Nyheter

Dold agenda för Talludden?

Nyheter Lennart ”Charlie” Karlsson (Empartiet) svarar här kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) ”– Självklart ska Talludden bli korttidsboende, det här är en hjärtefråga”.

Arkivfoto; Lennart "Charlie" Karlsson

Efter morgonens artikel från kommunstyrelsens arbetsutskott lämnar här Lennart ”Charlie” Karlsson (Empartiet) replik;

– Påståendet att det finns lediga platser på korttidsboende vid Furugården, stämmer inte, det finns personer som har blivit nekad plats. Är det någon dold agenda som gör att kommunen vill ha studenter i Vaggeryd? Vaggeryds kommun har ingen lösning på trygg hemgång efter sjukhusvistelse. Talludden är perfekt och det vore resursslöseri om vi inte använde detta till våra äldre. Där finns läkare, sjukgymnaster, sjuksköterskor runt hörnet och vacker miljö, säger Lennart ”Charlie” Karlsson (Empartiet).

– Nu visar Gert Jonsson (M) med all tydlighet att det är inte de gamla och sjuka som går först i rummet. Det här är en hjärtefråga så vi kommer att slåss för att Talludden kommer att bli ett korttidsboende av rang. Gert Jonsson kan knappast gå till val om att han värnar om de äldre och sjuka. Ingenting nämns om att det finns en motion som är inlämnad till att göra Talludden till ett korttidsboende. Talludden investerades för 15 miljoner, under förra mandatperioden, för att renovera upp inför HVB-hem. Våra pengar ska gå till våra kärnfrågor och där ingår vård- och omsorg, menar Lennart ”Charlie” Karlsson (Empartiet)

– Jag vill bara klargöra för Gert Jonsson (M) att för min del och (Empartiets) del så går kommuninvånarnas välfärd och välstånd före Jönköpings kommuns önskemål att vi ska lösa deras problem. Det här låter absurt, avslutar Lennart ”Charlie” Karlsson.

Igår tog socialnämnden beslut att säga upp avtalet på Talludden, då de inte har något behov av lägenheterna i framtiden.

Lennart ”Charlie” Karlssons motion till kommunfullmäktige finns att läsa här

Taggar

Dela


13 reaktioner på Dold agenda för Talludden?

Vaggeryds kommun måste öppna upp ögonen för den psykiska ohälsan och för personer med rätten för stöd inom LSS. Varför inte ta vara på Talludden precis som det är. Göra en insats för personer som behöver stöd och hjälp i delar av livet. Ett korttidsboende, avlastning. Att kunna få möjligheten att bo där ett tag beroende på vad man behöver.
Det finns så många i Vaggeryds kommun som har svårigheter som inte syns som de ständigt kämpar för, för att få sin vardag att gå ihop. Man vet att avlastning och stöttning skulle göra stora förändringar för personen att kunna leva ett värdigt liv. Jag tycker Vaggeryds kommun ska satsa på det!

Långsiktigt måste det oxå skapas nya medel för att vårt sammhälle ska fungera. Våra företag är grundbulten för en framtida välfärd.
En av de största utmaningar vi har är att hitta kvalificerad arbetskraft så att företagen utvecklas här och inte flyttas till annan ort eller land.
Högskolan i Jönköping är en tillväxtsmotor för hela länets fortsatta framtid.
Kan företagen här få tillgång till studenter så är det ju en stor fördel.
Så äldrevården är en vinnare om vi lyckas med att skapa ny tillväxt.
Att bara fördela tidigare medel räcker inte!!

Till skillnad från dej, så ser jag att ett korttidsboende på Talludden skulle kunna bli något som kommer att gagna våra äldre i allra högsta grad.
Då förutsätts att personalen är med från början i processen.
Vi ska satsa långsiktigt på Talludden inte som tidigare lägga ut ett 15 tal miljoner på några få år.
Inte agera som när demensboendet stängdes på Talludden,då var inte personalen informerade innan beslutet togs. (fortfarande en gåta)

Det är inte tal om att ta bort något det frigörs platser för särskilt boende i stället.

Vi ska inte börja bedriva Hottellverksamhet åt Jönköpings Kommun!!

Först och främst ska vi ta hand om våra äldre som har bistått med skattemedel till vår Kommun i sina verksamma år.

Vi ska satsa långsiktigt på våra äldre och de ska stå i första rummet när det gäller välfärd och när vi fördelar skatterna!

Att göra om Talludden till ett bra och kvalificerat vårdboendet kostar många tiotals miljoner.
Idag är det vanliga lägenheter som finns där och som går att hyra ut omgående till ordinärt boende.
För att bedriva bra vård så krävs det betydligt mycket mera än en lägenhet.
Det handlar om en anpassad vårdmiljö som fungerar både för boende och vårdpersonal.
Talludden stängdes just för att det var dålig kvalite i vårdboendet.
Till skillnad från Lennart så lyssnar jag på de som jobbar med kvalificerad vård och omsorgsboende. Det handlar om att personal får en bra och fungerande arbetsmiljö för att kunna leverera en bra vård om de äldre.
Väldigt mycket saknas på Talludden, långa korridorer, icke anpasade lägenheter, inga gemensama utrymmen för gemenskap. Inget kök med matplatser med mera.
Det räcker inte med att det är en vacker miljö utomhus.
Att som Lennart föreslår stänga delar av Furugården och få det sämre där är ingen bra lösning.
Som politiker är det bra att lysssna på de som jobbar med äldrevården. Och jag lyssnar både på chefer med helhetsansvar och på de som jobbar nära de äldre som vårdbiträden/usk.
Att rekrytera personal är en avgörande framtidsfråga då det blir allt svårare.
Vi måste erbjuda den bästa arbetsmiljön för att våra äldre ska få bra vård.
Och i det fallet så är Talludden inget framtida alternativ utan väldigt många miljoner i ombyggnad.

Tack för ditt svar Gert om vad kostnaden blir men som en sann politiker ger du bara det svar som du vill att vi medborgare skall få. Nämligen vad det kostar att göra Talludden till korttidsboende. Är det helt gratis om studenterna skall bo där?

Om vi får kostnaderna för de alternativ som finns blir det lättare för oss vanliga att förstå varför vissa beslut tas

Gert, vill du vänligen redovisa var du får dessa siffror från, är byggnaden så nedgången? det är ju inte så länge sedan den iordningsställdes för hyresgäster.

Renovering 10 miljoner, driftkostnader 10 miljoner / år?
Man blir ju lite undrande när någon slänger sig med miljonbelopp hit och dit, vattenverket i åtanke.

Ja, du Gert!
Varje gång Talludden har varit på tapeten så har du du tagit upp ekonomin och hur dyrt det kommer att bli.
Jag förutsätter att personalen är avlönad på nuvarande korttidsboende, så där blir väl inte någon fördyrning.
Att slänga obekräftade siffror om hur mycket
mer det kommer att kosta är lite magstarkt .

Men i ett tidigare beslut gällande en annan grupp som kostar pengar då skulle Kommunstyrelsen rösta med hjärtat..

Men när det gäller våra äldre är det plånboken som regerar…

Så kontentan blir att du och jag prioriterar olika.

Vi i (EMP) kommer alltid att sätta medborgarna och skattebetalarna i första rummet.

Lennart Charlie

Att använda Talludden så som det ser ut idag för vårdboende är en omöjlighet.
Tiotals miljoner i nya investeringar lär vara det minsta som behövs för att komma igång
Därtill ca 10 miljoner per år i drift.
Så återigen jag har inga problem med ideer eller förslag , men återkom då gärna med hur man finasierar det.

Tack Mats. Det var kloka ord, och med vilken elegans du smulade sönder Carinas något underliga argument. Jag är inte så väl insatt i turerna kring Talludden, men en sak är kristallklar, mina skattepengar är öronmärkta för Vaggeryds kommuninnevånare. Jönköping får väl ordna studentbostäder på egen hand.

Talludden. De flesta av Vaggerydsborna känner väl igen detta som ”Sjukhemmet”. Skall det nu bli ett studentboende? Vad tillför detta för oss som bor här? Inte mycket om jag får säga min åsikt. Vill inte studenterna bo i Jönköping där utbudet är mycket större? Vad är kostnaden för att göra detta till studentbostäder kontra korttidsboende?
Carina skriver att man måste beställa tid hos både hos läkare och sjukgymnast om detta blir korttidsboende. Måste man inte det om man bir hemma? I vilket fall som helst slipper man anlita färdtjänst till och från hemmet, vilket borde vara en besparing. Dessutom skriver Carina att köket är ett problem. Hur då undrar jag. Kan inte mat köras från Furugården eller tas långväga ifrån som de flesta äldre får som fortfarande bor hemma? Min far sa till mig en gång för cirka 30 år sedan ”kommuner bildas för att ta hand om och hjälpa de människor som bor där, men numera så verkar det som vi mer och mer skall rätta oss efter tjänstemän och de styrandes beslut”, Han får mer och mer rätt för varje år som går.

Hade Socialnämnden haft fortsatt intresse av Talludden skulle de väl inte sagt upp lägenheterna.

Både jag och Lennart har ju under våren träffat socialnämnden i budgetarbetet .
Inte vid något tillfälle har tal om eller behov av fler korttidsplatser kommit upp.

Lennart har i budgetberedningen en insynsplats (vänsterns) och har haft världens chans att lyfta Talluddens framtid.
Men inget om detta har hörts.

Jag gillar och uppskattar politiska förslag på skillingaryd.nu.
Men för det ska bli verkstad på riktigt så behövs det politiska beredningar och politiska beslut på ett ställe som faktiskt har befogenheter att fatta dom.
Ps. Ett enigt ksau gav kommundirektören i uppdrag att jobba vidare med Jönköping ds.

Jag har 2 gånger på 2.5 år blivit nekad korttidsboende efter jag skrivits ut från sjukhuset…
Istället har jag fått höra att det enbart är Vaggeryds kommun som inte längre har dessa platser, utan jag har blivit avlämpad i sängen av ambulanspersonalen med ett lycka till medans mina medpatienter från andra kommuner fått åka till ett korttidsboende där dom fått hjälp med exempelvis toabesök, mat, mediciner m.m.

Så visst F👿👿👿N finns det efterfrågan om korttidsboende…

En underbar miljö , det är sant. Men läkarna får man beställa tid för dom kan inte bara slinka in sådär. Då får ju nån annan vänta och hela ledet förskjuts. Och sjukgymnaster mfl hör till öppen vården och korttids sjuksköterskor, sjukgymnaster M fl finns på Furugården. Och var ska köket vara? Där är ambulansen. Och en anledning till att det finns tomma platser på kortids är att man numera måste ha s.k. akutplatser. Många problem att lösa först! 🙂 Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *