Nyheter

Fortsatt ökat tryck: Så många bostäder ska byggas

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) och näringslivschefen Johan Thorsell fick som brukligt några minuter var, under näringslivsfrukosten som hölls på Aditro under fredagsförmiddagen. 

Arkivbild

Gert Jonsson (M) börjar berätta för näringslivsdeltagarna:
– Det händer otroligt mycket i vår kommun. Det finns en förväntan att allt ska hända nu, men det gäller också att kunna titta framåt. Vi ska vara hållbara. Översiktsplanen är snart klar där vi har funderat på hur vi vll att det ska se ut om 10 och 20 år. Vi tror att kommunen kan ha 20 000 invånare framöver. Det finns möjligheter för oss att växa. Några smakprov från den nya översiktplanen anger bland annat att i Vaggeryd kan det bli 600 nya bostäder, Skillingaryd 1 000 nya bostäder och i Hok 400 nya bostäder. Klevshult ser vi också som vår framtid, där planerar vi för 150 nya bostäder, i Bondstorp 99 nya bostäder och i Åker 120 nya invånare. Byarum har stora utvecklingsplaner, där ser vi hela 750 nya bostäder. Svenarum 25–40 bostäder och samma gäller för Tofteryd. Vi ser att landsbygden är mycket populär, berättar Gert Jonsson (M). 

Hur mår näringslivet i kommunen? Johan Thorsell, näringslivschef har svar på funderingen…
– Vi har fortsatt stor orderingång och efterfrågan. Stort behov av kompetens, viss materialbrist och brist på chaufförer. 

– Korta offerter och varierande priser, nästan så man kan kalla det vara på dagsbasis. Indirekt påverkan av pandemi och krig höga drivmedelspriser och energipriser samt ett antal produkter som ger oss en indirekt påverkan på våra produkter. Inflationshotet blir mer och mer påtagligt, köpkraft och hur är det med räntorna, hur kommer det att påverka vårt näringsliv? 

Johan Thorsell, näringslivschef, fortsätter med att berätta att det är 15 befintliga företag som redan byggt ut och växer. 

– Inte nog med att våra, sedan tidigare etablerade företag växer, så har vi fortsatt högt intresse utifrån. Vi har fortsatt en till två förfrågningar i veckan. Vi har längre etableringsprocesser, svårare  att få lån, begränsad tillgång på attraktiv verksamhetsmark ur ett kommunperspektiv så mitt jobb är att hänvisa till privata markägare. 

– Totalt sett har vi 13 etablering som nyligen gjorts i kommunen inom områden som travbanan, Stigamo, Båramo och Götafors. Skulle jag summera vad jag ser i framtiden i antalet anställda i de nya bolaget så kommer det här att generera mellan 2 000 till 3 000 arbetstillfällen. Det här är en utmaning och vi behöver bostäder som vi kan erbjuda. En del av företagen har ju redan anställda med sig, men volymen är ändå rätt så hög. Då har jag inte räknat med att våra befintliga företag expanderar…, summerar Johan Thorsell, näringslivschef. 

Taggar

Dela


Läs mer

Blir det fler bostäder i Åker?

1 reaktion på Fortsatt ökat tryck: Så många bostäder ska byggas

Nu svajar kommunalrådet Jonsson igen. Först tror han att kommunen kan ha 20 000 invånare framöver. Idag finns cirka 15 000 invånare. Sedan kommer en radda med smakprov på nya bostäder. Lägger man ihop dem blir det cirka 3.200 nya. Beräkningar bruka vara 2,5 person/ genomsnitt /bostad = 8 000 fler invånare. Det blir med skolans matteundervisning cirka 23 000 invånare. Redan felräknat på 3 000 invånare?
Sedan presenteras en prognos på nu kända tillkommande arbetstillfällen, det vill säga cirka 2 000 till 3 000 riktiga människor som behöver någonstans att bo leva och få en trivsam fritid. Ska de bo i baracker på skjutfältet? För färdiga bostadsområden med lägenheter finns inte på flera år. Kanske därför som Femklöverns budgetprognoser inte håller med ett kommunalråd som bara gissa hit och dit. Dags att överlämna rodret till andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *