Nyheter

Avslag: Ingen ny vindbruksplan

Nyheter Mats Oskarsson (M) ville i ett initiativärende till kommunstyrelsen att man skyndsamt skulle plocka fram en vindbruksplan. Arbetsutskottet avslår dock ärendet med hänvisning till att man först behöver en energiplan.

Det var egentligen två ärenden som Mats Oskarsson kom med. Dels det om vindbruksplanen, men också att man ska plocka fram en LIS-plan. Även det avslogs.

Anledningen till de båda initiativärendena är att Mats Oskarsson vill att LIS-planen och vindbruksplanen bättre ska harmoniserar med den nya antagna översiktsplanen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott menar dock att den LIS-plan som togs fram 2015 bedöms fylla sin funktion. Thomas Axelsson (KD) yrkade bifall till båda initiativärendena, men arbetsutskottet gick på kommunledningskontorets förslag.

Arkivbild

Taggar

Dela


12 reaktioner på Avslag: Ingen ny vindbruksplan

Vindkraft är en styggelse som ger energi bara när det blåser och föröder allt omkring sig. Det behövs inga vindbruksplaner över huvud taget itan ett kommunalt veto mot vansinnet innan det är försent

Mats, det hedrar dig att du står upp för att revidera vindbruksplanen, trots att dina partikamrater som Gert, och Kent inom S, gör allt för skjuta detta på framtiden. Oppositionen har de sista två åren lagt detta förslag, både via motion men även via översiktsplanarbetet och fått avslag vid alla tillfällen. Hade vi en upparbetad plan, med nya tekniska förutsättningar och markkrav, nya lagkrav och nationella direktiv hade vi säkerligen fått en annan utveckling på de nuvarande projekt som pågår i kommunen.
Att som nu skylla på att vi först behöver uppdatera en energiplan är inte relevant. Konsekvensen av detta är att vi kommer fortsätta att bygga och ge tillstånd för vindkraftverk på felaktiga grunder.

Mats, jag hoppas vi kan få gehör i kommunfullmäktige att inga nya verk byggs förrän en ny plan finns.

Thomas Axelsson (KD)

Vi alla vet ju att Vaggeryds kommun har en levande landsbygd med utbredd bebyggelse, så det är näst intill omöjligt här att få plats med vindkraft med ett vettigt skyddsavstånd till bostad. Inte ynka 700 meter som det är nu). Oavsett vad en ny energiplan skulle önska, så är det fakta.

Det blir fint att få se reela siffror i den nya vindbruksplanen, och nya kartor framför allt! Tack Thomas för att du om och om igen står på oss invånares sida i det här.

Frida, är inte avstånden för nybyggnad av bostad uppdaterade till minst 1 400 meter efter politikens besked i förhandsbeskedet öster om Skillingaryd?

Beslutet att uppdatera vindbruksplanen efter att ny översiktsplan var klar, finns redan. Jag vill att det arbetet påbörjas snarast, men det är kanske rätt ordning att göra en Energiplan först och därefter uppdatera Vindbruksplanen.
Jag kommer lägga förslaget att kommunen istället klargör att inga nya vindkraftsverk tillåts förrän dessa uppdaterade planer är antagna.
När det gäller LIS-planen, så tycker jag att vi ska gå vidare och se över vilka platser som kan vara aktuella som nya områden. Nuvarande plan är snart tio år gammal. Vi har sedan dess bland annat börjat bygga VA-nät till Rastad. En byggnation som nu visar sig bli betydligt dyrare än planerat. Det borde vara incitament för att se över områden runt sjöarna Fängen, Sandsjöbacka, Kärringasjön, Tängsjön och Abborragölen.

Tack Mats! Givetvis behövs en ny vindbruksplan och att pausa tills dess att den nya planen är klar är ju helt enkelt bara sunt förnuft! Stå på dig!

Jadu Mats, nu får din stackars rygg snart ett rapp av partipiskan igen. Vi får alla vara tacksamma att din rygg håller när andra inte har någon alls.

Nyfiken,
Eftersom underlagen till beslut i översiktsplanen i flera olika delar, enligt flera expertutlåtanden, var starkt färgade av enskilda tjänstepersoners uppfattningar före objektiva fakta så är det så att det var viktigt och fortfarande är viktigt att driva frågorna, både dessa och andra som tyvärr fått fäste i den beslutade översiktsplanen.

Jag trodde översiktsplanen var en politiskt framtagen hyllvärmare som saknar juridisk betydelse.

Nyfiken,
Jag ser nedan att du som så många andra tror att ett arbete (översiktsplaneringen) för miljonbelopp och som sysselsätter dessutom prominenta tjänster på kommunledningskontoret saknar betydelse.

Översiktsplanen och det kommunen förankrat hos Länsstyrelsen i långsiktiga avsikter med samhällsutveckling är ett mycket tungt dokument och avgörande exempelvis i tillståndsfrågor. Precis som Mats menar är det nu av yttersta vikt att det alla tror är ett arbete (översiktsplanen) som saknar betydelse istället tydliggörs.
(Kan tilläggas som exempel att om trafikleden, enligt majoritetens och tjänstepersonens förslag, placerad tydligt mitt i vår sedan snart 25 år tillbaka tillståndsgivna verksamhet med bergtäkt inte stoppats så hade all ytterligare tillståndsmöjlighet och verksamhet hindrats till glädje för marknaden i övrigt, så fungerar översiktsplanen)

Översiktsplanen är antagen, därav viljan att sätta i gång arbetet med vindbruksplan och LIS-områden, landsbygdsutveckling i strandnära lägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *