Nyheter

Bostäder i fokus när samrådet för södra kommunen gjordes

Nyheter Knappt ett 30-tal, merparten män, hade samlats i teaterfoajen i Skillingehus under tisdagskvällen för att få veta mer om den nya översiktsplanen när delområde Åker, Hagshult, Tofteryd och Skillingaryd uppmärksammades.

Den nya översiktsplanen presenterades av tjänstepersoner under tisdagkvällen i Skillingehus teatersalong.

– Vill man lämna ett yttrande till oss, även muntligt, kan man göra det under kvällen, säger Hanna Grönlund, planarkitekt. 

Dialogturnén var indelade i skolupptagningsområden. Turnén, som genomfördes för några år sedan, ligger till grund när översiktsplanen presenterades, där tanken var att få in styrkor och svagheter i respektive delområde.

Hanna summerar arbetet som ligger till grund för översiktsplanen: 

– Vi kommer att fokusera på den södra kommundelen här i kväll: Åker, Tofteryd, Klevshult och Skillingaryd. Vi hade ett arbetsrum där barn och vuxna fick sätta ut bilder för att symbolisera hur man såg utvecklingen i sin ort. I Åker såg vi att skolan är målpunkten, utvecklingen av badplatsen och säkrare infart från länsvägen. I Klevshult önskade man att omledningsvägen skulle byggas bland annat. I Tofteryd var drivkraften Tallnäs och man fick saker gjorda tillsammans, cykelvägen önskades och kommunalt vatten- och avlopp var en av de viktiga punkterna. 

– I Skillingaryd är man stolt över föreningslivet och företagsamheten. Önskan var att göra Storgatan till ett mer centrum, att det behövs kontorslokaler och fler bostäder till Himlabacken, Fåglabäck och norrut, industriområde centralt som görs till bostäder, satsa på central mötesplats och att trafikmiljön ska förbättras på Smedjegatan och Valdshultsvägen bland andra. 

– När vi haft de här dialogturnéerna ute i delområden gjorde vi samma sak med politikerna. De fick berätta vad de önskade och förslag lämnades. Senare tog vi ett samlad övergripande målbild för den nya översiktsplanen. När vi tagit in alla synpunkter kommer vi att sammanställa planen. Vi kanske får arbeta om en del, beroende på vad som kommer in. Målet är att ha en antagen översiktsplan till nästa sommar. Det kommer inte vara sittande kommunfullmäktige som beslutar om den nya översiktsplanen. 

I översiktsplanens delar finns utvecklingsinriktning, mark- och vattenanvändning, riksintresse, LIS och andra värden att ta hänsyn till och miljökonsekvensbeskrivning. Samrådstiden är satt till sista september. 

– Anledningen att vi inte bara har en digital variant är att man inte kan arkivera en digital översiktsplan. Ibland behöver man se helheten till varför man föreslår ett område exempelvis, menar Hanna Grönlund. 

Samråd om översiktsplanen i teatersalongen Skillingehus

Samråd om översiktsplanen i teatersalongen Skillingehus

Hanna Grönlund, planarkitekt, summerar tisdagskvällens möte: 

– Det gick bra och var positivt. Många diskussioner kring bostäder och detaljplanefrågor samt tätortsnära rekreationsområden, som är viktiga för invånarna, där vi har pekat ut bland andra Fågelforsdammen, Laganstråket, Grönlund, Trolleberget och Högabråten. 

– Hittills har uppdatering av översiktsplanen gjorts var tionde år, men det händer mycket i vår kommun och den ska prövas varje mandatperiod. Man har fram till 30 september på sig att lämna in samrådssynpunkt, summerar Hanna Grönlund. 

Fotnot: Om en vecka är samrådsinformationen i aulan på Fenix gällande delområden Hok, Svenarum, Byarum, Bondstorp och Vaggeryd.

Översiktsplanen finns att beskåda i teaterfoajén Skillingehus

Taggar

Dela


Läs mer

Blir det fler bostäder i Åker?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *