Nyheter

Besparingar i skolan

Nyheter Marijo Corkovic debatterar bästa skolkommun.

Besparingar har påverkat resultaten för skolan i Vaggeryds kommun

För en vecka sedan kom en rapport från Lärarförbundet gällande bästa skolkommun i Sverige. Jag skall försöka förklara vad Femklövers fleråriga besparingar gjort med vår skola.

I rapporten står att Vaggeryd har en totalrankning på plats 168 av 290 kommuner i riket. I länet placerar sig kommunen på plats 9 av 13.

När man kollar i rapporten gällande utvecklingen av skolan ligger Vaggeryd på plats 277 av 290, vilket tyvärr inte är något att skryta med. Trots detta har det skett en mindre förbättring. Men när det gäller resurser till undervisning är det istället är en försämrad utveckling jämfört med förra året. Rankning 169 av 290 känns inte särskilt bra då det är en viktig parameter.

Det som bekymrar mig mest är meritvärde årskurs 9, rankning är 265 av 290, för det innebär att det blir svårare för eleverna att komma in på den utbildning de vill gå på. Sedan har vi andelen godkända elever årskurs 9, 229 plats av 290 vilket är för dåligt. Fullföljd gymnasieutbildning rankning 170 av 290 lämnar också mer att önska.

Det står dessutom att i Vaggeryd tog 67 procent av eleverna gymnasieexamen inom tre år, vilket är ett lågt resultat som innebär ökade kostnader för kommunen då många får gå ett extra år innan de blir klara. Det här tycker jag är bedrövligt, snällt sagt.

Vi Socialdemokrater har vid flertalet tillfällen påpekat att det inte går att år efter år spara på våra barn. Årets besparingar för att få en budget i balans har resulterat i att 14–15 anställda inte kommer att vara kvar längre.

Med Femklöverns besparingar har utvecklingen blivit sämre på vår skola och sjukskrivningarna har ökat. Resultatet för friska lärare är plats 271 av 290, vilket känns riktigt bekymmersamt.

Fattar inte Femklövern att vi är på väg åt fel håll, och jag tror det blir ännu värre med det styre vi har i Vaggeryds kommun.

Det måste jag säga en hundrade gång, gör om, gör rätt. Utveckla våra barn på rätt sätt och utveckla vår kommun på ett långsiktigt, hållbart sätt.

Marijo Corkovic (S)
Ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Taggar

11 reaktioner på Besparingar i skolan

Istället har det satsats 250 miljoner kronor på Mejeriet, där det ännu inte flyttat in någon i det särskilda äldreboendet, vad jag kan se. Det finns heller inte någon restaurangverksamhet, utan det är enbart ett skrytbygge.
Runo Eriksson

Särskilt äldreboende är en boendeform, som är behovsprövad, och den boende har behov av tillsyn och närhet till personal dygnet runt. Mejeriet är byggt för 25 lägenheter för särskilt äldreboende,16 lägenheter + 65-boende och 5 lägenheter för lss-boende. Av de 16 lägenheterna verkar 14 vara bebodda.
Runo

Otroligt bra skrivet av dig Marijo. Ja, Runo håller med dig med att det spenderas åt alla håll men inget blir bra. Den som byggde skolan Fenix blev en flopp med fukt. Mejeriet helt nybyggt som skulle ordna mat till alla boenden, här blev det fiasko på hög nivå för 5-klövern. Det känns som håll upp ett finger, blåser det i rätt riktning så kör på men nu enligt min mening så blåser det motvind inom skola, omsorg och kommunens investeringar för framtiden.

Vad gäller Lärarförbundets rankning så vill jag bara förtydliga att statistiken som undersökningen baseras på inte är färsk. Skolresultaten är från 2018/19 vilket inte är till vår fördel då vi förbättrade resultaten rejält i våras. Det går att läsa mer om undersökningen här:

https://www.lararforbundet.se/basta-skolkommun

Man måste dock leta vidare för att läsa hur de olika kriterierna tas fram.

Per-Erik Lorentzon
Skolchef

I mitt inlägg debatterar jag Lärarförbundets rapport (som även publicerats på Skillingaryd.nu) och som i sin tur baseras på den statistik som varit tillgänglig. Om nästa års resultat blir bättre eller sämre får vi ta när dessa resultat publiceras. Jag konstaterar att vi har stiget 3 placeringar i årets rapport från plats 171 till 168 vilket är positivt men långt ifrån tillräckligt. Denna rapport visar med all tydlighet att åtgärder måste vidtas för att höja meritvärdet i årskurs 9, öka andelen godkända elever, få fler elever att fullfölja sin gymnasieutbildning men också för att komma till rätta med personalens sjukfrånvaro. Vi måste investera i våra barn och utveckla vår kommun på ett långsiktig, hållbart sätt!

Hu så dystra siffror du redogör för Marijo. Men det som skiljer denna viktiga debatt från de vanliga debatterna är att Femklövern inklusive Miljöpartiet, inte opponerar sig mot uppgifterna. Kanske beror på att den som samtycker den tiger still. Det är ju självklart att om man tar bort 14-15 anställda så märks det. Lärarförbundets rapport berättar om lärarnas situation för att göra ett bra jobb. Verkar inte vara så lätt när resurserna i skolan minskar samtidigt som elevantalet ökar och lärares sjukfrånvaro ökar. Tänk om fotbollslaget gör liknande. Att högerbacken ska spela anfallae på samma gång. Då blir det stress och okoncentrerat inga mål, bara självmål, gjorda den dagen.

Varför inte satsa i förväg? Trygga elever gör bättre resultat Alla klutar måste sättas till, elevassistenter, lärarassistenter, skolsköterskor, fritidsledare, fältassistenter. Elevers slutbetyg är resultat av många goda personer runt omkring. Vaggeryd ska utmana Tranås kommun, inte slå sig för bröstet att några ligger efter oss. Till 5-klövern: Tänk om, tänk rätt.

Jag tycker att det är sorgligt med besparingar inom skolan och barnomsorg
Med dessa besparingar som innebär bland annat minskat antal anställda inom skolan och ökat antal elever – resulterar i att sjukfrånvaro bland lärare ökar och ett
sämre resultat hos elever.
Från min egen erfarenhet som förälder måste man kämpa för sitt barns skull så jag föreslår att man minskar på besparingar. Kontrollera läget i varje skola, prata med lärare om deras arbetsdag, kolla hur mycket de verkligen kan och inte kan. Häng er inte på statistik så får ni bättre bild av verkligheten.
Barn är inte siffror. Det har olika behov av hjälp. Se till att de får hjälp som de har rätt till utan vii vi föräldrar behöver tjata om det.

Redaktionen tipsar: Skriv aldrig ord med enbart stora siffror. Hjälp oss så att vi slipper att lägga tid på att ändra. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *