Nyheter

Insändare: Landsbygd eller industriområde

Nyheter Annie Johansson, Kylås och Carl-Johan Magnusson, Ingarp har skrivit ett öppet brev till kommunalråden i Vaggeryd och Gnosjö kommuner gällande planeringen av vindkraftpark. "För att fortsatt vara verksamma, kunna ta beslut om större investeringar och känna långsiktig trygghet behöver vi besked som är långsiktiga och sträcker sig över tid. Kommer ni bevara landsbygden och hålla den fri från industriområden för vindkraft?" frågar sig Annie och Carl-Johan. Kommunalråden svarar...

Arkivbild: David Alin

Vill ni bevara friden på landsbygden eller sälja den till utländska vindbolag?

Det här är en fråga till både politiker och alla invånare i Gnosjö och Vaggeryds kommun. Det behövs ett tydligt svar på frågan. Svaret avgör om vi ska vilja bo kvar i denna fina miljö och fortsätta investera för att kunna driva våra verksamheter – eller inte.

Nu står det klart att flera markägare har skrivit på avtal med ett vindkraftsbolag. Det har under informationsmöten visats bilder och talats om 17 vindkraftsverk med en höjd på 350 meter i den södra delen. I vindföretagets presentation visar de två större områden med totalt 31 verk, där även Gislaveds kommun ingår. Det är alltså stora vindindustriområden som de önskar skapa. På det södra området är placeringen utmed kommungränsen ungefär från Hällesjö, Ingarp i norr till Marieholmsskogen i söder och på de kartor som visats ingår både Vaggeryds och Gnosjö kommun. Totalhöjden på verken kommer isåfall bli över 600 meter över havet. Detta var de uppgifter vi fått tidigare, men när vi tydligt tog avstånd från projektet blev vi direkt uteslutna från mer information.

Sen frågan kommit upp har närboende ringt oss och varit oroliga. Det förekommer alltså redan i detta tidiga skede att husägare har svårigheter att sälja sina hus, för intressenterna vill inte köpa hus om det blir ett vindindustriområde i närheten. Skatteverket har under hösten gått ut med att taxeringsvärdet på hus sjunker om de står i närheten till vindkraftverk. Vi läser om husägare i Danmark där bankerna tar tillbaka lånelöfte när det blir klartecken för vindkraftverk. Vi läser att mäklare på Gotland nekar att ta på sig uppdrag inom det området som är som är tilltänkt för vindkraft på mellersta Gotland. Fråga till er: Vill ni verka för en levande landsbygd med tryggt boende eller sälja ut vår mark till andra länder?

Precis väster om den tänkta placeringen finns sedan över 40 år tillbaka en pågående verksamhet inom turism och friluftsliv. En av oss undertecknande har drivit den här gården i 13 år med turismen i fokus och återinvesterat större delen av alla inkomster i stugorna, vildmarksbyn och vandringsleder på fastigheten. Det som Charlie Storck startade för över 40 år sedan är nu ett mycket uppskattat område av gäster från främst Sverige, Danmark, Tyskland och Holland. Många är ni i bygden som besökt Vildmarksbyn i Kylås. Verksamheten har idag mer än 3 000 gästnätter årligen och två anställda. Gästerna kommer hit för att de njuter av tystnaden, vacker natur, orrspel och vara helt fria från störande ljud. Efterfrågan och värdet på områden som kan erbjuda just detta är i dag stort och kommer bara att bli större framöver.  Notera att alla besökare gynnar andra i bygden då de ska handla, besöka andra turistaktörer, gå på restaurang och många andra äventyr.

Skogsbruket tar stor hänsyn till både naturvård och sociala värden med hänsyn till upplevelser i naturen. Som naturvårdare har målet varit att kunna leva av skogen utan att plocka ut den. Gästerna från Europa är lyriska över att kunna gå ensamma på en stig i äldre skog, inte höra ljud från en enda bil, simma ut i sjön helt ensamma och njuta av en total tystnad. De kommer tillbaka år efter år av just den anledningen. Hur många liknande områden har vi kvar i våra kommuner?

Notera att delar av det tilltänkta området är klassat som riksintresse för friluftsliv. Här finns även höglandsleden och flera andra vandringsleder.

Alla företagare vet att om man inte utvecklar sin verksamhet innebär det en nedgång. Nästa utveckling är att bygga ett mycket litet, men exklusivt boende för 2 vuxna precis intill den stora mossen. Lyxen i det planerade boendet består i att kunna kliva ut rakt ut i naturen, omgiven av naturen där orrarna spelar flitigt, där de större rovfåglarna seglar högt upp i skyn och där älgarna smyger ut i skymningen. Utvecklingen är helt i linje med vad gästerna önskar; ännu närmare naturen, bort från brus, unikt tyst område – men totalt meningslöst om området blir ett vindindustriområde. Nästa fråga till er: Ska vi fortsätta utveckla vår verksamhet eller kommer ni att ta bort vår möjlighet att finnas kvar?

Det är viktigt att nämna att det inte finns några mellanting i den här frågan, alltså sätta upp hälften av verken eller flytta dom några hundra meter. Ett enda vindkraftverk kommer bryta den unika tystnad vi har i den här delen av kommunerna. Fråga till er: Ett fåtal markägare tjänar pengar, men vem betalar priset?

Vi vill poängtera att elen som i så fall produceras kommer inte vara till nytta för vår region utan säljs ut i Europa till den som betalar bäst. Vinsterna i bolaget kommer inte heller vår region till del utan går utomlands. Det innebär att utländska intressenter och ett fåtal lokala markägare förstör svensk natur, begränsar allemansrätten, nedstängning av turismnäringar i området, utflyttning från området, sänkta värden på närliggande fastigheter, utebliven jakt och osämja mellan grannar.

Vi är mycket oroliga för försämrade levnadsvillkor i form av störande ljussken och skuggor, hörbara ljud och skadliga infraljudsfrekvenser dygnet runt, störd nattsömn och negativ påverkan på hälsa och välbefinnande. Vi har valt ett liv på landsbygden av många anledningar. Lugnet är en av dessa.

Om den här planen blir verklighet innebär det bland annat:

  • Nedstängning och avslut av turistverksamheten.
  • Kraftigt försämrad boendemiljö i alla riktningar från området, där forskning visar på flera negativa effekter av ljud och ljus.
  • Stora arealer förstörd skogsmark och värdefulla naturvärden.
  • Kraftig påverkan på område som idag är klassat som ”riksintresse för friluftsliv”.
  • Sänkta huspriser och sämre trygghet för fastigheter i närområdet.
  • Grannsämjan kan vi inte sätta ord på.
  • Begränsningar av allemansrätten.

För att fortsatt vara verksamma, kunna ta beslut om större investeringar och känna långsiktig trygghet behöver vi besked som är långsiktiga och sträcker sig över tid.

Kommer ni bevara landsbygden och hålla den fri från industriområden för vindkraft?

Vi är två markägare som öppet ställer frågan, men det är tydligt att det finns ett stort motstånd mot den här etableringen i området.

Annie Johansson, Kylås, Vaggeryds kommun
Carl-Johan Magnusson, Ingarp, Gnosjö kommun

 

Kristine Hästmark (M), kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö kommun svarar Annie och Carl-Johan; 

Vi moderater i Gnosjö kommun har tagit ställning i vindkraftsfrågan. Vi medger vindkraft på befintliga områden med befintligt antal och höjd  (fyra i Kulltorp samt tre vid Knuts Kulle).

På så sätt säkerställer vi att den vindkraft som finns kan bytas ut men det blir varken fler eller högre i Gnosjö kommun. Personligen tycker jag att bolagen har ett bedrövligt förfarande där man börjar med markägare och föreningar innan man ens kollat med försvarsmakten, länsstyrelsen eller om det finns politisk majoritet i kommunen.

Den utredning som länsstyrelsen gjorde 2015 gav då avslag i just det tilltänkta området med hänvisning till naturvärden som fåglar”. 

Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaggeryds kommun svarar Annie och Carl-Johan; 

”Vi har inte fått in någon begäran om yttrande från Vaggeryds kommun. När en eventuell begäran om yttrande kommer in så kommer vi att bereda den.

Av den kartbild som ni skickar med så finns det inte något utpekande var verken ska stå, hur många, höjd osv. Vi kommer att hantera frågan om och när den kommer in.

Och jag vill inte frångå det formella i en sådan lokaliseringsprövning. Men det kommer med tanke på den diskussion vi har, vår vindbruksplan och den politiska vindriktning som råder ställas mycket höga krav för att vi ska godkänna den.

Och möjligtvis och troligtvis blir Vaggeryds kommuns krav så stora att det inte möjliggör en etablering av vindkraft i detta området”. 

Projektbild från företaget Galileo Energy, med huvudkontor i Zurich och Milano. Detta är det södra av två delområden.

Taggar

Dela


17 reaktioner på Insändare: Landsbygd eller industriområde

Vilket tjabbel, var och kollade och lyssnade i dag på en vindpark med 20 stora turbiner som har driftsatts nu i höst utanför Lenhovda. Jag ser inga problem att ha några verk nära min bostad om det vore läge för det.

Jag hoppas på en konstruktiv dialog kring det här, ingen vill väl betala fjolårets elpriser? Livsnerven, företagandet och industrin, behöver el. Jag tar 100 gånger hellre vindkraftspark än kärnkraft i Jönköping!

Håller till 100 procent med insändarskribenten.
Samma problematik har vi i Falköpings kommun där samtliga politiker oavsett partifärg medverkar till att förstöra boendemiljön för närboende till nya och framtida projekterade vindparker! Allt enligt tidigare lagd vindbruksplan!
Tydligen är det viktigare att glänsa i kommunförbundet än att slå vakt om sina invånare och väljare!

Frågan är redan en Ickefråga.
På det sättet Gert Jonsson, Åkerblad och Hedvall hanterade överklagandet i den östra kommundelen och kommundirektören trots beslut att anlita jurist i skrivningen och trots beslut att använda det kommunala vetot struntade i båda delarna, det vill säga dessa har spelat med Eolus hela vägen, så kan naturligtvis inte Vaggeryds kommun behandla Galileo Energy annorlunda. Dessutom finns det ju inga bostäder att tala om i området. Detta handlar bara om antalet informella möten där Galileo Energy presenterar bland annat en lika orimlig ljudutbredningskurva som Eolus gjort och så lite lagom med smörjmedel så måste det bli ett ja från Vaggeryd till även denna etablering, det är på förhand givet.

Från SD:s sida har vi röstat nej till all etablering av vindkraft i kommunen, och kommer att fortsätta med detta i alla lägen.

Vi och Vaggeryds kommun har i öster ett riksintintresse i form av skjutfält och militärt flygfält som snart ingår i ett Natoområde.
En europaväg en pulsorder i Sverige och övriga Unionen EU.
Dessutom har vi snart elektrifierad järnväg mellan Jönköping och Växjö och dessutom en utredning om en höghastighetsbana som kräver stora dela av vår areal.
Nu är det dags att våra valda företrädare för vår framtid lägger örat mot sitt arbetsgolv och lyssnar av de som via sin röst sponsrar deras lön.
Vindkraft ja till havsbaserad, naturligtvis kärnkraft där infrastrukturen matarledningar redan finns.

För mig är det självklart ett nej till vindkraft i detta område. Dels på grund att det är ett så kallat tyst område, dels förekomster av örn. När grannområdet sökte tillstånd för några år sedan stoppad mark- och miljödomstolen i Växjö detta av denna anledning. Vi kommunalråd besökte vildmarksbyn för ett tag sedan och fick uppleva vilket fantastisk fint naturområde detta är. Gert, jag kan bara hoppas att du har samma åsikt nu, som du utryckte då. Det vill säga, området skall ej exploateras med ny vindkraft.

Vaggeryds kommun har fördelen av sin placering med närhet till E4 och järnvägsanslutningar.

Många gånger har kommunen kallats en grön lunga till Jönköping.
Detta är ett trumfkort man riskerar att spela ut i utbyte mot energi som redan är såld till Europa.

Jag är positiv till företagsverksamhet i vår kommun men finns fler företag än vindkraftsbolagen i vår kommun.

Fantastiskt Jörgen!

Hur ser du på Vaggeryds Vindbrukspark, verken norr om Pukarp som är högst aktuellt nu också?

4 av de 5 verken kommer stå 800–1 000 meterifrån bostadshus. Dagens vindbrukplan säger ju 4 x verkets höjd som minimi och med dess höjd på 250 meter så säger det sitt.

Det har inte gått i laga kraft. Kommer du att rösta nej även där om det blir en omröstning som du deltar i?

Jag har varit tydlig med att jag kan säga nej
Men då är det ett nej till helheten.
För mig räcker argumentet att vi vill inte ha vindkraft.
Detta alternativ har inte fått gehör istället en massa påstående både rätt och fel åt alla håll.
Tycker detta är en svår fråga då projektet har kommit så långt i processen.
Lättare att säga nej till nya etableringar.
Har inget tydligare svar än så.

Väldigt välskriven insändare som jag hoppas våra politiker tar till sig!
Jag önskar er all lycka till! Jag hoppas att planerna på denna vindindustri läggs ner snarast så att ni slipper alla de års oro och maktlöshet som vi har känt. Att stå inför faktum att inga av våra ansträngningar har lett till att planerna om vindkraft hos oss stoppades känns rent fruktansvärt! Det kan hjälpa andra med en uppdaterad modern vindbruksplan. Det enda vi kan hoppas på nu är att de som glatt sa ja, ber om ursäkt och kollar upp hur de ska ersätta oss sakägare för värdeförlusten.

Gott att läsa och bra att ni är ute i god tid.
Vi har kämpat i över 10 år, men bolagen är som iglar.
Grannsämjan både förstärks och blir förstörd. Beror på om du fått fråga om att ha verk på din mark eller inte.
Stå på er!
Allt stöd till er.
Lasse Olsson
Ekesås

Vindbruksplanen benämns ofta framförallt av våra politiker. Min fråga är då hur vi ska kunna lita på våra beslutande politiker när de ena stunden lutar sig mot en vindbruksplan och i nästa sekund beslutar att inte följa den utan för att citera miljö- och byggs senaste beslut gällande att godkänna bygge av vindkraft i kommunen i september månad 2023: ”Vindbruksplanen ska ses som ett vägledande planeringsunderlag men är ej juridiskt bindande”.

Varför ha en gällande plan som politiker och tjänstemän sedan ej följer?

Stoppa nu alla dåraktiga planer att bygga vindkraft i kommunen som förstör för de boende och miljön medan det går att stoppa!

Gert Jonsson, är vårt önskemål om 1400 meter skyddsavstånd till våra bostäder en rimlig önskan i detta enligt dig?

Jag har frågat dig förut men inte fått något svar.

Det blir fort förvirrande när ni politiker utrycker en sak men röstar utefter något annat.

Och har ni en bild av när arbetet med att uppdatera vår föråldrade vindbrukplan (med ynka 700 meters skyddsavstånd till bostad) kommer starta?

Dessa verk vi läser om nu är 350 meter höga! Utvecklingen går fort framåt.

Vi önskar få svar på detta nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *