket sopor för att man bor på två fastigheter.
Våga inte ens räkna på vad kilopriset blir. Nu betalar jag cirka 20 kronor/kilo för de soporna som hamnar i tunnan då alla kostnader är inräknade. Är miljömedveten och komposterar och sorterar.

I morgon kommer sopbilen och hämtar månadens skörd – 4 kassar med köksavfall.

I nya systemet ska man köra 3 gånger i månaden till oss i skogen och hämta.
7,5 km med lastbilen i stället för 2,5 km.
Blir bra för miljö och plånbok.

Jag har haft det nya systemet i snart två år. Förutom kostnaden är det suveränt. Jag behöver aldrig köra till återvinningen med glas med mera. Ofta var det fullt så man fick ta med det hem igen. Nu kan jag bara gå ut till min tunna och slänga. Sedan känns det lite konstigt att de var fjärde vecka kommer med två sopbilar samma dag och tömmer. Nöjd kund

1. Det är folkvalda över 160 kommunfullmäktigepolitiker i GGVV-kommunerna som sagt JA vid två olika beslut. I Vaggeryd 41 för 0 emot.
2. Även Jönköping, Habo och Mullsjö har samma system dock något högre taxa än GGVV.
Det innebär att långt över hälften av länets villaägare har detta system.
3. Erfarenheterna är goda och man har överlevt både den nya taxan och plats för två kärl.
4. Märkligt om inte Vaggeryds kommun klarar samma omställning.

Det handlar väl inte om att överleva de högre avgifterna.

Hur kan det bli dyrare än det gamla systemet.
Vi har ju sorterat länge.

Bara för man överlevt taxan betyder det inte att man vill betala överpriser samt har råd med dessa höga taxor. Alla är inte politiker och sitter med höga löner!

Frågan var inte om nyttan med detta vilket jag kan se utan varför kostnad ska öka 35 procent och uppåt. Varför gick 41 ledamöter i Vaggeryds kommun med på denna orimliga ökning när ni hade valet att rösta nej? Är väldigt konstigt att ingen av er tänker som någon av de som kommenterat detta ärende när ni sitter och tar beslut detta enligt min mening i varje fall.
Sedan förutsätter jag att när ni beslutar om avgiften för 2021 att ni tar beslut om att den ska vara oförändrad i 2020 års nivå i det gamla systemet för att visa att ni inser att det kanske inte var ett så bra beslut.

Thomas och Gert hur kunde ni gå med på 35-procentig höjning på våra vägnar när ni gick med? Istället för att ställa krav på oförändrad eller sänkt avgift för att vi skulle gå med som vore det rimliga?

Nu när man inte kan påverka det rörliga priset så försvinner nog moroten att sortera ut plast och papp med mera för många.
Någon som vet om de små återvinningsstationerna kommer att bli färre? Då jag gissar att vissa fack blir fulla fortare än andra i tunnan, eller kan man ställa en säck vid sidan av, vi får ju trots allt betala en högre summa då ska ju allt ingå kan man tycka.

Detta med den rörliga avgiften tog jag upp med dem när de införde detta i Värnamo kommun, de hävdade att det är en rörlig avgift… Som det är nu när antal kilo och kilopris då är det ett rörligt pris. Frågan är om de skulle få rätt i en prövning i rätten

Gert, är det så ni inom politiken brukar resonerar om andra beslut också, att vi kommuninnevånare ska ”överleva”? Då kan man ju bara undra vad annat som komma skall. . .

Verkar som om det är dags att vi alla som är missnöjda nu med införandet av fastighetsnära insamling vid nästa kommunalval ser till att vissa har gjort ert inom politiken i Vaggeryds kommun!

Ännu en gång har politikerna fattat beslut som drabbar de som redan har det svårt och ekonomiskt tungt och det är ensamhushåll, fåmanshushåll och pensionärer.

De har redan idag problem att få pengarna att räcka till och de har i regel inte så mycket avfall och nu så får de detta som ”belöning” för det.

Så är inkörd i ett hörn har väldigt lite sopor och tömning var fjärde vecka 4-5 små påsar varje gång
Sorterar ner till minsta grej ( säkert lätt att kolla )
Ska man nu bli tvungen till att asa stora tunnor ofta
Är inte miljövänligt att fara omkring med stora lastbilar i villaområden titt som tätt

Att det här kommer som en överraskning för många är lite konstigt. Det var ju bestämt för flera år sedan att GGVV ska ha detta system. Protesterna hjälpte inte inom GGV som fick systemet först, och kommer inte hjälpa i Vaggeryd heller. Det blir som någon skrev; att bara bita i det sura äpplet och börja sortera sina sopor direkt i dessa stora kärl, istället för att åka iväg med dem till återvinningsstationerna. De flesta som valt systemet i de andra kommunerna är tydligen nöjda när de provat det ett tag. Sedan kan jag hålla med om att det blir onödigt dyrt om man jämför med dagens taxa, men service kostar. Man får ju allt hämtad hos sig och man slipper samla en massa påsar i hemmet då man kan gå med förpackningarna direkt till tunnan. Det blir nog inte svårt att fylla de olika facken i tunnorna, tvärtom undrar jag om de kommer att räcka till i större familjer. Skulle jag protestera så skulle det i så fall vara mot ytterligare höjning av avgiften som redan nu är saftig.

Detta är ett bra exempel på det som nu sker i många kommuner runt om i landet sverige.
Man börjar sammarbeta och gör stora krångliga upphandlingar som blir för stora för de flesta Entreprenörer.
Detta leder till att allt ofta blir mycket dyrare.
Det går ofta också åt mer personal för att driva t.ex ett förbund. ”Jag kan tyvärt inte förstå hur”

det är ju tur att alla vi på ahlshultsområdet som var med i kommunens stora test och fick av kommunen godkända kompost behållare då sparar vi ju direkt dessa 312 kr

Märkligt sammanträffande att jag idag på förmiddagen skickade mail till SÅM om just detta. Svaret jag fick var att jag kan få en något (312:-)lägre avgift om jag redan idag har av kommunen godkänd hemkompost. Som kunder kan vi nu slänga hur mycket och hur många kilon som helst utan att det påverkar den ”rörliga” kostnaden. Varför då kalla det rörlig avgift. Ordvalet är att helt vilseleda oss kunder. Mats Elmgren

Hur kan man ens besluta att gå med i ett samarbete som direkt innebär en kostnadsökning om 35 procent för kommunens invånare? Ett samarbete bör ju bara inledas om det leder till kostnadsbesparingar, inte ökade kostnader.

Hur tänker ni politiker? Motivera tydligt varför kommunen gick med i SÅM!

Nu blir jag förbannad. Vi är ett par pensionärer som i dag har ett kärl på 190 liter. Vi brukar ha 5 påsar i den och den töms 2 gånger i månaden. Funderade på att byta till 140 liter, men så kom choken. Vi sorterar allting väl, åker till återvinningen, och 1 gång i månaden till Återvinnigscentralen i Vaggeryd. Hur ska vi klara det att fylla dessa stora kärl 2 x 370 liter? Och dessa hemska höga avgifter? Är de inte riktigt kloka dessa gubbar på kommunen som sitter och förhandlar någonting så horribelt? Finns det de som vill ha detta får de ta det, men vi som inte vill ska inte tvinga. Vad är det för demokrati?
Du som nämner om dyra specialfordon, det ska väl inte konsumenterna straffas för.
Nej, ut med dom gubbar på kommunen som sitter och värmer stolarna och in med nya unga krafter.

Håller inte helt och hållet med om att det nog bara är att bita i det sura äpplet.

Om jag hade vetat hur man gör, vilket jag inte vet, så hade jag direkt startat ett facebook-uppror mot införande av fastighetsnära insamling i Vaggeryd och mot de politiker som är eller har varit med om att ta detta beslut.

Det är dags att säga ifrån nu!

De tycker ju själva att det kostar mer än det skulle komma att göra enligt Thomas Axelsson (KD) i artikeln.

Håller med! Saknar helt logik. Straff för man ska sortera på samma sätt.
Nya system ska väl vara smartare och effektivare och kostnadseffektivare, inte tvärt om.
Skenande kostnader ser ju verkligen inte bra ut.
Inte nog med det, man tvingar alla fastighetsägare att bygga om för att ens få plats med dessa kärl som också ska räknas in i kalkylen, alla har inte en ”given plats”, det ska få plats under diskbänk också för alla ”fack”.
Sen förstår jag inte varför man ska byta datum och krångla på det också?
Jag vill inte höra sen att ”det blir för dyrt vi får återgå till gamla systemet”.
Detta är ju inget måste, det är hittepå, som om vi i Sverige inte sorterar alls.
Skärpning.

Är detta verkligen sant? I så fall finns enbart ett svar till de styrande politikerna: Avgå eller sänk era löner i motsvarande grad!

Det är nog bara att bita i det sura äpplet, detta är redan infört i grannkommunerna i GGVV-regionen och där hjälpte inga protester, upphandling av inhämtande av soporna innebär nya specialfordon som antagligen redan är beställda.
(sen blir det att bygga om murar/häckar för dem som har kärlet vid gatan)

Bra, att det äntligen blir en diskussion om detta idiotiska beslut som våra politiker gjort med hjälp av någon ”duktig” konsult. Hur tänker våra beslutsfattare? Eller tänker de inte över huvud taget.. SÅM är väl ett av de större skämten i denna region

Håller med helt! Otroligt dyrt blir det nu och har man inte plats med dessa stora kärl eller vill köra det sorterade avfallet själv till återvinning blir det häpnadsväckande siffror! Vi tänkte passa på att ha ett mindre kärl på 140 liter till soppåsarna och köra resten själva då vi bor nära återvinning men oj vad dyrt! Fy på er politiker!

När jag läser detta blir jag så förbannad. Ni som sitter i kommunen och är ansvariga för detta hur tänker ni eller ni tänker inte alls? Jag tror det blir bättre vi slänger det i naturen för hur duktiga vi än är att sortera så ska vi bara har höjningar på allt och 577 procent. Vad är detta ett skämt? Nu måste vi väl protestera alla och vakna hur de sköter sig i kommunen.

Jag har också läst detta inte lika noga men ser redan att det kommer att kosta mer och mera höjning är att vänta. Här borde vi verkligen ta kraftag innan vi blir överkörda.

Att vi alla skall värna om naturen är väl inget att diskutera. Men detta känns konstigt och ogenomtänkt. Värst drabbade blir ju en singel eller två vuxna som inte slänger så mycket och då och då tar en promenad till Återvinningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *