Nyheter

Från unik trainee till fast tjänst

Nyheter Emma Toffer från Hok har gått från trainee till fast tjänst inom Svenska kyrkan.

Emma och Kallefant träffar vi i kyrkans källare

Vi berättade om Emma Toffer under sommaren 2018 då hon fick en ny unik traineetjänst inom Byarums pastorat, som var ett nytt drag av Växjö stift. Nu har Emma fått fast tjänst som ungdomsledare.

Traineetjänsten varade i 10 månader och Emma fick under denna tid prova på vad kyrkan erbjöd för arbetsuppgifter.

– Jag fick pröva allt under min trainee. Det jag fastnade särskilt för var barn- och ungdomsarbetet samt diakonin. Alla vi trainee i stiftet fick en personlig möjlighet och jag fick lära mig mycket om verksamheten och lärde känna mig själv framför allt och vad jag själv ville förkovra mig i. Det var väldigt roligt och givande att få den här chansen. När traineetjänsten gick ut fick jag en feriepraktik under sommaren och min tjänst blev därefter ett vikariat under hösten. Vi diskuterade och under december månad förhandlade vi om vikariatet till en fast tjänst. Så min heltidstjänst som ungdomsledare började vid årsskiftet, säger Emma Toffer när vi träffar henne över en kopp kaffe i Vaggeryds kyrka.

Hur ser din arbetsvecka ut?

– Måndagar och fredagar jobbar jag administrativt och planerar för kommande veckorna. Tisdagar har vi ”Minimaxi” i Brokyrkan i Hok, där vi har ett ekumeniskt samarbete. Här i Vaggeryds kyrka har vi ”Upptäckarklubben” som är öppen för barn i årskurs 4 – 6. På onsdagar har vi ”Små och stora” som är en öppen föräldrargrupp här i Vaggeryd där man är med upp till förskoleåldern hos barnen, men vid loven är alla välkomna. För det mesta är det föräldrarlediga med barn upp till 2 års ålder. I ”Små och stora” börjar vi alltid med en sångstund, barnen leker och vi fikar. Det är helt klart det bästa på hela veckan, menar Emma och ler.

– På onsdagar har vi även ”Miniklubb” där barn från årskurs 1 – 3 finns med. Vi äter mellanmål, har en planerad aktiviteter som kan vara lek eller pyssel. Vi avslutar med en liten andakt, som kan vara en kort reflektion från dagen. Under torsdagen har vi ”Stor och liten” i Svenarums församlingshem, det är ungefär samma som ”MiniMaxi” och ”Små och stora”. På torsdagskvällar är det konfirmandernas tur. I år är vi 34 stycken och i lektionsplaneringen har vi valt inriktningen ”Frälsarkrans”. Då utgår man från de pärlorna i armbandet. Denna veckan jobbar vi med hemlighetspärlorna, där vi går efter hemligheter som finns inom oss, drömmar och förhoppningar som man inte vill dela med sig utav. Jag själv gillar ”Frälsarkransen” väldigt mycket och jag tyckte det skulle vara bra att konfirmanderna får med sig den kunskapen. Efter konfirmationen har vi ”Ungdomskällaren” som är för ungdomar från 13 år och uppåt. Där blir det mer ungdomshäng, man kan komma och dricka te, baka eller laga någon matbit. Väldigt oplanerat och fritt och ungdomarna kommer själva med sina ideér om vad man vill göra, berättar Emma.

Emma från Hok tog chansen. Provade trainee och har nu fast tjänst

En gång i månaden har Emma ansvar för kvällsandakten i Vaggeryds kyrka, när det inte är mässa eller sinnesro.

– Jag kör gärna på en linje med lugn och mediterat inslag. Man ska få komma in i kyrksalen och få andas ut. Jag har mycket musik och lite text, även där hjälper ungdomarna till och vi anpassar programmet för hur deras dag har varit.

– En tisdag i månaden har vi spaghettigudstjänst i Bondstorp. Och det är precis som det låter. Vi börjar med en andakt och gudstjänst som vi anpassar till familjen. Efter gudstjänsten äter vi spaghetti och köttfärssås. Den här terminen har vi valt att inrikta oss på bibelfigurer som inte är så kända, bland annat Jona och Valfisken, Jeremia, Job och Ester.

Att Emma trivs och har ”hittat rätt” är det ingen tvekan på.

– Det här känns jättebra och trivs utmärkt. Tacksam att fått den här chansen att prova på genom traineetjänsten. Mina framtidsplaner är fortfarande att utbilda mig till diakon, men nu har jag skjutit fram det. Jag gillar att jobba med barn och ungdomar och det finns en del i diakoniarbetet som är inriktad mot barn som är utsatta. Mitt mål, framöver, är att jag ska kunna utbilda mig på deltid och inte tappa något här i Vaggeryd för jag trivs så otroligt bra. När jag var 19 år sneglade jag på prästyrket, men något gjorde att det inte klickade riktigt. När jag fick möjligheten att provjobba i kyrkan så fick jag upp ögonen för diakoni. För min del handlar det om den sociala biten. Först skulle jag bli förskollärare, sedan lärare, kurator och psykolog. Jag har alltid velat ha ett jobb där jag kan hjälpa till med de som behöver en extra putt i samhället och då passar diakoni mig, berättar Emma och minns tanken som slog henne innan hon sökte traineetjänsten ”Många fördomar hade jag även om jag är kristen och det utmanade mig att bryta dessa”.

I ungdomskällaren i Vaggeryds kyrka jobbar inte bara Emma Toffer på heltid. Kallefant finns också på plats, varje timme, varje dag och vid varje utflykt…

– Det är vår maskot och han har ett eget Instagram. Han är en riktig stjärna och bor på mitt kontor. Alla barnen känner igen Kallefant. Det var Johan Gunnarsson som köpte Kallefant när vi var med ungdomarna i Växjö under en helg. Där började resan med Kallefant och han är nu etablerad och finns med överallt, berättar Emma och kikar ner på Kallefant som finns med på fikabordet.

– Det bästa med mitt jobb är arbetet med barn och unga. Det ger så otroligt mycket. Jag hoppas att de får tillbaka lika mycket som jag får. Även om det kan vara lite stökigt ibland så är det charmigt. Det händer alltid någonting oplanerat när barnen är med, avrundar Emma.

Här finns artikeln om Emma när hon fick traineetjänsten

Kallefant är med Emma på jobbet

Taggar

1 reaktion på Från unik trainee till fast tjänst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *