Nyheter

Förvaltningsrätten gav kommunen rätt

Nyheter Förvaltningsrätten i Jönköping avslog familjen Anderssons överklagan om avlösarservice

Arkivfoto; I februari träffade vi familjen Andersson som vill vårda Eva i hemmet. Familjen överklagade kommunens beslut till förvaltningsrätten, vilka nu har gett kommunen rätt.

Det var i början av januari som socialnämnden delvis avslog Eva Andersson ansökan om avlösarservice. Familjen fick enbart 8 timmar per månad istället för tidigare beviljade 56 timmar i månaden. Beslutet motiveras med att behovet kan tillgodoses med växelvård även om familjens högsta önskan är att hon ska vårdas i hemmet av maken. Familjen överklagade kommunens beslut till Förvaltningsrätten, som nu har lämnat ett svar.

”I Förvaltningsrättens beslut finns att läsa att det är ostridigt att Eva har ett omvårdnadsbehov som är omfattande och att maken är i behov av avlastning. Det som är tvistigt är hur behovet av omvårdnad och avlastning ska tillgodoses i den del det överstiger den beviljade avlösarservicen. Kommunens socialnämnd har angett att avlösarservice inte är den insats som är bäst lämpad och har angett att växelvård kan tillgodose behoven. Förvaltningsrätten anser inte att det som angivits i överklagan gällande personer med demens är tillräckligt stöd för uppgiften att hennes behov inte kan tillgodoses med den föreslagna insatsen växelvård eller med annan insats än ytterligare tid för avlösning i hemmet. Inte heller det att familjen uppgett att hon ansetts vara för dålig för boendets dagverksamhet anser Förvaltningsrätten är skäl nog att för att anse att hennes behov inte kan tillgodoses på annat sätt genom ytterligare avlösarservice.

Enligt svaret på familjens överklagan anser Förvaltningsrätten att hon inte behöver ytterligare tid för avlösning i hemmet för att hon och hennes make ska kunna uppnå en skälig levnadsnivå i den mening som avses i socialtjänstlagen och därför avslås familjens överklagande”.

Fotnot; Familjen har överklagat Förvaltningsrättens beslut.

Familjen Anderssons kamp om att få vårda Eva hemma går att läsa om här.

Taggar

Dela


1 reaktion på Förvaltningsrätten gav kommunen rätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *