Nyheter

Det blev Vaggerydsförslaget

Nyheter I stället för medborgarförslag kommer nu Vaggerydsförslaget att gälla från och med nästa år.

I receptionen i Skillingehus tar man emot förslagen från medborgarna i kommunen

Vid kommunfullmäktiges sammanträde antogs ”Vaggerydsförslaget” som ska ersätta nuvarande medborgarförslag. Förslagen från de folkbokförda invånarna i kommunen kan från och med 1 januari nästa år  att sorteras ut innan de hamnar hos kommunfullmäktiges politiker. 

I delegationsordningen kan nu kommundirektören granska och avvisa medborgarnas förslag enligt uppställda krav. 

Vid kommunfullmäktiges sammanträde i Skillingehus reserverade sig liberala fullmäktigegruppen mot beslutet till förmån för Atcha Adindas (L) förslag som var en namnändring till ”Vaggeryds kommuns förslag”. 

Medborgarförslagen, eller från nyår Vaggerydsförslaget, går att lämna in via e-tjänst alternativt att lämna in förslaget till kommunens reception i Skillingehus. 

Omröstning begärdes och Liberala förslaget att det skulle heta Vaggeryds kommuns förslag istället för Vaggerydsförslaget röstade Atcha Adinda (L), Magnus Thelin (L), Nicklas Nordqvist (KD), Elizabeth Orrelana Bravo (V), Claes Nord (SD; Jan Sjögren (SD), Jan-Erik Aronsson (SD), Lennart Karlsson (EMP), Klas Gustavsson (EMP), Carina Stridh Bjurhager (C), Sven Samuelsson (C), Malin Gustavsson (L), Marianne Andersson (KD), Kristin Stark (MP) och Lars-Olof Hindersson (SD). Rösterna blev övervägande till ”Vaggerydsförslaget” som vann med 22 mot 15 ovan som önskade ”Vaggeryds kommuns förslag”. 

Taggar

Dela


Läs mer

Mejving: Namnändring skapar irritation i bypolitik

9 reaktioner på Det blev Vaggerydsförslaget

Vem eller vilka ska sköta utsorteringen av förslagen? För det finns väl en tanke om hur det ska ske, så det inte blir fråga om ett odemokratiskt förfarande? Dessutom, vad är det för konstigt namn? Medborgarförslag har en bättre klang och man förstår att det handlar om förslag från medborgare. Vaggerydsförslaget låter som en idé om något som har med tätorten Vaggeryd att göra. Ett sådant namn bidrar ju inte heller till att skapa sammanhållning i kommunen. Våra förtroendevalda borde vara mer lyhörda och värna alla kommuninvånares synpunkter, inte enbart de som någon, eller några, sorterar ut. Men snart är det val och sen blir det förhoppningsvis slut på en del av de dumheter vi sett under senaste mandatperioden.

Instämmer med Bosse. Allt ska tydligen innehålla namnet Vaggeryd. Och då marknadsför man orten Vaggeryd som den enda orten i kommunen. Och reagerade på det för några år sedan. När kommunen hade ett tält på knektar parken i Jönköping. Där stod det. Bo i Vaggeryd. Och frågat många vänner som bor utanför kommunen hur dom uppfattar detta. Och inte överraskade så tolkar dom det som jag. Att man ska bo i Vaggeryd.

Fakta om beslutet innebörd blir ju att Vaggeryds kommunfullmäktige avslutar den demokratiska formen mdborgarförslag.

I stället inför man i praktiken något som rätteligen borde kallas för ”Tjänstemannaförslag” då man ger kommundirektören ensam rätt att avgöra om ett inkommet förslag från medborgare skall eventuellt gå vidare till kommunfullmäktige.

Framtida demokratin för alla kommuninvånare som inte innehar ett politiskt förtroendeuppdrag kommer således begränsas.

Det som kvarstår blir nu att här på Skillingaryd.nu skriva debattartiklar eller kommentarer. Det sista kan man inte ens göra på kommunens hemsida.

Medborgare gör som jag redan börjat med bli aktiv du också på Skillingaryd.nu för till sist kan varken kommunala tjänstemän eller politiker på sikt inte bortse från idéer och förslag från sina medborgare.

Är dålig. Medborgarförslag säger mera vad det är. Vaggerydförslag säger ju att det bara gäller Vaggeryd. Ordet medborgarförslag säger mera att det gäller hela kommunen.

Det här gäller Vaggeryds kommun. Jag refererar till mitt tidigare inlägg av ovanstående motion hur huvudlöst det kan vara. Läs 3/11 2021 om boende på landsbygden som är missnöjda att dom inte får bestämma över markägares byggnation. Kommunstyrelsens sammanträden skall inte sitta med sånt här dravel. Betackar mig för forum för kverulanter och rättshaverister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *