Nyheter

Föräldrar oroliga för skolan i Svenarum

Nyheter Personalbrist i Svenarum gör att oron växer hos föräldrarna. – Se till att personalen får rätt förutsättningar, säger en förälder.

Arkivbid

I ett mejl till barn- och utbildningsförvaltning har förälder i Svenarum beskrivit resursbrist och oro att landsbygdsskolan läggs ned. Långtidssjukskrivning och en person som slutar efter sommarlovet gör att tre månader innan höstens skolstart sökes nu två lärare till F-3 samt en fritidspedagog. 

– Jag har förstått och sett att personalen sliter som djur och de har varit för få på fritids och då fått täcka upp för varandra då inga vikarier finns. De har bett om hjälp, men inte fått gehör, vilket nu har gjort att våra fantastiska pedagoger säger upp sig då de inte orkar mer, skriver föräldern till skolchefen. 

I samma brev beskrivs höstens utmaning: 

”31 barn kommer att vara på fritids och det verkar som att ni planerar för två tjänster, en på 100 procent och en på 75 procent, ska det räcka till dessa barn? Vi undrar hur ni tänker där, ska de jobba ensamma med alla barn flera timmar om dagen? Det har inte fungerat nu och det kommer inte fungera framöver heller”. 

– Om ni nu verkligen vill ha en skolverksamhet på landsbygden se då till att de som arbetar där får rätt förutsättningar, så att de som vill vara där stannar. Lyssna på dem, de säger att de är för få. Det behövs minst en tjänst på 50 procent till fritids ytterligare. Det är våra barn det gäller. Både barnen och vi älskar Svenarums skola och det sista vi vill är att skolan läggs ned. Vad blir det för skolverksamhet om det inte finns tillräckligt med personal? undrar föräldern. 

Barn- och utbildningsnämnden hade vid onsdagens sammanträde brevet med i sina handlingar och ingen ytterligare kommentar från politiskt håll rapporterades vid pressinformationen. 

Taggar

Dela


Läs mer

Intagningarna till Svenarums skola pausas

3 reaktioner på Föräldrar oroliga för skolan i Svenarum

Det är nog inte beroende på att det är en landsbygdsskola. Lärare idag har ett tufft och stressigt arbetsklimat i kommunen. Kort sagt är det för få lärare gentemot antal elever och de hinner inte med de som behöver mer hjälp och stöd.

Visst finns den problematiken på alla skolor, men inom Vaggeryds kommun skiljer det stort mellan landsbygdsskolorna och de skolor som ligger i Vaggeryd och Skillingaryd. Det går inte alls att tala om någon likvärdig skola här över huvud taget.

Ja, ge personalen möjlighet att kunna stanna kvar. Idag blir de tvingade att sluta på grund av att de jobbar 150 procent för att få skolan/fritids att fungera och för barnens skull. De hinner inte med! Landsbygdsskolor är alltid känsliga när någon är borta då de inte är så många som jobbar, dessutom svårt med vikarier då de måste ha bil för att ta sig dit. Alltså måste man ta även detta i beaktning men istället drar man ner på personal i både Svenarum och Hok.
Kommunen måste skapa en attraktiv arbetsplats för personalen på landsbygden så man vill jobba där. Då pratar vi även arbetsmiljön som är väldigt bristfällig, när renoverades exempelvis matsal och klassrum senast?
Gör det till en trygg skola för både personalen och barn!
Att barnen nu tvingas gå på sommarlov utan att ens veta om det ens finns pedagoger till hösten är ju ren katastrof.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *