Nyheter

Fullmäktige: Ingen vänort med Ukraina

Nyheter I kväll under kommunfullmäktige, som varade i rekordsnabba 26 minuter, tog motionen från EMP om att kommunen ska skapa vänort med Ukraina huvuddelen av sammanträdet

Att etablera vänort eller kommunalt partnerskap med stad eller kommun i Ukraina lämnade Klas Gustavsson och Lennart Karlsson från Empartiet tidigare under året. 

Syftet med vänort skulle varit att upprätta ett ömsesidigt och långsiktigt samarbete inom kultur, idrott, utbildning, näringsliv, sysselsättning och att vara ett stöd under det pågående kriget. I kommunstyrelsen togs beslutet, om än oenigt, att avslå motionen. 

Under kvällens kommunfullmäktige gick motionären Gustavsson (EMP) upp i talarstolen:
– Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det skulle ge oss både parter något och ett samarbete behöver inte kosta något. Jag yrkar bifall till motionen. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Egentligen skulle jag vilja säga så här. Avslag kan man acceptera. Men skälet för avslaget tycker jag inte man har läst motionens anda. Man har på tjänstemannanivå utbyte på många olika sätt. Vad som saknas är ett politiskt utbyte. Det är synd för att jag tror vi, framför allt Ukraina, har mycket att lära. Jag tycker det är synd att man inte förstått kärnan i det här. Vi borde lyfta blicken utanför våra gränser. Bifall till motionen. 

Kenth Williamsson (S);
– Om vi läser tjänstemannaförslaget kan man konstatera att det skrivs att det finns i dag inte något pågående vänortssamarbete i kommunen men däremot finns det andra samarbete, exempelvis inom barn- och utbildningsförvaltningen. Det är inte lika vanligt att man håller på med vänortssamarbete utan det är andra typer av samarbete. I grund och botten kan man tycka att både vänort och samarbete internationella frågor kan vara bra. Men jag tycker inte att det känns riktigt rätt tid för att starta ett vänortssamarbete med Ukraina under pågående krig. Jag yrkar avslag till motionen. 

Roger Ödebrink (S):
– Kenth sa det mesta och vi är här för att säga ja eller nej till motionen. Ulf var uppe för den politiska delen. Men det finns det inte en bokstav om det i motionen. Vi säger nej till motionen. 

Thomas Axelsson (KD);
– Bifall till motionen. Det är inte riktig sant det du säger Kenth, det är många kommuner som inleder vänort. Jönköping till exempel. Kommunen har tidigare haft en vänort och vi borde vara solidariska med Ukraina. 

Kenth Williamsson (S);
– Det finns inte med politiskt utbyte i motionen. Kanslienheten har berett detta och beskriver att ingen kommun i länet har startat och vi har förtroende för vad förvaltningen skriver. Det klart vi är solidariska med Ukraina, men det kan man vara ändå även om vi avslår motionen. Vi samlar in kläder bland annat, vi är många som gör mycket även om vi inte är för motionen. 

Kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) fann att ledamöterna hade beslutat enligt kommunstyrelsens förslag. Votering begärdes. 

Motionen avslogs då 29 röstade för kommunstyrelsens förslag, 11 nej och en ledamot avstod. Reservation mot beslutet gjordes av Empartiet. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *