Nyheter

Empartiet bryter sig ur avtalat samarbete – ingår i ny opposition

Nyheter För någon vecka sedan signerade Empartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna ett samarbetsavtal. Det är sedan några dagar ett minne blott

Oppositionsråd blir KD 2023-2024 och C 2025-2026

Morgonen den 21 oktober träffade vi SD, L och EMP på kaféet i Skillingaryd där avtalet signerades. Men det var då. Lennart Karlsson (EMP) är kanske inte stolt över vad som hänt, eller hur det hände, men berättar: 

– Vi kände att de övriga partierna (reds anm; SD och L) var oerhört snåla med att fördela platserna i nämnder och styrelser. Första minimikravet från oss var en plats vardera i kommunstyrelsen och socialnämnden samt ersättare. Vi har tidigare sagt att vi inte kommer att godkänna detta utan vill förhandla vidare, men vi har inte haft några förhandlingar. Det har varit oproportionellt fördelat med platser, tycker vi. 

– Förra veckan tog Centerpartiet kontakt med oss efter att de sett vad vi har blivit erbjudna för platser. Jag är inte stolt över vårt agerande, men när man vädjar om fler platser och inte får det så måste vi göra det här för vårt partis bästa. Efter diskussion med Centerpartiet har vi fått flera platser och fördelningen har bivit mer rättvis. Synd att det blev som det blev, men så är det, menar Lennart Karlsson (EMP) som är partiets talesperson och man har nu gått in i ny uppgörelse. 

PO Toftgård är en av Centerpartiets förhandlare och han bekräftar att de tagit kontakt med Empartiet. 

– Vi har förstått att Empartiet har två mandat, liksom Liberalerna, där det sistnämnda fått de mesta platserna i nämnder. Empartiet är så klart missbelåtna och de har försökt att komma intill i nya förhandlingar. Det var ett ömsesidigt val, både från oss i C och KD liksom Empartiet att vi går samman. Vi ser fram emot vårt samarbete och vi kommer att representera i både kommunstyrelsen, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. I sjumannanämnder har vi två platser som vi fördelar broderligt, berättar PO Toftgård som nämner att det politiska läget i kommunen inte längre handlar om politik utan om poster och jobb… 

Den tidigare ”lilla oppositionen” med Allians för balans blir därmed den större oppositionen med tio mandat. Nya lilla oppositionen blir SD och L med sina nio mandat tillsammans. 

På onsdag har valberedningen i fullmäktige sammanträde. Tidigare uppgörelse som var inskickad från KD och C är därmed riven och i fredags, den 11 november, inkom det nya avtalet till kommunledningskontoret.

__________________________
Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här:

Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs.

Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Empartiet bryter sig ur avtalat samarbete – ingår i ny opposition

EMP är ju ett gäng som sitter och fika på Ritz som tycker och tänker. När de är politikerdebatt på kommunfullmäktige så säger de knappt aldrig något och inte kommit med någon egen budget, så man blir inte förvånad.

Mats Oskarsson; Väldigt tänkvärda ord, nu när man ser allt detta ”fulspel” med skenäktenskap i så många kommuner och regioner, inte bara hos oss.

Vart är vi på väg i Sverige?
Valteknisk samverkan är inget annat än skenäktenskap, i syfte att komma åt maktpositioner på andras bekostnad.
-Det är väldigt odemokratiskt, men samtliga partier i kommunfullmäktige använder det som instrument, på ett eller annat sätt.
Är det då rätt, eller i verkligheten ett sätt att runda valresultat?
Vad är nästa drag i kommunala processen?
Jag ser ett scenario där vi ska lotta ut alla platser efter ordföranden i nämnder och styrelser.
-Är det så våra medborgare menade när de gjorde sin plikt och röstade?
Visar vi politiker dålig respekt mot medborgare?

Bra att Empartiet backade från samarbete med SD som har en nationalsocialistisk värdegrund. Kommentarerna ovan speglar vad som är centralt för ett missnöjesparti – missnöje.

Tragiskt att det bara är pengar och ersättningen som styr kommunen. Politisk övertygelse och engagemang för kommunens invånare kommer tydligen i andra hand. Våra skattepengar går till giriga byråkrater som tjänar pengar oavsett resultat, inom privata sektorn hade dessa avskedats på stående fot.

Varför skrev EMP på ett avtal och tog i hand om man inte var nöjd?

Verkar vara lite av en efterkonstruktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *