Fiberföreningarna – unik drivkraft på landsbygden
Nyheter Det har gått tio år sedan starten och vi träffar nuvarande ordförande i Östra och Västra fiberföreningen. Vad hade hänt om unika drivkraften i föreningsform inte hade tagit sig an fiberanslutning på landsbygden. – Kommunen hade varit varit tvungna att göra jobbet, menar Hansson och Andersson.

I januari 2019 var det premiärgrävning för Västra fiberföreningen. Här träffar vi tidigare ordförande Bengt Dahlqvist i Nässja.
Det var ett förutsett gäng som startade upp fiberföreningarna för tio år sedan. Det konstaterade fiberordföranden Johannes Hansson och Roger Andersson när vi träffas över en kopp kaffe tidigare i veckan. Om de inte hade startat upp, vad hade hänt då?
Johannes Hansson från Pålskog och ordförande för Västra fiberföreningen konstaterar att:
– Det hade tagit längre tid och blivit dyrare. Vi gjorde det i två stora projekt och hade ett solidariskt grundpelare att det ska vara lika för alla. Att kommunen gick in och anslöt till de fastigheter som inte ville ansluta sig, är unikt. Man är stolt över oss i fiberföreningarna och vårt jobb.
Roger Andersson från Torarp och ordförande i Östra fiberföreningen håller med sin kamrat Hansson och berättar:
– Vi fick med hela kommunen, det är unikt. Vi i Östra sökte först en gång men då hade vi inte tillräckligt med täckning så då gick det inte. När kommunen gick in och täckte upp så kom vi upp i 98-99 procents täckning, menar Andersson och kommenterar:
– Telefonin har gått ned, analoga tv:n är borta och vi får post varannan dag på. Vi har gjort staten en jättetjänst i och med uppstarten av fiberföreningarna.
Johannes Hansson fyller i:
– Fiberanslutning är kommunal infrastruktur likväl som med elektricitet. Det är ett grundbehov och vi gjorde det i rätt tid. När kommunen täckte in fastigheterna var det kanske inte behov av det just då men kanske till framtida äldrevård- och behov. Jag brinner för det här då det är en lokal insats och en allmän tjänst för bygden. Sedan tycker jag den tekniska biten är väldigt intressant. Man får information ganska tidigt när det ska byggas hus på landsbygden, 5G-master byggs och man får vara med och lära känna bygden. Man är i byar i dag som man inte tidigare haft någon direkt anledning att besöka. Vi ser att det byggs på många håll och där är vi en naturlig del i arbetet och vi är med och driver på och samarbetet med Vaggeryds Energi är friktionsfritt.

Ordförande för fiberföreningarna, Johannes Hansson och Roger Andersson
Roger instämmer att föreningsformen är unik och att man behöver fler som är engagerade i fiberföreningen.
– Vi behöver ”hustomtar” som kan åka runt med material, titta till våra noder och byta filter bland annat. I båda föreningarna stundar snart årsmöte där alla medlemmar är välkomna, såklart.
Det har gått tio år sedan fiberföreningarna startade. Östra fiberföreningen har 600 fullvärdiga medlemmar där området är öster om E4:an mot kommungränserna Nässjö Sävsjö och Jönköping. Noderna finns i Svenarum, Hagshult och Krängshult.
Västra fiberföreningen har västra sidan om E4:an och har i dag också 600 medlemmar och 770 anslutningar. Noderna finns på västra sidan i Åker, Möcklhult och Bondstorp.
Johannes Hansson;
– För några år sedan kom det här med gruppavtal. Gruppavtal är ett färdigt paketpris som innehåller internet, tv, ip-telefoni, som bokas på en längre tid, fem år som standard. Visade sig att det inte var så stor skillnad i pris och det var önskemål från medlemmarna att man skulle kunna få välja vad som helst. Man trodde på ökad konkurrens men så blev det inte. Priserna har trissats upp, man har tagit bort tjänster och blivit uppgraderade. Därför har gruppavtal nu blivit väldigt fördelaktigt. Vi är med i stort byanätverk vilket gör att vi har förhandlingsmöjlighet. I nätverket ”Fibernät” finns över 10 000 anslutningar, ett 30-tal föreningar och de förhandlar åt oss. Byanätsforumet är också en nationell förening och ett bollplank till oss, berättar Johannes och fortsätter:

Fiberanslutning till alla på landsbygden
– Engagemanget i föreningen har varit från en enorm uppslutning och adrenalin. När man kom in i förvaltningsfasen sjunker pulsen lite, man får sin uppkoppling och alla är nöjda och det blir lugnt. Därefter jobbar vi i utvecklingsfasen som handlar om master, it-säkerhet, redundans, svartfiber och hur man köper in sig i detta, lagerhallar och vi har faktiskt en digital E4:an genom vårt fibernät vilket hjälper även oss lokalt men är också en ”förbifart” för andra. Datasäkerhet och 5G där man ansluter sig för att få rätt hastighet, vi har ett samarbete med kommunen för att se hur vi kan bygga ut på lämpligt sätt. Teknologin är hög då det som går, läggs över till fibernät.
Vad är utmaningar och hur länge håller fiberanslutningarna?
– 30 år säger de men vi ha utmaningar med gnagare och fukt som kan förstöra kablar och ledningar. Troligen, framöver, kanske det bara behövs att blåsa i nya trådar i våra redan nedgrävda kablar, berättar Andersson och Hansson och fortsätter:
– Vi är måna om vårt nät, vi vet själva hur viktigt det är när det blir sämre mobiltäckning behöver vi en trygghet, en beredskap att vi äger nätet själva. Vi är väl uppdaterade utan svarta fläckar någonstans. Det är unikt och på västra sidan har vi bland annat grävt ned 25 mil fiber.
Om inte föreningarna hade tagit tag i det, hade vi på landsbygden haft fiber i dag?
– Tror fortfarande att vi inte skulle ha fiber, säger Johannes.
– Kommunen hade varit tvungen att ta tag i det, menar Roger.
I närtid är det årsmöte i Tofthagaskolan och på Skillingehus för vardera förening där det uppmanas att man kan ha uppdrag utan att sitta i styrelsen. Båda föreningarna berättar att ekonomi är god och de kommer att vara skuldfria inom en tioårsperiod men att det behövs lokala krafter och ett engagemang i bygden för att fortsätta driva unika fiberföreningar i föreningsform.

-
Erbjuda av Tele, faktureras genom fiberförening
-
5-års avtal
-
Internet 1000/1000
-
25 tv-kanaler
-
Ip-telefoni
Fibern var en bra lösning för bland annat telefoniproblemet när Telia klippte bort kopparkablarna. Vi kunde via ”ett par apparater på väggen” fortsätta att använda våra telefoner. Men så tog det också slut och Telia prackade på oss ”en annan lösning”, som de sa. En helt undermålig mobiltelefon telefon från Doro, som är så dålig att den bitvis har täckning bara i ett rum i huset. Visst fungerar datorn och TVn via fibern, men TELEFONEN!!!! Man skriver om IP-telefoni och attiraljer man kan skaffa. Men samtidigt skriver man explicit på Internet att det inte ens finns någon allmängiltig definition på IP-telefoni. Det känns som att vi står där utlämnade med näsan mitt i ansiktet och att det gigantiska utbudet av prylar överstiger det en normal hjärna begriper utan enorma insatser – samtidigt som funktionaliteten berövats oss. Vilken glädje har vi av att vissa långt borta kan få 5G, när det inte ens går att få en vanlig telefon att fungera och när man inom kort också kommer att omöjliggöra för våra 2G och 3G. Det är programvaran för fibern som saknas, eller…?