Nyheter

Detaljplan Högabråten ut på samråd

Nyheter Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutade politikerna att godkänna samrådshandlingarna samt ställa ut planförslaget

Det var under våren förra året som kommunstyreslens arbetsutskott beslutade om ett positivt planbesked och kommunledningen fick i uppdrag att ta fram förslag för del av fastigheten Högabråten strax söder om Skillingaryd i syfte att pröva markens lämplighet för verksamhetsändamål. 

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra etablering av nytt verksamhetsområde för lager och logistik i nära anslutning till E4:an och väg 152. Flera utredningar har genomförts vilka har bland annat lett till att planområdesgräns behövs justeras något samt att markanvändningen specificerats i jämförelse med föreslagna planområdesgräns och markanvändning från planbeskedsskedet. Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen: 

– Nu är detaljplanen framme för samråd. Det var mycket diskussioner i början och man har jobbat fram ett förslag. Det ska ska vara rätt utfart i samråd med Trafikverket, området är rätt kuperat och dagvattnet skulle utredas. Nu finns ett gestaltningsförslag och många undersökningar är gjorda. Vi är överens om underlaget, som det gjorts mycket arbete med och det går nu ut på samråd. 

Thomas Axelsson (KD); 

– Det har varit en lång historia och en stor politisk diskussion kring detta, särskilt kring översiktsplanen när den skulle tas fram. Vi från oppositionen stred rätt rejält och fick igenom vår önskan. Nu är man framme så man är nöjd med planen. 

Gert Jonsson (M) igen: 

– Vi kan beskriva verkligen olika, Thomas. Kanske nyansera bilden. Det som var väsen först var att det var ett förhandsbesked istället för detaljplan. Vi har en handfull detaljplaner som vi jobbar med externa planarkitekter och i en detaljplan är det en ungefär en tredjedel av arbetet som måste hanteras av kommunen. Plankartan blev reviderad. Summan är mycket väsen för lite hull. Vi är framme vid ett bra resultat och även om arbetet med en detaljplan är ett stort arbete så måste vi jobba tillsammans. Nu ska planen ut på samråd och det är en process som måste göras, summerar Jonsson (M). 

Ett utökat förfarande för detaljplanen har valts eftersom planområdet vid planärendets uppstart var utpekat i översiktsplanen och önskad utveckling då inte bedömdes överensstämma med utvecklingsinriktningen. Föreslaget planområdet innefattar även flertal värden som upprättande av ny detaljplan behöver tas hänsyn till, integreras och samnyttjas med.

Undersökningar som gjorts i området inför detaljplanen är bland annat trafikutredning, arkeologisk utredning, naturvärdesinventering, dagvattenutredning och geotekniska utredningar. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Detaljplan Högabråten ut på samråd

Mycket intressant återgivande av verkligheten och förtjänar en demokratisk justering, fakta.
Verkligheten är att precis som på Östermo togs ett ursprungligt demokratiskt fattat beslutet om Planbesked.
Precis som på Östermo så har sedan detta Planbesked förvanskats, här från att omfatta 20 hektar till att I Översiktsplanens granskningsutkast återges att omfatta endast 6 hektar. Detta under överinseende av och med stöd från den högsta politiska ledningen som enligt nyligen egen utsago har att tillse att demokratin och dess beslut åtföljs.
Ett helt onödigt stort och kostsamt arbete fick lägga ned i diskussioner för att rätta detta avsiktliga fel, det arbetet drevs av oppositionen, centern undantaget.

Skillnaden mellan hur det har gått till i jämförelse med Östermo är att det var ingen i Vaggeryd som visste hur det fungerar på vårt kommunkontor och det förtroendevalda utgick från att det fattade beslutet i det ursprungliga Planbeskedet om att säkra utvecklingen, jobb och skatteintäkter skulle återges korrekt i Översiktsplanen. Beträffande Högabråten fanns och finns det många ögon på hur kommunalrådet tillsammans med ansvarig kommunledning agerar och för Högabråtens del så blev den avsiktliga avvikelsen i granskningsutkastet till Översiktsplanen jämfört det demokratiskt fattade beslutet om Planbesked till slut efter många om och men rättat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *