Nyheter

Fler lokaler ger mindre klasser

Nyheter Inför höstterminen har barn- och utbildningsnämnden önskat fler klassrum till Vaggeryds tätort. Åldersgrupperna som nu befinner sig i förskolan är betydligt större än de som går i grundskola F–9.

Arkivfoto Martina Ojala. Här blir det fler paviljonger i höst

En stor ökning i årskurs F–3 ses med start till hösten när barn födda 2016 startar förskoleklass. I årskurs fyra fylls klassrummen med elever från Byarum och Bondstorp samt sexorna kommer in från Hok. Klassrummen fylls med elever från landsbygden samtidigt som elever flyttar in till kommunen.

– Vi behöver mer lokaler då vi haft en stor inflyttning. Hjortsjöskolan är i stort behov och i dag är det i medel 27,5 elever per klass. För att hamna på mer rimliga nivåer, 20 elever per klass, måste vi få till mer klassrum och det har vi önskat nu, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jenny Larsen (KD). 

Tillväxten märks förs i årskurs F–3, sedan naturligtvis i de efterföljande årskurserna. Mellanstadiet får sex paralleller läsåret 2027/2028 i Vaggeryd. I Vaggeryd ses det här läsåret 110 elever i årskurs 4, 96 elever i årskurs 5 och 100 elever i årskurs 6. Detta gör att eleverna per klass är i årskurs 4: 27,5 elever, 5:an 24,0 och i sexan 25 elever per klass, vilket ger ett medel på 25,5 för mellanstadiet. Läsåret 2022/2023, när fler klassrum upphandlats och landat på skolgården räknar förvaltningen med att medel ligger på 21,7 elev per klass totalt i mellanstadiet. 

Under läsåret 2023/2024 måste Götafors nya skola stå färdig. Om inte blir det problem och ytterligare två klassrum behövs. 

Läsåret 2024/2025 bör nya mellanstadiet vid Hjortsjöskolan stå klar, om inte… behövs ytterligare två klassrum.

Fotnot: Vi berättade om önskemålet till tekniska nämnden den 18 mars, läs mer här. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *