Nyheter

Granen i Starkeryd blev sagobok

Nyheter Marianne Aronsson firade nyligen sin 90-årsdag tillsammans med ett 80-tal inbjudna gäster i Starkeryd. På festen blev hon överraskad med en sagobok. Och det var inte vilken bok som helst… 

Grunden till sagoboken fanns till vänster, innan huset. Granen som flyttade till Malmö för ett år sedan.

Vi möter upp Lilian (syster till Marianne), Göran Bertilsson och Anki Aronsson (sonhustru till Marianne) lagom till eftermiddagskaffet i Starkeryd. Inne hos Marianne värmer braskaminen gott och det nybryggda kaffet doftar ljuvligt tillsammans med de hembakta kakorna. 

På bordet ligger det en bok. ”Sagan om granen som flyttade”.
Sagoboken gjorde världspremiär på Mariannes 90-årsfest i söndags. 

Hur kommer det här sig, undrar vi?

– Det var så här när alla samlades här hos Marianne när de sågade ned granen så sa jag till Anki att hon måste ta många bilder och berätta för barnen på förskolan (reds anm; Anki jobbar på Tofthagaskolan). Historien om granen som flyttade till Stortorget i Malmö. Vi grunnade lite på det här och Anki skrev ned lite text. Det gjorde även jag på mitt håll. Anki har gjort det stora jobbet och lagt till alla bilder och det blev en sagobok. I sagoboken kanske får barnen att fundera på vilka fåglar som bodde i Mariannes gran, julklapparna som besökarna på Stortorget har i sina påsar, var Danmark ligger… ja, det går att utveckla hur mycket som helst, berättar Lilian.

Efter eftermiddagskaffet berättades det om sagoboken från Starkeryd

Sagt och gjort. Texten och bilderna var klara. Anki Aronsson fortsätter:

– Jag hade legat på texten en stund och Mariannes 90-årsdag närmade sig med stormsteg. Visste att jag var sent ute men hursomhelst så kontaktade jag Skilltryck och undrade om de möjligtvis kunde trycka sagoboken innan jul. Jag beställde 50 exemplar från början och några dagar senare så fick jag meddelade att boken redan var klar att hämta. Fantastisk service och väldigt proffsig, de gjorde sagoboken i kraftigt papper, med spiralrygg och fin layout. Vi blev väldigt nöjda. 

Marianne kommenterar:

– När jag fick se boken så blev jag så paff så det var inte klokt. Hur hade de gjort det här egentligen? Fantastiskt att det blev en bok för ett träd. Jag har förstått att något var på gång för de här två har varit lite mystiska och jag fick inte sitta bredvid dem vid köksbordet en gång, så visst har jag misstänkt något, säger Marianne och ler stort.

– Vet inte vad jag ska säga, men en sak är säker. Jag har författare i släkten. Det är jag helt säker på. Det är viktigt att ta tillvara på vissa händelser. Ofta tänker man i efterhand på saker man skulle frågat, men då finns inte den personen kvar. Jag vet att de frågade mig en gång om jag var ”tant” eller ”gumma”. Om det inte passar i vanliga fall, så passar ”gumma” i sagoboken, det här blev jättebra, menar Marianne.

Granen, som blev en sagobok, flyttade från Starkeryd till Malmö förra året.

I sagobokens förord finns att läsa: ”Sagan är baserad på en verklig händelse. En man med uppdrag att finna en julgran för att utsmycka ett stort torg i en stad upptäckte den stora vackra granen på genomresa i Småland. På så sätt flyttade granen från Småland till Malmö. I skrivande stund finns mannen, gumman och stugan kvar i Småland och med granens stubbe och kottar kvar”. I sagoboken beskrivs fåglarna som var hyresgäster i gummans gran, om de skulle flytta med till Skåne eller inte? ”Trivs vi inte i Skåne så flyger vi tillbaka till Småland”.

Granen berättar om flytten; ”Vattnet blandades med mina tårar över att lämna gumman och bygden samtidigt som jag var glad att få flytta till en ny vacker plats. Jag lyftes försiktigt bort från gummans trädgård medan hon med lite vemod, men också stolthet, tittade på. I Malmö kom det besökare från när och fjärran. En dag blev jag så glad när jag kände igen dialekten ”Den va vacker så möe lyse”, det visade sig vara en hälsning från gumman i Starkeryd.

Lilian och Anki avrundar:

– Det här var väldigt roligt att få skriva. Hade inte granen kommit till Malmö så hade det inte blivit något bok…

Fotnot: Sagoboken kostar 150 kronor varav 50 kronor skänks till Barnens Oas.

Anki Aronsson, Marianne Aronsson och Lilian Bertilsson berättar om sagoboken som hade världspremiär på Mariannes 90-årskalas.

Taggar

Dela


Läs mer

Mariannes gran ska bli julgran på torget i Malmö

4 reaktioner på Granen i Starkeryd blev sagobok

Ge ett exemplar. till Linnea Johansson, Starkeryd. Hälsningar till Lilian! Jag betalar. Ge mig bara ett nummer. (läste om boken på nätet och talade med Linnea i telefon).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *