Nyheter

Bildextra: Livrädd för sprutan…

Nyheter Den ena svordomen efter den andra och motsträvig som få. Dessutom en rädsla över allt annat inför den befarade sprutan mot något hemskt.

I Coops tidigare lokal  [1/15]

Pausar  [2/15]

Maria Ottosson får per svar av Per  [3/15]

Alexandra Sandberg är alltid glad  [4/15]

Dags att ”lugna” redaktören.... :)  [5/15]

Dags för sprutan...  [6/15]

Ny tid hos Anna Johansson  [7/15]

Lars Kinderbäck och Göran Fridén får koppla av en stund efter sprutan.  [8/15]

Jörgen Bergtröm är frivillig medarbetare  [9/15]

  [10/15]

  [11/15]

Trägubbarna är gjorda av arbetsområde i slöjden årskurs 8, Hjortsjöskolan, Vaggeryd  [12/15]

  [13/15]

  [14/15]

Kändis...  [15/15]

Läkaremottagningen i Rydaholm då det begav sig, på 1950-talet. Då var det doktor Landby som ”regerade” här.

Det var då i slutet av 50-talet som den lille grabben Per för kanske sista gången i livet var argare än man kan tänka sig och svor som en borstbindare.
Jag hade fått kallelse via min mor till läkarmottagningen i Rydaholm. Jag hade blivit uppskrämd och skulle absolut inte följa med. Så blev det ändå men det handlade inte om att få någon spruta utan smärtfri röntgen.

• I gamla Coop-Konsum
Kanske var det detta som gjort att jag genom livet spänt mig för sprutor och lite av det var det vid gårdagens massvaccination i gamla Coop i Vaggeryd. Det kändes nästan som lumpen där vi stod i långa rader i väntan på sprutan. Ändå inte riktigt så. Här var det mycket, mycket mänskligare.

Slappna av fick sjuksköterskan säga ett par gånger i går för jag var spänd som en fiolsträng trots att jag visste att det var ofarligt. Precis som hos tandläkaren, hann jag tänka.

Så kändes det att coronavaccinet från Astra Zeneca kom in kroppen. En lätt, lätt smärta en kort stund.

Dags för spruta

• Tvåan till midsommar
Så dags för att rekordsnabbt ta sig till nästa station där Anna Johansson på ett ögonblicksverk fick fram ett datum för spruta nummer 2. Det ska bli i midsommarveckan och bara sekunder efter beskedet plingade det till i telefonen att bokningen var klar.

Så blev det en kort stund för återhämtning. Man ska vila lite och det blev en liten pratstund med andra som fått en spruta: Lars Kinderbäck tackade för att vi tar upp mycket bra i vår språklåda och med Claes-Göte Fransson blev det lite golfsnack.

Jörgen Bergström blev det också lite prat med. Jörgen hade fått sin spruta tidigare och var volontär under dagen – alltså frivillig. Han kommer från SPF för att kanske lugna oss ”oroliga”.

Nej, det där med händelsen i slutet av 50-talet var inte så farligt även om jag kanske på grund av – eller snarare tack vare – svor så pass mycket då att jag nog aldrig svurit offentligt sedan dess.

Sprutor har det dock blivit ändå som i lumpen, till någon utlandsresa, hos tandläkaren och under många år som blodgivare.

Besöket i gamla Coop närmade sig slutet och medföljande Martina från vår tidning passade även på att fotografera en del av den fina konsten. Det är inte utan att jag lite extra studerade de där vantarna med en känd person från den där myndigheten som ska se till att vi har en bra folkhälsa. Med sådan personal som det var den här onsdagen så är det bara att hälsa tillbaka till alla och tacka för god omvårdnad.

Se till att ta den här sprutan om du har en omtanke om dig själv och andra.

Till sist alla som fått en spruta eller kanske två mot pandemin: Var fortsatt försiktiga för inget vaccin är hundraprocentigt.

Text: Per Bunnstad
Foto: Martina Ojala

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *