Nyheter

Ja till att se över energi i kommunens fastigheter

Nyheter Skyndsamt bad motionären att ta hand om förslaget som anlände till kommunfullmäktige gällande att energieffektivisera kommunens fastigheter. – Ska det ta tio månader att handlägga och bereda motionen, undrar förslagslämnaren Axelsson (KD.

I en motion från Thomas Axelsson (KD) föreslås att kommunen tillsammans med Vaggeryds energi skyndsamt: 

– Kartlägger och upprättar en plan för energieffektivisering för kommunens ca 50 fastigheter
– Att senast kvartal tre, 2023, påbörja arbete med energieffektivisering enligt plan uppgjord tillsammans med Vaggeryds energi. 

Både tekniska nämnden och Vaggeryds energi har yttrat sig i ärendet och båda ställer sig positiva till motionens intentioner men menar att tidsplanen är för kort och att ekonomiska medel behöver tillsättas för att arbetet ska kunna utföras. Kommunledningskontoret föreslår att en handlingsplan innehållande inventering, prioritering, tidsplan och kostnader för energieffektivisering av kommunens fastigheter ska tas fram och redovisas till kommunstyrelsen sex månader efter beslut.

Thomas Axelsson (KD):
– Tacksamma att ni yrkar ja här i kväll på kommunfullmäktige, även energibolaget tycker att det varit bra och positivt förslag. Handlingsplanen ska redovisas till kommunstyrelsen. Men… ska det ta tio månader att handlägga och bereda den här motionen?

Kommunfullmäktige beslutade att bifalla motionen och ge tekniska kontoret och Vaggeryds Energi i uppdrag att upprätta en handlingsplan där inventering, prioritering, tidsplan och kostnader för energieffektivisering av kommunala fastigheter ingår. Handlingsplanen ska redovisas till kommunstyrelsen och beaktas i kommande budgetarbete. När det gäller punkt två i motionens att-sats avslogs denna av kommunfullmäktige då tidsplanen är för kort och inte möjlig att uppnå. 

Reservation av kommunfullmäktiges beslut gjordes av KD.

Taggar

Dela


Läs mer

Oppositionsråd: ”Kommunens fastigheter blöder energi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *