Nyheter

De planerar för stundande kulturhelg

Nyheter Till helgen är det dags igen för kulturhelg i Vaggeryds kommun. 40 konstnärer är anmälda, flera ateljéer är öppna och många evenemang finns att besöka. ”Det ska finnas något för alla åldrar”

Vartannat år arrangeras helgen som är fullspäckad med konst och kultur av alla de slag. Förra gången, som var 2020 blev det en lite mindre variant på grund av pandemin. Vi har träffat planeringsgruppen i gamla Coop i Vaggeryd som än så länge gapar tomt men snart blir det ändring på det.

– Så här stort var det länge sedan det var och det känns som att det finns ett uppdämt behov. Folk är sugna på den här typen av aktiviteter efter pandemin. Det finns ett tryck i samhället sedan tror jag att när det är oroligt i världen är kulturen sammanhållande för människor, säger Tuula Ingner som är ordförande i konstutskottet.

– Det finns ett väldigt intresse i år och det är ett stort åldersspann bland konstnärerna. Den yngsta utställaren, Belle Pettersson, är fyra år och den äldsta är 80. Det är jätteroligt, fortsätter Tuula Ingner. Den här lokalen är ju jättebra, både när det gäller läget och att den är lättillgänglig om man till exempel har rollator.

– Vi har också tillgång till chaufför så om det är någon ateljé eller någon aktivitet man vill besöka och inte har tillgång till bil så får man anmäla det till oss så ordnar vi med skjuts, säger Åsa Storck som är projektsamordnare.

Tuula Ingner, Johan Lundell, Lars Ljungkvist, Jan Gustavsson och Åsa Storck.

– Några visar enbart sin konst här på samutställningen och vissa har också egna ateljéer som är öppna på lördag och söndag eftermiddag. Här i gamla Coop är det drygt 30 konstnärer som ställer ut och de får max ha med två alster var. Tanken är att man kan komma hit och få sig ett smakprov från olika konstnärer som man sedan kan åka ut och besöka i de egna ateljéerna. Här finns programbladet med kartor att hämta, berättar Tuula.

– Det kommer att bli mycket aktiviteter i kommunen denna helg som föreläsningar, författarbesök, konserter, workshop, biovisning, poesi, danstävling och mycket annat, berättar Åsa Storck.

– Egentligen drar kulturhelgen i gång redan på torsdag när man kan få höra en föreläsning om nunneklostret som fanns i Byarum och den sista programpunkten är en föreläsning om den blomstrande köksträdgården på måndag kväll. Under helgen har också Folkets hus utställning och där har också daglig verksamhet en teater som de håller på att planera, avslutar Tuula.

Här kan man läsa artikeln från planeringsmötet som var för ett par veckor sedan. (Länk)

Taggar

Dela


1 reaktion på De planerar för stundande kulturhelg

Lite mer kultur. 🙂
Under kulturhelgen firar Frälsningsarmén i Skillingaryd dubbelt jubileum. I 130 år har de varit verksamma i samhället och den anrika fastigheten ”fyller” 100 år. detta firas på olika sätt, i dagarna två.
Dessutom jubilerar Skillingaryds Frisksportklubb i år. De firar 85 år. Detta uppmärksammades på ett särskilt sätt på Grönelund i söndags.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *