Nyheter

Inget besked gällande logistikhall

Nyheter Vid dagens sammanträde hos miljö- och byggnämnden fanns fastigheten Pålen 1:23, mellan Alshultsområdet och Kinnarps i Skillingaryd, uppe för beslut

Enligt detaljplanen, som vann laga kraft 1999, är området planerat för industriändamål och byggnadshöjden är reglerad till 10 meter. Ansökan om logistikhall överskrids med fyra meter och har en totalhöjd på 14 meter. Men om det var det som gjorde att inget beslut togs under eftermiddagen är i skrivande stund oklart och politikerna i nämnden är fåordiga. 

– Vi återremitterar ärendet, säger Peter Sjöberg (M) ordförande i miljö- och byggnämnden och menar att förhandsbeskedet kommer upp vid nästkommande beredningstillfälle som är redan på tisdag. 

Magnus Dauhn (S) vice ordförande i nämnden konstaterar att detaljplanen är den som gäller idag och det inte är aktuellt med något bostadsområde.

– Vi ser också att det är en avvikelse från planen. Den behöver man utreda mera och vi återremitterar ärendet, avrundar Magnus Dauhn (S). 

Här berättar vi om grannar som protesterar mot nybyggnationen

Mer protester kring byggnationen finns här

Här debatterar C-politiker om byggnationen

Taggar

Dela


8 reaktioner på Inget besked gällande logistikhall

Som Göran Lemke kommenterade tidigare i debattartikel på Skillingaryd.nu:

”Vakna ni som tycker att detta går åt fel håll, påverka era valda beslutsfattare.
Det är valår och då brukar det gå att påverka de som vill fram i politiken!”

Här kommer länkar till de beslutsfattare som kan och bör kontaktas i detta ärende.

Kontaktuppgifter (telefonnummer och mailadresser) till våra folkvalda politiker:

1. Ledamöter i miljö- och byggnämndens beredning (de som tar fram beslutsunderlaget med rekommendation om beslut till miljö- och byggnämnden).
https://vaggeryd.tromanpublik.se/viewOrganization.jsf?id=197

2. Ledamöter i miljö- och byggnämnden.
https://vaggeryd.tromanpublik.se/viewOrganization.jsf?id=158

3. Ledamöter i kommunfullmäktige.
https://vaggeryd.tromanpublik.se/viewOrganization.jsf?id=152

4. Ledamöter i kommunstyrelsen.
https://vaggeryd.tromanpublik.se/viewOrganization.jsf?id=154

Till alla politiker (och kanske någon mer):
• Att byta åsikt är inte ett brott.
• Att kunna ändra sina åsikter när det kommer ny kunskap och ny information är snarare en styrka.
• Man bör inte byta åsikt lättvindigt eller bara för att man känner för det men man bör tillåta sig en stund av reflektion och bredda perspektivet innan man bestämmer sig.
• Om du funderar på detta en stund med öppet sinne och utan låsningar, tillåter dig att se det från ett nytt perspektiv och kanske rentav ifrågasätter ditt gamla tankesätt – vad händer då?
• Vad är bäst för kommuninvånarna (väljarna, dina kunder)?
• Är den föreslagna platsen den bästa för en 14 meter hög byggnad som upptar ytan av drygt 5 fotbollsplaner och tomtmarken nästan 14 fotbollsplaner?
(För övrigt är bilden med den tänka logistikladan som visats ibland helt missvisande vad gäller ytan den kommer att ta upp., 2/3 av området planeras att tas i anspråk för detta.)

Tänk om – gör rätt!
• Ge negativt förhandsbesked.
• Upphäv gällande detaljplan.
• Ta fram ny detaljplan (allmänna platser och kvartersmark).

Bjuder på ytterligare några länkar där man även kan lyssna på innehållet (Boverket)om man inte vill läsa.

• Förenklat förfarande för upphävande av detaljplan – PBL kunskapsbanken – Boverket
”Om en detaljplan är inaktuell eller förhindrar en önskvärd utveckling kan kommunen upphäva den. Förfarandet för att upphäva en detaljplan kan vara olika beroende på om detaljplanen har genomförandetid kvar eller inte.” I detta fall finns ingen genomförandetid kvar.

” Om kommunen upphäver en detaljplan uppstår ett planlöst läge. Det innebär att området inte längre omfattas av en detaljplan. Om någon avser att utföra en lovpliktig åtgärd på platsen behöver kommunen göra en bedömning av om åtgärden kräver en ny detaljplan eller om åtgärden kan prövas med bygglov direkt. En plan kan även upphävas genom att en ny plan antas för samma område.”

• Detaljplanering – Boverket
”Detaljplanen gäller tills den antingen upphävs, ändras eller ersätts av en ny detaljplan.

En detaljplan börjar gälla när kommunens antagandebeslut har vunnit laga kraft, alltså när tiden för överklagande gått ut och ingen har överklagat kommunens beslut att anta planen. Då har du en garanterad rätt att bygga enligt planen under planens genomförandetid. Genomförandetiden är på minst 5 och högst 15 år. Planen fortsätter att gälla efter att genomförandetiden har gått ut, men då kan den ersättas, ändras eller upphävas. Du hittar detaljplanens genomförandetid på plankartan.” Genomförandetiden gick ut 2014-05-24.

• Riktlinjer för initierande av detaljplan (vaggeryd.se)
” Processen för att ta fram, ändra eller upphäva en detaljplan är reglerad i Plan- och bygglagens (2010:900) femte kapitel.”

Att bygga en sådan koloss på ett sånt fint naturområde med fina stigar ner till dammen är ju helt galet. Hoppas boende på Alshult fortsätter att kämpa.

Har sagt det förut. Kommunen verkar satsa på Vaggeryd när det gäller boende och logistiklager i Skillingaryd. Med tanke på alla logistiklager som byggts i Skillingaryd så är det väldigt lite boende som byggs.

Det finns många goda argument för att omvandla detta område till bostadsområde. Tänk på närheten till Fågelforsdammen, det enda vattenområde vi har i Skillingaryd. Genvägen till golfbanan, och värdshuset. Jag har under 20 års tid cyklat förbi detta område till och från jobbet, och sett många boende på Alshultsområdet kunna gå till sina arbeten på Uppåkra och Kinnarps. Jag tror det finns fler som skulle vilja ha så nära till jobbet.
Gör om!

Att över huvud taget fundera på att bevilja bygglov för en så stor logistikkoloss så nära ett bostadsområde är ju helt befängt. Det måste finnas lämpligare platser för detta, exempelvis Stigamo.
Ni politiker som tycker att även Skillingaryd ska utvecklas på bostadsfronten se nu till att avslå denna ansökan och ändra detaljplanen till bostadsändamål i stället. Hur svårt kan det vara?
Finns viljan?

Nu är det upp till kommunfullmäktige och av folket valda ledamöter att fatta beslut i frågan.
Fastigheten Pålen 1:23 ägs idag av Vaggeryds kommun.
Om det inte finns något markupplåtelseavtal, mellan Vaggeryds kommun och byggherren i fråga, kan kommunfullmäktige besluta att inte sälja fastigheten Pålen 1:23. Därefter kan detaljplanen ändras.
Den politiska viljan måste finnas i synnerhet under ett valår.

Bostadsutvecklingen i Skillingaryd är hotad och därmed underlaget för lokala servicen. Kommunens strategi blir mer och mer tydlig. I Vaggeryd planeras bostäder där industrier lämpar sig exempelvis Yggen, i Skillingaryd tvärtom där byggs industrier på de få områden som finns för bostäder exempelvis Pålen 1:23.
Vakna ni som tycker att detta går åt fel håll, påverka era valda beslutsfattare.
Det är valår och då brukar det gå att påverka de som vill fram i politiken!

Lite positiva nyheter denna tisdag, väldigt skönt att höra. Hoppet för det fina naturområdet lever än. Följ gärna kampen om grönskan på vårat konto.
@bosse_ryter_ifran

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *