Nyheter

Intagningarna till Svenarums skola pausas

Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde beslutades att pausa intagningen av elever till Svenarums skola. – Vi har inte elevunderlaget, menar politikerna

Arkivbild Svenarums skola

I september beslutade dåvarande barn- och utbildningsnämnden att eleverna i Svenarums skola flyttar till Hoks skola. Enligt dåvarande nämndordförande Jenny Larsen (KD) var det att allvarliga brister uppkommit då bland annat elever inte befunnit sig i klassrummen samt personalbrist. Inriktningen då var att ett omtag skulle göras för att skolan skulle fungera igen och eleverna skulle få flytta tillbaka till Svenarums skola. 

Nu har den nya nämnden tagit beslutet att pausa intagningen inför läsåret 2023/2024.

Beslutet gäller tills dess att det finns ett tillräckligt elevunderlag samt förutsättningar att rekrytera stabil personalgrupp med behöriga lärare som är grunden i att bedriva en kvalitativ skola. 

Carl Johansson (M) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden kommenterar beslutet:
– Vi har haft ett litet underlag och vi har haft svårt att rekryterar lärare som är behöriga. Det är överlag svårt att rekrytera till mindre orter, det är vi inte själva om här i Vaggeryds kommun. Istället för att göra det sämre så är det bättre att man flyttar eleverna till en annan skola, som då är Hok, och att vi förhoppningsvis kan starta upp igen i Svenarum när underlaget finns. 

Marijo Corkovic (S) barn- och utbildningsnämndens ordförande:
– Ja, det stämmer, vi förlänger tidigare pausning, som vi beslutade om i höstas, helt enkelt. De barn som är födda 2017 gör att vi har 13 elever i Hok och nio i Svenarum. Då blir det sammanlagt 22 elever och det är ett rimligt antal i en klass. Ser vi på de barn som är födda 2018 så är det nio elever till Hok och fyra till Svenarum, födda 2019 är det nio i Hok och 8 i Svenarum, födda 2020 är det nio barn i Hok och fem i Svenarum. 

I början av februari fick nämnden information om läget då föräldrarna hade möjlighet med skolval inför hösten. 

– Det är de siffror vi jobbar med. I Svenarum är det bara tre som aktivt valt Svenarum och tre som valt Hok eller Toftagaskolan istället, menar Jimmy Lindberg på förvaltningen. 

– Vi har också andra bekymmer med skolans lokaler i Svenarum, problem med värmen då det är ett gammalt värmesystem, så det behöver renoveras, menar Carl Johansson (M) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Hur länge planerar ni pausa intagningen till Svenarums skola?

– Tills vidare. Vi vill ha en levande landsbygd och kvalitativ skola med bra elevunderlag. Förskolan kommer att vara kvar i Svenarum och skolans elever får plats i Hoks skola, berättar politikerna som också kommenterar att det var ett enigt beslut i barn- och utbildningsnämnden vid sammanträdet förra veckan. 

Taggar

Dela


Läs mer

Föräldrauppror i Hok och Svenarum: ”Långt ifrån nöjda”
Föräldrar oroliga för skolan i Svenarum
Elever rymde – skolan stängs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *