Nyheter

Beslut om solskydd: Är det mer som tillkommer?

Nyheter Är det mer som tillkommer om solskydd? Det undrade fullmäktiges ledamöter när frågan gällande solskydden för Mejeriet fanns på dagordningen under sammanträdet.

Arkivfoto

När ordförandebeslutet gjordes i tekniska nämnden gick det snabbt. Först ett förhandssvar från arbetsutskottet i kommunstyrelsen, därefter kommunstyrelsen och i går kväll kommunfullmäktige.

Det behövs 800 000 kronor till solskydd på trygghetsboendet. 

Allan Ragnarsson (M) sitter, förutom i fullmäktige, även i tekniska nämnden och försvarar förfrågan. 

– Det här gäller solskydd vid de vanliga lägenheterna. Det är inte kommunens skyldighet att sätta upp dessa, men för att inte höja hyrorna i lägenheterna vill vi göra detta, menar Allan och kunde inte svara på nästa fråga där Kenth Williamsson (S) undrar över cykelgaragens kostnad eller kommer det fler grejer framöver som vi inte vet om i dag?

Roger Ödebrink (S) kan inte hålla undan informationen då han sedan en tid tillbaka sitter som vice ordförande i tekniska nämnden: 

– Det här fanns inte med i upphandlingar. Det här har diskuterats en tid, kanske en lång tid, men det är så med budgetar. Därför har det möjligtvis tagit lite lång tid. Men efter att vi hade presidiemöte togs det ett ordförandebeslut direkt. Om det kommer upp övriga grejer, som cykelgarage, är oklart. Det klart att det kan komma och då får vi ta den diskussionen. Det kanske man ska tänka på i kommande budgetdiskussioner, att man har en påse med pengar. Jag vill skicka med att man bör fundera på hur den ska se ut… 

Kommunfullmäktiges ledamöter beslutade i enhälligt ja-form till 800 000 kronor för att trygghetshyresgäster vid Mejeriet ska få svalare soldagar. 

Den 27 februari berättade om solskydden, finns att läsa här

Fotnot: Slutredovisningen för Mejeriet är inte klar ännu

Taggar

Dela


8 reaktioner på Beslut om solskydd: Är det mer som tillkommer?

Vad alla bör veta är att Vaggeryds kommun äger ett eget bostadsbolag nämligen Vsbo som har huvuduppgiften att bygga kommunala bostäder. Nu är det så att kommunstyrelsen struntar i detta ibland och bygger själv egna bostäder. Man bryter således mot sin egen organisationsstruktur och har vid äldreboendet Mejeriets byggnation dessutom här byggt till ett antal vanliga trygghetslägenheter för äldre. På Södra vägen i Skillingaryd finns redan trygghetslägenheter som byggts och drivs utav Vsbo. Självklart kan man ha solskydd i dessa men de bekostas utav hyresgästerna själva eller alternativt genom hyran. Att fullmäktige beslutar om ytterligare investeringar får trygghetslägenheternas solskydd i Mejeriet är där en naturligt fortsättning utav kommunstyrelsens egna lägenhetsbyggnation.

Men nu till det principiella skillnaden mellan kommunstyrelsen byggda trygghetsboende och Vsbo byggda trygghetsboende. Vem skall stå för finansieringen utav solskydd. Skall de vara skattebetalarna eller hyresgästerna. Självklart måste det ur rättvise synpunkt vara lika.

Vad alla bör veta är att kommunstyrelsen har tagit hjälp utav Vsbo för att räkna fram hyrorna för lägenheterna i Mejeriet. Då när detta gjordes fanns ingen kostnad får solskydd medtagen då dessa inte fanns vid den tidpunkten.

Med andra ord vid kommande omförhandling utav hyran för Mejeriets lägenheter måste ju självklart investeringen utav solskydd räknas med om inte måste ju kommunen ge hyresgästerna i Vsbo trygghetslägenheter samma investering i likartade solskydd.

Kommunallagen viktiga regler innehåller principer om likvärdighet.

Till sist hoppas jag som kommuninvånare att kommunstyrelsen i framtiden använder sitt eget bostadsbolag när fler trygghetslägenheter ska byggas. Dels blir det korrekt enligt kommunens organisation och dels blir det totalt billigare och lägenheterna blir lika bra.

Vad kommunstyrelsen själva framöver ansvara för är byggandet utav äldrebostäder för äldre med särskilda behov, alltså hälften utav de boenden som idag finns i Mejeriet.

Spännande, spännande. Det finns en bubbelpool som ingen vet hur den fungerar samt står 1,20 meter ovan mark med konsekvensen att boende får klättra upp för en stege…..

Ja, alla är vi överens om att denna kommun kan hitta på saker som man trodde var omöjligt. Men sedan slippa ansvar.

Ska bli intressant att se när denna slutredovisning kommer, och vad den kommer att visa. Då det är stort sett stort sett samma tjänstemän som var med vid byggandet av slättens förskola. Då den slutredovisades på kommunfullmäktige den 31 januari sa Gert att de inte lämnade rätt info om ekonomin, eller undanhöll sådan.

Jan-Erik A

Så otroligt mycket som det alltid blir efter alla byggen. Men kul det inte handlar om baracker denna gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *