Nyheter

Här är musiken svenskarna vill ha på sin begravning

Nyheter Musik är viktigt för oss under hela livet, inklusive vid livets slut. En ny Sifo-undersökning från Fonus visar att en tredjedel av svenskarna vill påverka vilken musik som spelas på deras egen begravning. – Det har blivit mer och mer personligt, säger Peter Johnson på Skillingaryds begravningsbyrå.

Pressbild

Förr i tiden så var begravningen församlingens gudstjänst, vilket gjorde att psalmer till mångt och mycket styrdes efter den tjänstgörande prästen.

Men nu förtiden så är begravningsgudstjänsten mer personligt utformad.
– Nu har det blivit mer familjens gudstjänst och man försöker fånga in och sätta den avlidne i centrum. Vad tyckte han eller hon om för musik? Vad förknippar vi personen med? Dessutom så ska det ju stämma in i situationen, säger Peter Johnson.

Trygghetspsalmerna står sig

I Sifoundersökningen så berättas det att 60 procent någon gång har tänkt på en specifik låt för ceremonin. De mest populära låtarna för begravningar är ”En stund på jorden” med Laleh, ”Amazing Grace” av John Newton, och Bachs ”Air”. Det finns även ovanligare val som ”Highway to Hell” med AC/DC, ”Valhalla” med Ringnes-Ronny, och Astrid Lindgrens ”Fattig bonddräng”.

Peter Johnson berättar att musiken på en begravningsceremoni är viktig och att han upplever att det är rätt brett gällande vilken musik som önskas.
– Sedan finns det ju de som är mer populära. Benny Anderssons musik har ju seglat upp, hans ”Tröstevisa” är ju kanske en av de mest spelade i Sverige på begravningar. Samma sak med psalmer. De psalmer som är mest älskade och har sjungits i över 150 år de står sig och har så gjort i generationer. Man brukar säga trygghetspsalmerna, exempelvis ”Blott en dag”, ”Bred dina vida vingar”, ”Tryggare kan ingen vara.”

Finns det några sånger från de 20-30 senaste åren som är mer önskade än andra?
– Så här spontant så kommer jag på ”Time to say goodbye”, ”Gabriellas sång”, sedan är det ”Jag och min far”, ”Strövtåg i hembygden”. Sådana som stämmer med den personen det gäller, berättar Peter Johnson.

De fem populäraste låtvalen till sin egen begravning enligt Sifo:s undersökning

  • En stund på jorden, Laleh
  • Amazing Grace, John Newton
  • Air, Bach
  • Ser du månen där du är ikväll?, Thomas Stenström
  • Time to say goodbye, Andrea Bocelli och Sarah Brightman

Ett urval av några utav de mer ovanliga låtvalen

  • Highway to hell, AC/DC
  • Valhalla, Ringnes-Ronny
  • Fattig bonddräng, Astrid Lindgren
  • Cornfield chase, Hans Zimmer (Interstellar)
  • This Is the Way, E-Type
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *