Nyheter

Emma är nya ungdomsledaren

Nyheter Det började med traineetjänst i Byarums pastorat för ett år sedan. Nu fortsätter Emma Toffer från Hok inom Svenska kyrkan

Emma Toffer jobbade fram till i fredags med Sommarkul. Här är hon på Bäckalyckan i Vaggeryd.

Den 75-procentiga tjänsten som trainee inom Svenska kyrkan avslutades den 14 juni. Därefter blev det fyra veckor som ungdomsledare för bland annat Sommarkul för sommarlovslediga ungdomar i kommunen. Trainee kallas en nyanställd person som utbildas i företagets regi.

– Tjänsten som trainee var som jag hade önskat, jag har fått göra det mesta. Det har gått så otroligt fort de här tio månaderna. Mycket bra ställe att jobba på. Jag har under året konstaterat att jag vill jobba inom kyrkan fortsättningsvis. Jag har stora funderingar på att utbilda mig till diakon, men nu har jag fått ett vikariat som ungdomsledare inom pastoratet på ett år och det gäller från augusti till juni nästa år, berättar Emma Toffer när vi träffar henne under Sommarkul på Bäckalyckan i Vaggeryd.

– Till hösten är jag ungdomsledare på heltid och får jobba med barn och ungdomar,  bland annat med konfirmanderna. Innan sommaren hade vi redan 30 anmälda till årets konfirmationsstart i höst, så det blir roligt, konstaterar Emma. 

– Det ska verkligen bli superkul. Jag har alltid velat jobba med barn och ungdomar. Det finns även en nisch inom diakoni där man jobbar som ungdomsdiakoni, men då är det ”storstadstjänst” och den möjligheten finns inte på mindre orter. Kyrkan har pusslat ihop en tjänst åt mig och jag blev tillfrågad om jag ville vara kvar, säger Emma och nämner att hon svarade ja direkt.

Tjänsten som ungdomsledare inom kyrkan kan bestå av barnkör, tonår, upptäckarklubben som är fokus på årskurs fyra som kan vara som en minikonfirmation där det är mer avslappnat och enklare. Ungdomskällan som är från 15 år och uppåt och där kan det vara konfirmander som fångas upp och bli unga ledare, konfirmationen är en självklar uppgift för ungdomsledaren där man lägger upp planeringen av året och arrangerar läger och Emma kommer även att se till att de ”Öppna föräldrargrupperna” för de nyblivna föräldrarna är kvar för de som vill sjunga i barnkör eller komma och leka och pyssla med andra barn.

– Ungdomsledartjänsten är ett vikariat under ett år. Sen får vi se, diakoniutbildningen lockar ju fortfarande… En diakon sköter kyrkans sociala arbete, man kan säga att man är kyrkans kurator och sköter hembesök, man är stöd och hjälper till med kontakten med myndigheter, man har enskilda samtal, man kan arrangera soppluncher och erbjuda sitt stöd och samtal. Ena dagen är inte den andra lik. Diakonen Jenny som jobbar tillsammans med oss i svenska kyrkan har hand om en ”Levavidaregrupp” där man är med i om man förlorat en närstående, man kan komma och få stöd och samtal. Själva diakoniutbildningen är på ett år och den är förlagd i någon av storstäderna. Man behöver en bakgrund på 180 högskolepoäng för att söka in och den har jag inte idag utan får skaffa mig på vägen helt enkelt. Många är socionomer i botten. Jag började jobba direkt efter avslutad gymnasieutbildning och gick ingen högskola, men min pappa sa att ”det är ingen brådska”, och det har jag tagit till mig, säger 26-åriga Emma med ett leende.

– Svenska kyrkan är en mycket bra arbetsgivare och man får chansen att utveckla sig själv både rent andligt och kunskapsmässigt. Kyrkan har låga trösklar och accepterar alla. Tycker det är fantastiskt bra ställe att jobba på. När jag började som trainee blev jag väl mottagen och alla var öppna och man kom snabbt in i arbetet och gemenskapen, menar Emma.

Vad gör Emma Toffer om 5 år?
– Då hoppas jag ha börjat diakoniutbildningen eller i alla fall påbörjat resan dit. Det är en dröm som jag har. När jag var yngre ville jag bli förskollärare, sedan ville jag bli lärare och därefter psykolog. Allt det här tillsammans med att jag fick upp ögonen för diakoniarbetet i svenska kyrkan har det yrket blivit mer och mer intressant, avslutar Emma.

Fotnot; För lite mer än ett år sedan träffade vi Emma när hon började sin traineetjänst i Vaggeryds kyrka. Artikeln finns att läsa här.

Emma Toffer från Hok går på sin fars ord ”Det är ingen brådska”.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *