Nyheter

Förslag: Uppsökande samtal till ensamma 80-plussare

Nyheter I en motion till kommunfullmäktige har KD önskat att uppsökande samtal riktade till alla ensamstående 80-åringar, och äldre, skall genomföras och det ska påbörjas redan under året… 

Jenny Larsen, tillsammans med kollegorna Thomas Axelsson och Tina Karlsson, lämnade in en motion till kommunfullmäktige

I motionen från KD finns att läsa: 

”Ofrivillig ensamhet är en stor och bidragande orsak till försämrad hälsa för personer i alla åldrar, inte minst bland äldre. Enligt undersökningar är det så många som var fjärde senior som inte har någon nära vän. Bland de så kallade mångsökarna av sjukvård är besvär såsom nedstämdhet, ångest och oförklarlig värk vanligt. Här är gruppen ofrivilligt ensamma överrepresenterade. Detta förvärrades i samband med den långdragna coronapandemin när äldre personer isolerade sig för att undvika smitta. För att bryta den ofrivilliga ensamheten behöver vi se över och satsa på att öka antalet mötesplatser för äldre. Det är också viktigt att det finns tillgång eller närhet till vällagade och gemensamma måltider. Även sociala aktiviteter och uppsökande verksamheter är viktigt. 

Det är en överhängande stor risk att den ofrivilliga ensamheten ökar i vår kommun. I ensamhetens spår kan psykisk och även fysisk ohälsa följa. För alla som är åldersberikade kan detta ha ödesdigra konsekvenser. Det är viktigt att vi som kommun är aktiva i att bryta de negativa mönster som ofrivilligt tvingats på många av våra äldre. Ett uppsökande samtal till alla ensamstående 80 år och äldre som inte har annan kontakt med kommunens omsorg skulle fånga upp en viktig grupp av de som är i behov av stöd för att bryta sin ofrivilliga isolering. Vaggeryds kommun har ett fungerande civilsamhälle riktat till seniorer. Kyrkor, samfund och föreningar är på olika sätt aktiva i att forma olika gemenskaper som kan hjälpa människor att lämna ensamheten bakom sig. Här behöver Vaggeryds kommun knyta an och aktivt stödja och stötta i det arbetet. Ett väl fungerande samarbete med dessa organisationer skulle göra väl, inte bara för den enskilde människa utan även för samhället i stort. 

Mot bakgrund av detta föreslår kristdemokraterna i Vaggeryds kommun: 

– Att uppsökande samtal riktade till alla ensamstående 80 år och äldre i Vaggeryds kommun skall genomföras och att detta ska påbörjas under 2023-2024”. 

Vid kommunfullmäktiges sammanträde berättade Jenny Larsen (KD) om motionen: 

– Det är inget nytt. Vi vill att åldern sänks och att samtalet verkligen genomförs. Det är viktigt att vi uppmärksammar om man behöver någon hjälp.

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna motionen och skicka den vidare till kommunstyrelsen för beredning. 

Taggar

Dela


Läs mer

Uppsökande samtal från 80 eller 83 år – motion blev besvarad
Uppsökande samtal 80+: ”Succesivt kommer vi lägre i åldrarna”

5 reaktioner på Förslag: Uppsökande samtal till ensamma 80-plussare

Varför sätta gränsen så högt som 80? Finns många ensamma som är yngre än så.

Och till er som tänker ”det är väl bara att gå ut och träffa lite människor”. Vill jag bara påpeka att det är som att säga till en alkoholist att bara sluta dricka.
Problemet ligger inte i insikt utan genomförandet.

I Vaggeryd har Vsbo två hus utan porttelefon, där ytterdörrar att är låsta dygnet runt. Där bor många äldre, som inte längre får några spontana besök.
Tala om risk för att känna sig isolerad!

Tanken är god och det finns flera, som jag själv, som är ”ensamvargar”, och helst undviker folksamlingar. För oss skulle det kännas lättare om någon kom hem. Faran är att någon utger sig för att komma från kommunen men inte gör det. Jag vågar knappt öppna dörren om jag inte säkert vet vem som knackar på.

Det finns hur mycket som helst i aktiviteter här i kommunen. Vi har pensionärsföreningar, alla kyrkors aktiviteter, för att inte tala om Mejeriet som gör ett gediget arbete för att hålla igång oss äldre. Det gäller bara att du och jag med lera hjälper till att ta med sin gamla granne, moster, förälder. Det är bara att säga exempelvis vill du följa med till kyrkan på söndag, vill du följa med på en liten promenad, eller vill du att jag ska komma hem till dig och fika etcetera.

👩‍⚖️
Härligt att alla är eniga i denna fråga i kommunfullmäktige -godkände motionen.
Våra äldre besitter så mycket kunskap och vishet. Att de får känna att möjlighet finns att dela detta med någon.
Det är bara positivt!
Hade min ”gamla mormor” fått ett sådant samtal varje vecka. Skulle vi som anhöriga känna otrolig glädje! 🌟🙏
Slippa oroa sig när man var på jobbet att fina mormor var hemma och var ledsen när man inte kunde vara hos henne 24 timmar om dygnet. ☘️🌷🌻
Fantastiskt att alla vill gott för våra äldre – det är fint och unikt!
Inte alla kommuner som är eniga så som i vår kommun. Jag är riktigt stolt över kommunen. Härligt! ☘️🌟☘️🌻❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *