Nyheter

Fullmäktige röstade igenom budgeten

Nyheter På senaste kommunfullmäktige röstades den politiska majoritetens förslag till kompletteringsbudget för 2024 igenom. Det innebär bland annat att IT-säkerheten i kommunen kommer att förbättras.

Som vanligt när det handlar om budgetar så blev det debatt. Men då oppositionen inte presenterade något motförslag, något ni kan läsa om här, så blev det ändå rätt stillsamt på kommunfullmäktiges möte i Skillingehus under måndagskvällen och kompletteringsbudgeten röstades igenom med marginal.

En del av budgetändringen innebär att oanvända investeringsmedel från 2023 flyttas över till 2024. Detta innebär att de pengar som inte användes i år nu kan nyttjas för nya projekt nästa år.

Ny serverplattform

Flera omdisponeringar av investeringsmedel har godkänts. Bland annat flyttas 2,5 miljoner kronor för att investera i en ny serverplattform, vilket förbättrar kommunens IT-säkerhet och infrastruktur. Dessutom omdisponeras 123 000 kronor för att bygga om receptionen, samt 13 miljoner kronor från Hjortsjöskolans mellanstadium till tekniska nämnden för fastighetsreinvesteringar.

Kultur- och fritidsnämnden har fått godkända anslag för flera nya investeringar:

  • 800 000 kronor för en ny ismaskin.
  • 3,6 miljoner kronor för ett nytt tak.
  • 600 000 kronor för en ny maskinhall.

Socialnämnden får vänta till hösten

För driftskostnader har 233 000 kronor avsatts för moduler vid Hjortsjöskolan för 2024, med en förväntad helårseffekt på 446 000 kronor för 2025. Socialnämndens driftsäskanden kommer att hanteras i höstens budgetarbete. Nämnden har begärt en tilläggsbudget för 2024 på 10 miljoner kronor med anledning av nya arbetstidsdirektiv som trädde i kraft den 1 oktober 2023. För att uppfylla kraven behövs fler anställda, beräknat till 32 personer, vilket kan kosta upp till 18 miljoner kronor om alla arbetar heltid.

Dessutom begär socialnämnden budgetökning för att anställa en heltids IT-tekniker till IT- och digitaliseringsenheten för att möta det ökande behovet av teknisk support inom socialförvaltningen på grund av ökad användning av välfärdsteknik och smarta enheter.

Här kan du se alla siffror i kompletteringsbudgeten

Genrebild. Foto: Pixabay

Taggar

Dela